Sosyal Medya

Güncel

Almanya'da Yezidilerle Çeçenler uzlaştı

Almanya'nın Celle şehrinde Yezidi mültecilerle, Çeçen Müslüman mülteciler anlaşarak çatışmama kararı aldı.



Celle polis sözcüsü Guido Koch, bu hafta başı Yezidi mültecilerle, Çeçen Müslüman mülteciler arasında çıkan çatışmaların sona erdiÄŸini ve ortamın yatıştığını bildirdi. Koch, her ÅŸeye raÄŸmen hafta sonu boyunca polisin dikkatli olacağını belirtti. Polis tarafından yapılan açıklamada, Pazartesi ve Salı günleri gece boyunca yaklaşık 500 Yezidi ile 200 kadar Çeçen Müslümanın karşı karşıya geldikleri ve birçoÄŸunun ellerinde beyzbol sopaları ve balta bulunduÄŸu belirtildi.

Salı günü akÅŸamı iki taraf arasında oluÅŸturulan polis barikatını yaklaşık 200 Yezidinin geçmek istemesi üzerine çıkan arbedede, havada taÅŸ ve sopalar uçuÅŸtu, kuru sıkı tabancalarla ateÅŸ edildi. Polis, Salı akÅŸamı yaklaşık 450 kiÅŸinin kimliÄŸini belirledi, bazılarını da gözaltına aldı.

ÇarÅŸamba akÅŸamı ortamın sakinleÅŸmesinden sonra yaklaşık 100 kiÅŸi, çıkan olayları protesto etmek için bir gösteri yaptı. Bu kiÅŸiler ÅŸiddete ve hoÅŸgörüsüzlüÄŸe karşı olduklarını dile getirdiler. Celle Yezidi Kültür Merkezi BaÅŸkanı Tahsin Ä°pek ve Celle'deki Çeçen Müslümanların sözcüsü Zalimkau KaraÅŸo, yaptıkları açıklamalarda ÅŸiddetin her türlüsüne karşı olduklarını söylediler. 'Cellesche Zeitung' isimli gazeteye konuÅŸan KaraÅŸo, ÅŸiddet olaylarını engellemek için her iki taraftan da özellikle gençlerle konuÅŸmak istediÄŸini belirtti.

Celle'deki olaylar, Yezidilerin burada yaÅŸayan bir Çeçen Müslümanı selefi gruptan sanmaları ve IŞİD'in Suriye'deki saldırılarından sorumlu olarak gördüklerinden cezalandırmak istedikleri için baÅŸladı. Yıllardan beri Celle'de yaÅŸayan yaklaşık 7 bin Yezidi ile 10 Çeçen aile arasında ÅŸimdiye kadar hiçbir problem yaÅŸanmamıştı. Yezilerin öldürmek istedikleri Çeçen Müslümanı ve ailesini korumak isteyen ve diÄŸer ÅŸehirlerde yaÅŸayan Çeçen Müslümanlar da haberi alınca Celle'ye geldiler. Polisin sözkonusu kiÅŸinin selefi olmadığını açıklamasına raÄŸmen, olay çıkması engellenemedi.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.