Sosyal Medya

Kültür Sanat

Nobel kaybolan çocukluğa verildi

2014 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu. Bu yılki ödül Fransız romancı Patrick Modiano’ya verildi. Modiano’nun edebiyatında çocukluk ve onun kaybedilişi önemli bir kırılma noktası.



Nobel Edebiyat Ödülü için 2014 yılı adayları arasında tahmin yapmak hiç kolay olmadı. EleÅŸtirmenler Japon yazar Haruki Murakami’nin üzerinde dururken, Beyaz Rus yazar Svetlana Aleksiyeviç, daha önce de Nobel’e aday gösterilen Suriyeli yazar Adonis ve Kenyalı yazar Ngugi Thiong da uzmanların favorileri arasındaydı. Ancak bu yıl ödül bir Fransız yazara, Patrick Modiano’ya verildi.

Paris’in gettolarından biri olan Boulogne-Billancourt’ta doÄŸan Modiano, 1968 yılında yayımlanan ilk romanı La Place de I’Etoile (Yıldız Meydanı) ile edebiyat dünyasının ilgisini çekmeyi baÅŸarmıştı Bu romanda iÅŸgal altındaki Paris’i anlatmış, roman dilinde verdiÄŸi detaylar ve anlatım biçimi itibariyle gelecek vaat edenler arasına girmiÅŸti. Oldukça üretken bir yazar olan Modiano, bugüne dek 20’nin üzerinde roman yayımladı ve bunlar baÅŸta Almanca ve Ä°ngilizce olmak üzere birçok dile tercüme edildi. Yazarın ‘Babam ve Ben’, ‘Bir Sirk Geçiyor’ ve ‘En Uzağından UnutuÅŸun’ adlı romanları Türkçe olarak yayımlandı.

Kaybolan çocukluk

Orta halli bir aileye mensup olarak doÄŸan Patrick Modiano, Ä°talyan kökenlere sahip olan babası ve Belçikalı annesi ile Paris’in dışında bir hayat sürdü. Anne ve babası Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında iÅŸgal edilen Paris’te tanıştı ve bu dönemde birbirlerine âşık oldu. Babasının sık sık ortadan kaybolduÄŸu, aktris annesinin ise sık sık turnelere çıktığı bir ortamda yetiÅŸen Patrick Modiano, devlet yardımı ile okumaya baÅŸladı. Bu süreçte özlem duyduÄŸu sevgiyi ve aile ortamını kardeÅŸi Rudy ile yeniden yakalamaya baÅŸladı. Bilinmeyen bir rahatsızlık sebebiyle Rudy’nin 10 yaşındayken hayatını kaybetmesi ise aÄŸabeyi Patrick’i derinden etkiledi. Rudy’nin yasını tuttuÄŸu dönem, yazarın kendi deyimiyle, çocukluÄŸunun yitip gitmesini de izlediÄŸi bir süreç oldu. Bu nedenle Modiano, 1967-1982 yılları arasında yazdığı tüm romanlarını Rudy’ye adadı. Lise eÄŸitimi sırasında annesinin arkadaşı olan Raymond Queneau’dan (‘Zazie dans le métro’nun yazarı) geometri dersleri alırken, edebiyatla da tanışmış oldu. Queneau’nun onu Fransız yayınevi Gallimard ile tanıştırmasının ardından ilk romanı yayımlanan Modiano, 1968 yılı itibariyle yazın yaÅŸamını sürdürüyor.


‘Bon Voyage’ ve ‘Lacombe, Lucien’ adlı filmlerin senaristliÄŸini de yapan Modiano’nun iki romanı sinemaya uyarlandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.