Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu: Çözüm süreci güçlü iradeyle sürecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Çözüm sürecini güçlü bir iradeyle sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Malatya'da katıldığı toplu açılış töreninde halka hitap etti. BaÅŸbakanlık görevini alır almaz yaptıkları planlamada, ilk ziyaretlerden birini Malatya'ya yapmak istediÄŸini söylediÄŸini belirten DavutoÄŸlu, "Malatya her zaman bize sahip çıktı, milli iradeye sahip çıktı, her zaman hep AK Parti'nin milli irade bayrağını yükseltti. Allah Malatyalılardan razı olsun" dedi.

Malatya'nın sadece aziz bir ÅŸehir olmadığını, Malatya'nın "destan ÅŸehri, destanlaÅŸan ÅŸahsiyetlerin ÅŸehri" olduÄŸunu ifade eden DavutoÄŸlu, Malatya'nın tarihiyle bu tanımı hak ettiÄŸini vurguladı. "Malatyalıların bu topraklardaki yüce deÄŸerlerin öncüleri" olduÄŸunu kaydeden DavutoÄŸlu, Malatyalıların "cesur, yiÄŸit, boyun eÄŸmez, dik duran" insanlar olduklarını söyledi. 

Malatya'nın aynı zamanda ilk sivil CumhurbaÅŸkanı Turgut Özal'ın memleketi olduÄŸunu hatırlatan DavutoÄŸlu, Malatya'ya aralarında okullar, hastaneler ve tesisler bulunan 44 eser takdim etmeye geldiklerini belirtti. DavutoÄŸlu, "Size taahhüt ediyorum, Malatya her türlü hizmeti alacak, hak ettiÄŸi yere gelecek. Malatya madem ki milli iradeye sahip çıkmıştır madem ki her zaman dimdik durmuÅŸtur, hak ettiÄŸi bütün hizmeti alacaktır Allah'ın izniyle" diye konuÅŸtu.

"PROVOKATÖRLER SAHNEYE ÇIKT"

DavutoÄŸlu, Malatya'ya gelmeden önce bir "kahramanı ziyaret ettiÄŸini" belirterek ÅŸunları söyledi: 

"Dün Bingöl'de saldırıya uÄŸrayan Emniyet Müdürümüz Atalay Bey'i ziyaret ettim. Kahraman eÅŸi Yüksel Hanım'ı ziyaret edip, geçmiÅŸ olsun dedim. Kurban Bayramı'nı tam bir kardeÅŸlik içinde eda ederken birden provokatörler, Türkiye'yi karıştırmak isteyen ajan provokatörler sahneye çıktılar ve 31 vatandaşımızın katline sebebiyet verdiler. 2 polisimizi ÅŸehit ettiler. Allah onlara rahmet eylesin. Emniyet Müdürümüz ağır yaralı olarak Ankara'ya getirildi. Elhamdülillah sıhhati iyi, ama onun o kahramanlığını duyup, bizzat ziyaret edip size gelirken, ÅŸu mesajı da size getirdim: Bütün o emniyet görevlilerimizin alnından öpüyorum ve bu kahramanlıklarını Malatya halkına takdim ediyorum."

Çatışmalar sürerken yaralanan emniyet müdürünün dün gece esnafı ziyarete çıktığını hatırlatan DavutoÄŸlu, "Herkesin evine çekildiÄŸi bir anda, bu kahraman emniyet müdürümüz halkla kucaklaÅŸmak için yola çıktı, kucaklaÅŸtı ve alçakça pusu kurdular. Onu yaralayıp iki kardeÅŸimizi ÅŸehit ettiler" dedi.

DavutoÄŸlu, "Böylesi provokasyonlara girenlerin peÅŸi bırakılmayacak, bu provokasyonlara kalkışanlardan hesap sorulacak. Buradan bir kez daha Bingöl Valimizi ve oradaki emniyet görevlilerimizi tebrik ediyorum. Bu alçakları iki saat içinde bulup cezalandırdılar. Ve onlara yaptıklarının bedelini ödettiler. Bundan sonra bu topraklarda kimse yaptığı suçun karşılıksız kaldığını düÅŸünmeyecek. Mutlaka hesabı sorulacak" diye konuÅŸtu.

"Kobani'deki olayların bahane edilerek fitne tohumu ekmek isteyenler olduÄŸunu" dile getiren DavutoÄŸlu ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Milletimizin kardeÅŸliÄŸi, toplumumuzun birliÄŸi beraberliÄŸi... Hiçbir ÅŸeyi buna deÄŸiÅŸmeyiz. Türkiye Cumhuriyeti topraklarının her bir santimetrekaresi azizdir, mübarektir, ÅŸehit kanıyla bize emanet edilmiÅŸtir. Buna sahip çıkmak bizim için asli bir görevdir. Ve bu aziz vatan üzerinde yaÅŸayan herkes, etnik ve mezhebi kimliÄŸi ne olursa olsun, siyasi düÅŸüncesi ne olursa olsun, hangi toplum kesiminden gelirse gelsin, bu ülkenin vatandaşı olmak itibarıyla azizdir, saygıya layıktır ve onları bu topraklar üzerinde ebedi kardeÅŸ kılan bir kültürün parçasıdır. Biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak kim ne provokasyon yaparsa yapsın, hiçbir ÅŸekilde bu provokasyonlar üzerinden bir kardeÅŸ çatışmasının çıkmasına, kardeÅŸ kanının akıtılmasına izin vermeyeceÄŸiz. Bizim çözüm sürecinden anladığımız budur. Herkesin kardeÅŸçe kucaklaÅŸmasıdır. Herkesin kendi ana dilini konuÅŸabilmesi, kültürel özelliklerini yaÅŸayabilmesi ama kesinlikle terörden ve ÅŸiddetten uzak durmasıdır. Bu milli birlik ve kardeÅŸliÄŸimizin teminatı demokrasimizdir. Malatyalıların sahip çıktığı demokrasi. Turgut Özal'ın inÅŸa etmede katkıda bulunduÄŸu demokrasi. 28 Åžubat'ta sizlerin gür bir sesle karşı çıktığı diktalara, cuntalara karşı halkın iradesinin demokrasisi... Biz bu demokrasiyi yaÅŸatacağız" diye konuÅŸtu.

Özgürlükleri koruyacaklarını, baÅŸkaları bu özgürlüklere saygı göstermese bile kendilerinin göstereceÄŸini belirten DavutoÄŸlu, "Ä°kinci prensibimiz, bu topraklarda vatanımızın, milletimizin, ülkemizin, bayrağımızın, birliÄŸine ve dirliÄŸine el uzatılmasına kesinlikle izin vermeyeceÄŸiz" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECÄ°, KAMI DÜZENÄ°NE ALTERNATÄ°F DEĞİLDÄ°R"

Bütün vatandaÅŸların hukukunun teminatı olduklarını ifade eden DavutoÄŸlu, "Devletimizin, milletimizin, bayrağımızın, ülkemizin, birliÄŸinin ve dirliÄŸinin teminatı da biziz. Bundan kimsenin ÅŸüphesi olmasın. Çözüm süreci, hiçbir ÅŸekilde kamu düzenine alternatif de deÄŸildir, kamu düzenini bozmak isteyenler için bir mazeret de olamaz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Son 3 gün içinde Vandalizmin her türlüsünü, eÅŸkıyalığın her türlüsünü, terörün her türlüsünü yapanlara buradan sesleniyorum, sakın ola ki bu milletin birliÄŸini ve beraberliÄŸini yok edeceÄŸinizin rüyasını kurmayın. Bu millet, Seyyit Battal Gazi'den Çanakkale Savaşı'na kadar birlikte ve ortak bir kaderi paylaÅŸmışlardır, ortak bir kaderin ortak temsilcileri olmuÅŸlardır. Bu birliÄŸe ve beraberliÄŸe el uzatılmasına izin vermeyeceÄŸiz. Buradan bütün vatandaÅŸlarımıza da sesleniyorum, vakur bir ÅŸekilde devletinize ve hükümetinize güvenerek birlik ve barışı korumaya özen gösterin. Bu saldırılara maruz kalmış, bu saldırılarda maÄŸdur edilmiÅŸ, zarar görmüÅŸ illerimizdeki kardeÅŸlerimize de sesleniyorum, birçoklarının valisini ve belediye baÅŸkanlarını bizzat aradım. Bu eÅŸkıyaların yaptıklarının hesabı sorulacak."

Türkiye Cumhuriyeti devletinin kudretli bir devlet olduÄŸunu ve bütün yaraları saracağını dile getiren DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Yıkılan, yakılan binaların daha iyisini yapacağız. Yıkılan, yakılan o tesislerin çok daha büyüÄŸünü yapacağız. Yakılan araçların daha iyisini getireceÄŸiz. Daha güçlü bir ÅŸekilde bu bölgeye yatırım yapacağız. Kesinlikle, hiçbir ÅŸekilde karamsarlığa kapılmayın. O ÅŸehirleri gerekirse yeniden inÅŸa ederiz. Biz yaparız, onlar yıkmaya kalkışırlar, aramızdaki fark bu. Biz inÅŸa ederiz, onlar tahrip ederler, biz gönül kurarız, onlar gönül yıkarlar, biz 'insan için devlet' deriz, onlar kendi ideolojileri için insanları katlederler ama bilsinler ki ne bu devlet acizdir ne bu millet tecrübesizdir. Bu millet oynanan oyunları gayet iyi görüyor. Geçen sene Gezi olayları diye sokaÄŸa çıkanların hangi amaçla yola çıktığını bu millet bildi ve bize desteÄŸini daha da artırarak sürdürdü. 17 Aralık'ın arkasında nelerin olduÄŸunu bu millet gördü. Åžimdi de Kobani bahanesine sığınarak milli birliÄŸimizi, dirliÄŸimizi, toplumsal huzurumuzu hedef edinenlerin esas gayesi Türkiye'de bir kargaÅŸa çıkarıp 2015 seçimlerine giderken bir istikrarsızlığa yol açmaktır. Biz buna izin vermeyiz. Onun ötesinde buna kahraman milletimiz, aziz milletimiz ve Malatyalılar, izin vermez. Malatyalılar set olur bu senaryoları durdurur."

"ONLARIN MESELESİ İNSANLIK MESELESİ DEĞİL"

Türkiye'nin 12 yıldır her zaman zalimlerin, diktatörlerin, teröristlerin karşısında olduÄŸuna, maÄŸdurların, mazlumların yanında yer aldığına bütün dünyanın ÅŸahitlik ettiÄŸini belirten DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Åžimdi hesap sorma zamanı, muhasebe etme zamanı aynı zamanda. Suriye'de son 3.5 yıl içinde katil Esad'ın bombaları, Halep'i, Humus'u, Åžam'ı, Lazkiye'yi bombalarken, oradan fevç fevç kardeÅŸlerimiz, Arabıyla Türkmeniyle Kürdüyle Sünnisiyle Nusayrisiyle Hristiyanıyla fevç fevç Türkiye'ye sığınmak isterken bugün 'Kobani' deyip yola çıkanlar, sokaÄŸa çıkıp Türkiye'yi tahrip edenler neredeydi? Yoktular. Çünkü onların meselesi insanlık meselesi deÄŸil. Çünkü onların meselesi vicdan meselesi deÄŸil. Onlar sadece istismar ederler. Biz ise buradan bir kez daha Suriye'deki bütün ÅŸehirlere, ilçelere, köylere haykırarak söylüyorum, mesaj olarak gönderiyorum aziz Anadolu'dan. Bizim için Humus'ta, Bayırbucak'da, Tel Abyad'da, Kobani'de, Haseke'de, Afrin'de, Dara'da, Lazkiye'de tarihi kardeÅŸlik anlamında tarihin bize emanetidir. Bizim kapımıza gelene, bize sığınana hiçbir zaman etnik kökenin nedir diye sormadık, mezhebin nedir diye sormadık. Kucak açtık ve kucak açmaya devam edeceÄŸiz. Kobani'deki kardeÅŸlerime, Ayn El-Arab'dan gelen kardeÅŸlerime sesleniyorum. Bu provokatörler ne yaparlarsa yapsınlar Anadolu insanı merhametlidir. Sizi baÄŸrına basacak. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, devleti, merhametlidir ve kudretlidir. Nasıl 3 gün içinde 200 bini aÅŸkın kardeÅŸimizi baÄŸrımıza basmışsak o bölgeden bütün Suriyelileri baÄŸrımıza basacak kadar yüreÄŸimiz de geniÅŸ, gönlümüz de geniÅŸ."

"BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N Ä°NSAN OLMASI ÖNEMLÄ°"

Türkiye'nin, Filistin'e, Arakan'a, Somali'ye, Irak'tan gelenlere, Bosna'ya, Kosova'ya, Azerbaycan'a, Kırım'a sahip çıktığı gibi Kobani'ye de Haseke'ye de Afrin'e de sahip çıkacağını belirten DavutoÄŸlu, "Birinin Türk olması, diÄŸerinin Kürt olması, öbürünün Arap olması bizim için önemli deÄŸil. Ä°nsan olması önemli, insan. MaÄŸdur ve mazlum olan herkese yardım etmek bizim boynumuzun borcudur. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin ki kim 'Acaba gölgesine sığınacağımız kudretli ve ÅŸefkatli bir devlet var mı' diye sağına soluna baktığında ülkemize gelsin ve burada emniyet bulsun. Çünkü bizim ülkemiz emniyet ülkesidir" diye konuÅŸtu.

DavutoÄŸlu, provokatörler bunu bozmak isteseler de milletin buna sahip çıkacağını ifade etti

CHP ve HDP tarafından günlerdir, haftalardır bir propagandanın iÅŸlendiÄŸini, dile getiren DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Deniyor ki 'Türkiye IŞİD'e yardım ediyor'. Åžimdi buradan sesleniyorum, bu müfterilere, bu vatan hainlerine sesleniyorum elinizde bir belge varsa çıkarın ortaya koyun. Yoksa bu ülkeyi sadece muhalefet etmek adına bu ülkeyi dünyaya da yanlış tanıtmayın, bu ülkeye de ihanet etmeyin. Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanı olarak söylüyorum, Türkiye hiçbir zaman hiçbir zalimin ya da terör yapılanmasının yanında olmadı, olmayacak. Ama ÅŸimdi bir tweetle halkı sokaÄŸa döken ve son günlerde vefat eden bütün vatandaÅŸlarımızın vebalini omzunda taşıyan o HDP'lilere ve ona destek tweeti atan CHP genel baÅŸkan yardımcısına ve dün yaptığı açıklamayla bu provokatörleri eleÅŸtirmek yerine Türkiye'ye iftira etmek, Türkiye'yi IŞİD'le yan yana anma zilletine kapılan KılıçdaroÄŸlu'na soruyorum: Biz net olarak tutumumuzu söylüyoruz. Zalim Esad'a da karşıyız, terör örgütlerine, IŞİD'e de karşıyız. Çıkın siz de söyleyin, 'Esad'ın zulmüne de karşı çıktık' diyebilecek misiniz? Diyemezler."

"SÄ°ZLER ARKAMIZDAYSANIZ MÄ°LLEÄ°MÄ°Z BUNU TAKDÄ°R EDECEKTÄ°R"

DavutoÄŸlu, Malatyalıların hiçbir ÅŸeye kayıtsız kalmayacağını, pasif ve sessiz olmayacağını ifade etti.

"12 yıldır dünyanın neresinde olursa olsun dinine, mezhebine, etnisitesine bakmadan mazlumlara sahip çıktığımıza ÅŸahitlik eder misiniz?" diye soran DavutoÄŸlu, "Siz ÅŸahitlik ediyorsanız KılıçdaroÄŸlu ne derse desin, bu provokatörler, HDP'liler ne provokasyon yaparsa yapsın, sizler arkamızdaysanız milletimiz bunu takdir edecektir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun dün "Yeni bir tezkere çıkaralım, Silahlı Kuvvetler sadece Kobani'ye gidebilsin ve geriye dönsün" diye teklifte bulunduÄŸunu dile getiren DavutoÄŸlu, bugün Türkiye'nin, Kobani'de müdahil olmasını isteyen hem HDP hem de CHP'nin bir hafta önce sadece Kobani ile ilgili deÄŸil tüm Suriye'ye yardım etmek için çıkarılan tezkere "hayır" dediÄŸini belirtti.

DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Åžimdi maskeleri indi. Åžimdi diyorlar ki 'Sadece Kobani'ye gidelim'. Niye sadece Kobani? 'Kobanidekiler bizim kardeÅŸimiz'. Ey KılıçdaroÄŸlu, 300 bin Suriyeli katledildi. Senin milletvekillerinin ziyaret ettiÄŸi, neredeyse elini öptüÄŸü BeÅŸar Esad'ın Scud füzeleriyle, kimyasal silahlarıyla, varil bombalarıyla katledildi. Neden o zaman karşı çıkmadın? Neden Esad'ı savunmaya devam ediyorsun? Neden biz tezkere sunduÄŸumuzda, ‘Biz bu tezkereye karşıyız, çünkü bu tezkere aynı zamanda Esad'ı hedef ediyor’ diye çıktın ve tezkereye 'hayır' dedin. Ä°zah et. Esad’ın hapishanelerinde aç bırakılarak neredeyse iskelet haline dönmüÅŸ bir ÅŸekilde vefat eden o kardeÅŸlerimiz hem Arap'tı hem Türkmen'di hem Kürt'tü hem Sunni'ydi, hem Hristiyan'dı, Nusayri'ydi. Onlara nasıl hesap vereceksiniz? Hesap veremezler. Türkiye'de kışkırtma yaparlar hükümetimize karşı. Ben buradan bir kere teminat olarak söylüyorum, bizim kapımıza gelen herkese kapımız açıktır. 3,5 yıldır bize eleÅŸtirenler, bize demediklerini bırakmayanlar ÅŸimdi sadece 'Kobane'ye yardım edelim’ diyorlar. Zihinlerinde bir fikir olduÄŸundan deÄŸil."

"Türkmen kardeÅŸlerimizi biz kucakladık"

"IŞİD, Türkmen köyü-kasabası Çobanbey’e saldırdığında, neredeydin HDP neredeydin CHP?" diye soran DavutoÄŸlu, "Biz oradaydık. Çobanbeylileri de biz evimize aldık. Onlara da kucağı biz açtık. O Türkmen kardeÅŸlerimizi de biz kucakladık" diye konuÅŸtu. 

"Peki Tel Abyad'da günlerce Esad bombardımanı devam ettikten sonra onunla iÅŸbirliÄŸi halinde IŞİD, Tel Abyad’a girip oradaki Arap kardeÅŸlerimizi katlettiÄŸinde neredeydiniz?” ÅŸeklinde sorusunu yönelten DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Biz oradaydık. Åžimdi de Kobani'de katledilen Kürt kardeÅŸlerimizin yanında biz varız ve olacağız. Onlar HDP'ye sığınmaya gelmediler, CHP’ye sığınmaya gelmediler. Onlar müÅŸfik ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti devletine bu aziz millet sığındılar. Bu aziz millete sığındılar. Bu sonra da bu politikamızı devam ettireceÄŸiz.

Daha düne kadar Esad ile iÅŸbirliÄŸi yapan IŞİD ile yan yana yaÅŸayan PYD, bir anda maÄŸduriyet edebiyatı içinde Türkiye'yi suçluyor. Madem Esad ile birlikte çalışıyordunuz, gidip Esad'dan yardım isteyebildiniz mi? Hayır. Sizin de nihayette gelip sığınacağınız yer Türkiye'dir. Çünkü Türkiye kendisine merhamet için gelen, emniyet için gelen hiç kimseye herhangi bir mezhep, ideoloji, etnik kimlik sormaz. Sormayacaktır."

KılıçdaroÄŸlu'nun "Bir yasa çıkaralım ve GüneydoÄŸu, DoÄŸu Anadolu ve diÄŸer yerlerde bu yaÄŸmadan, bu Vandalizmden etkilenenlere yardım edelim" teklifinde bulunduÄŸunu anımsatan DavutoÄŸlu, KılıçdaroÄŸlu'nun hangi Türkiye'de yaÅŸadığını bilmediÄŸini ifade etti.

"KILIÇDAROÄžLU'NUN RÜYASININ ERÄ°ÅžTİĞİ YERE, BÄ°ZÄ°M GÜCÜMÜZ AN Ä°TÄ°BARÄ°YLE ERÄ°ÅžMÄ°ÅžTÄ°R"

Kemal KılıçdaroÄŸlu bunları düÅŸünürken, birileri ona bunları söylerken, kendilerinin o yardımları baÅŸlattıklarını belirten DavutoÄŸlu, BaÅŸbakanlık Acil Destek Fonuna talimat verdiklerini ve ÅŸu andan itibaren bütün o ÅŸehirlerin, mahallelerin, semtlerin yeniden inÅŸa edileceÄŸini söyledi.

Yakılan her binanın yerine daha güzelini inÅŸa etmek üzere talimat verdiklerini kaydeden DavutoÄŸlu, "Daha bunun bile farkında deÄŸil. Türkiye'yi hala, geçmiÅŸte olduÄŸu gibi, zayıf zannediyor. KılıçdaroÄŸlu'nun rüyasının, hülyalarının eriÅŸtiÄŸi yere, bizim gücümüz an itibarıyla eriÅŸmiÅŸtir. EriÅŸecektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, gücünü ve ÅŸefkatini göstermeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Malatyalılara teÅŸekkür eden DavutoÄŸlu, bütün bu olaylar, çevre vilayetlerin bazılarında provokasyonla olurken, Malatya'nın huzur ve sükunla, tam bir barış ile karşıladığını belirti.

DavutoÄŸlu, bu kentin, provokatörlere hiçbir zaman izin vermediÄŸinin altını çizerek Allah'ın, Malatya'dan ve Malatyalılardan razı olmasını diledi. 

Malatya'nın her zaman yanlarında durduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, durmaya da devam edeceÄŸi mesajını aldığını belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ° GÜÇLÜ BÄ°R Ä°RADEYLE SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Ahmet DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Åžimdi, nihai kertede, bütün vatandaÅŸlarımız bilsinler ki milletimiz arasındaki birlik ve beraberliÄŸi tesis etmek üzere çözüm sürecini güçlü bir iradeyle sürdürmeye devam edeceÄŸiz. Biz, doÄŸusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle bütün bir ülkeye aşığız. Milletimizin her bir ferdine aşığız. Onları barıştıracak her bir adımı atmaya her an hazırız. Bunu sürdüreceÄŸiz. Bunun için tezkerenin çıktığı gün çözüm süreciyle ilgili kapsamlı bir yol haritası ve mekanizmayı da ilan ettik. Ama iyi niyetli davranmadılar. Hemen Türkiye'yi karıştırdılar, çünkü onların korkusu çözüm süreciyle ülkede kalıcı barışın saÄŸlanması. Bu saÄŸlanırsa, onların elindeki ÅŸiddet silahı alınmış olacak. Onun için kim ne yaparsa yapsın, kararlılıkla bu kardeÅŸlik sürecini devam ettireceÄŸiz, Allah'ın izniyle. Yine aynı ÅŸekilde kararlılıkla kamu düzenini koruyacağız. Aynı ÅŸekilde dünya ne kadar sessiz kalırsa kalsın, kararlılıkla Suriye'deki kardeÅŸlerimize ve dünyadaki bütün mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceÄŸiz."

DavutoÄŸlu, daha sonra mitingi izleyenlere, "Bu konularda Aziz Malatyalılar, yanımızda mısınız? Milli iradeye karşı tuzak kuranların tuzaklarını boÅŸa çıkarmak için omuz omuza vermeye hazır mısınız? KardeÅŸliÄŸimizi pekiÅŸtirmeye kararlı mısınız? Bu çıktığımız yolda, 62. Hükümet'in daha ilk ayında huzurunuza gelmiÅŸ bir baÅŸbakan olarak soruyorum, 12 yıl süresince, Sayın CumhurbaÅŸkanımıza, AK Parti hükümetlerine, kadrolarına verdiÄŸiniz desteÄŸi bize de verecek misiniz?" diye sordu.

Alandakilerin "Evet" yanıtına DavutoÄŸlu, "Allah razı olsun. Allah sizi yanımızdan eksik etmesin. Allah yar ve yardımcınız olsun. Allah'a emanet olun. Bu hayırlı hizmetler Malatyalılara hayırlı olsun, bereketli olsun. Bereket yaÄŸmuru bu sene inÅŸallah Malatya'ya daha bol yaÄŸar ve kayısı bereketi artar" karşılığını verdi.

Mitinge BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, AK Parti genel baÅŸkan yardımcıları Süleyman Soylu, Yasin Aktay ve Öznur Çalık, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Belma Satır, milletvekilleri, Malatya Valisi Süleyman Kamçı ile BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ahmet Çakır katıldı.

"KARDEŞLİĞİMİZE KAST EDENLERE KARŞI HEP OMUZ OMUZA DURACAĞIZ"

DavutoÄŸlu, valilik ziyareti öncesinde de valilik önünde kendisini bekleyen vatandaÅŸlara hitap etti.

“Bugünler birlik beraberlik günleridir” ifadesini kullanan DavutoÄŸlu, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

“Malatya o tarihi birikiminden gelen irfanla gösterdi ki son üç dört gün içinde baÅŸka yerlerde vandalizm yapanlar Malatya’ya yaklaÅŸamadılar bile. Malatya barış içinde oldu, huzur içinde oldu. Gezi olaylarında da Malatya’da kimse bir ÅŸey yapamadı ÅŸimdi de yapamaz. Çünkü Malatyalı saÄŸlamdır, omurgası saÄŸlamdır, milli birlik beraberlik gerektiÄŸinde, bu bayrağı dalgalandırmak gerektiÄŸinde sağına soluna bakmadan ‘Ben varım’ der Malatyalı, ‘Ben varım’ diyor musunuz, var mısınız? Ä°nÅŸallah Türkiye’mizin her köÅŸesinde Hakkari’den Edirne’ye, MuÄŸla’dan Artvin’e bu bilinci bu ÅŸuuru yayacağız. KardeÅŸliÄŸimize kast edenlere karşı hep omuz omuza duracağız. Hiçbir zaman bu milletin, ‘ÅŸu mezhep, bu etnik grup, ÅŸu toplum kesimi gibi’ bölünmelerine izin vermeyeceÄŸiz. Sizden ricam, bütün Türkiye’den de ricam yarın herkes komÅŸusuyla kucaklaÅŸsın. KomÅŸusu hangi ÅŸehirden olursa olsun kucaklaÅŸsın, DoÄŸulu Batılıyla, Kuzeyli Güneyliyle kucaklaÅŸsın.

Diyarbakır’da Bingöl’de bütün o vandalizme maÄŸdur düÅŸmüÅŸ kardeÅŸlerimiz sabah ilk selamını yoldan geçen kardeÅŸine versin. 'Türk müsün, Kürt müsün, Sünni misin, Alevi misin' diye sormadan yarın ilk iÅŸimiz 'Esselamu aleyküm' demek olsun, 'Selam sizin üzerinize, barış sizin üzerinize' demek olsun. BüyükÅŸehirlerimizde yanyana aynı apartmanda yaÅŸayan DoÄŸulu, Batılı, Türk, Kürt, Sünni, Alevi her bir vatandaşımıza rica ediyorum, yalvarıyorum yarın sabah kalkın ve ilk gördüÄŸünüz kardeÅŸinize öylesine sarılın ki öylesine baÄŸrınıza basın ki kimse bir daha kardeÅŸi kardeÅŸe düÅŸman edemesin. Hangi partiden olduÄŸunu sormayın, hangi ÅŸehirden olduÄŸunu sormayın, hangi mezhepten, hangi etnik kimlikten olduÄŸunu sormayın sadece gözünün içine bakın aÅŸkla, sevdayla, muhabbetle bakın 'Madem ki bu aziz Türkiye'de, aziz bir ülkede, mübarek bir ülkede eÅŸit vatandaÅŸlar olarak yaşıyoruz, hepimiz kardeÅŸiz' deyin ve kucaklaşın. Oyunları böyle bozacağız."

"O ELLERÄ° DE KIRMAYA MUKTEDÄ°RÄ°Z, BUNDAN DA KÄ°MSENÄ°N ÅžÜPHESÄ° OLMASIN"

DavutoÄŸlu, "Åžiddete, ÅŸiddetle karşılık vererek deÄŸil ama muhabbetle karşılık vereceÄŸiz" ifadesini kullanarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Fakat eÄŸer birisi dün Bingöl'deki kahraman emniyet görevlilerimize olduÄŸu gibi saldırmaya cüret ederse o elleri de kırmaya muktediriz, bundan da kimsenin ÅŸüphesi olmasın. Ve nihayet de kırıldı. Herkes kucaklaÅŸsın, herkes birbirini baÄŸrına bassın ve fitne odaklarına en güzel mesajları verelim. Bugün mübarek cuma günüdür, bugün selam günüdür, barış günüdür. Bütün Türkiye'ye barış egemen oluncaya kadar her bir kardeÅŸimiz huzur ve sükun içinde oluncaya kadar gece ve gündüz bütün hükümetimiz de kabine üyelerimiz de meclis üyelerimiz de milletvekillerimiz de çalışacağız. Bilsinler ki bizim gitmeyeceÄŸimiz tek bir köy, tek bir semt, tek bir mahalle kalmayacak. Onlar madem ki bir fitneyi buraya ekmek istiyorlar biz gidip her ÅŸehrimizde, her mahallemizde muhabbet tohumu ekeceÄŸiz, Malatya'da olan muhabbet tohumunu. Nasıl burada son üç dört gün içinde hiçbir olay olmadıysa inÅŸallah bütün Türkiye de Malatya'yı örnek alacak ve fitneye izin vermeyecek."

"Ä°NÅžALLAH BU MERHAMETÄ° EGEMEN KILACAÄžIZ"

Türkiye'nin hep beraber Suriyeli kardeÅŸlerine sahip çıkacağını vurgulayan DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Somali'ye nasıl sahip çıktıysak, Filistin'e nasıl sahip çıktıysak, hatta deprem olduÄŸunda binlerce kilometre ötede Haiti'ye nasıl inen ilk uçak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uçağı olmuÅŸsa oradakilere sadece insan oldukları için sadece mazlum, o anda yardıma ihtiyaç hissettikleri için elimiz ulaÅŸmışsa, herkese elimizi ulaÅŸtıracağız, herkese Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin müÅŸfik elini, kudretli elini ulaÅŸtıracağız. Suriye'nin her bir yerindeki kardeÅŸimize de ulaÅŸtıracağız. 'Arap mı, Kürt mü, Türkmen mi' demeden ulaÅŸtıracağız. 'Halep mi, Humus mu, Bayırbucak mı, Haseke mi, Kobani mi' demeden ulaÅŸtıracağız. Bu insanlık dersini de oradaki olaylar sebebiyle fitne çıkartmak isteyenlere vereceÄŸiz. Oradan gelen 1,6 milyon kardeÅŸimiz son iki hafta içinde Kobani'den gelen 200 bin kardeÅŸimiz Malatyalı'nın merhametine geldi, bütün Türkiye'nin merhametine geldi. Bu vandalların, bu eÅŸkıyaların onların ÅŸiddetine güvenerek gelmedi. Ä°nÅŸallah bu merhameti önce ülkemize egemen kılacağız, sonra çevredeki kardeÅŸ halklara egemen kılacağız, sonra bütün dünyaya egemen kılacağız. Mesajımız tek bir mesajdır, barış, barış, barış, kardeÅŸlik, kardeÅŸlik, kardeÅŸlik, dostluk, dostluk, dostluk, bu fitneyi kesecek olan da budur. Ä°nÅŸallah Yunus Emre'nin muhabbetini, Niyazi Mısri'nin muhabbetini, Somuncu Baba'nın muhabbetini her yere egemen kılacağız. Malatya'nın muhabbetini egemen kılacağız."

KonuÅŸmasının sonunda "Allah'ınıza kurban Malatya" ifadesini kullanan DavutoÄŸlu, "Allah aşıkları, Allah dostlarının diyarı Malatya'yı Allah'a emanet ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Allah'a emanet olun" dedi.    

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.