Dünya
Rusya'ya petrol ÅŸoku!
Hazar Strateji Ensitüsü Enerji ve Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Mübariz Hasanov, petrol fiyatlarındaki düşme eğiliminin sürmesi halinde Rus ekonomisinin bundan ciddi zarar göreceğini söyledi.
Ucuz üretim yapılabilecek yeni kuyu keÅŸiflerinin azaldığına deÄŸinen Hasanov, mevcut kuyularda da üretimin düÅŸtüÄŸünü anlattı.
Petrol fiyatlarının haziran ayından itibaren kademeli ÅŸekilde düÅŸtüÄŸüne dikkati çeken Hasanov, bu durumun Rusya ekonomisini olumsuz etkilediÄŸini ifade etti. Rusya'nın bütçe planlarını kötümser senaryolara göre hazırladığını vurgulayan Hasanov, petrol fiyatlarının uzun süre düÅŸük kalması halinde, bu durumun Rusya'yı ambargodan bile daha çok etkileyeceÄŸini savundu.
Rusya için petrol fiyatlarında kritik sınırın 80 dolar düzeyi olduÄŸunu belirten Hasanov, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Fiyatlar uzun süre 80 doların altında kalırsa, Rusya ekonomisi için ciddi sorunlar baÅŸ gösterebilir, ekonomik resesyon derinleÅŸebilir. 2013 ve 2014 başında ekonomik büyüme yüzde 1 dolaylarında olmuÅŸtu. Kriz yılı olan 2009 haricinde, 2000'li yıllarda ekonomik büyüme yüzde 5-8 aralığında iken, 2010 sonrası yüzde 4 civarındaydı. Petrol fiyatları uzun süre düÅŸük kalırsa, büyüme negatif olur. Tabii, Rusya'ya uygulanan ambargo, düÅŸük fiyatlarla birlikte, tabloyu Rusya açısından daha da kötümser kılıyor."
Hasanov, Rusya'nın finansal ambargo karşısında, Çin gibi Uzak DoÄŸu sermaye piyasalarından fon temin edebileceÄŸini ifade ederek, "Devletin de ciddi oranda döviz rezervleri var ve devlet baÅŸlıca petrol üreticilerine ve bankalara gerektiÄŸinde zaten yardım yapıyor. Mesela, Rosneft'e 42 milyar dolarlık devlet desteÄŸi yapılacak. Ancak, bir taraftan ambargo, diÄŸer taraftan da düÅŸük petrol fiyatları devam ederse, Rusya ekonomisi bundan ciddi zarar görecek" diye konuÅŸtu.
Petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸ ve doların deÄŸer kazanması
Petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸü siyasi istikrarsızlıklardan ziyade petrole olan talebin artmasına ve doların pozisyonuna baÄŸlayan Hasanov, ÅŸöyle devam etti:
"Ä°ktisatçılar, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸü, talebin az olmasına ve Fed'in gevÅŸek para politikasından vazgeçerek, sıkı para politikasına dönmeye baÅŸlamasına baÄŸlıyor. Sıkı para politikası, doların deÄŸer kazanmasına yol açıyor. Fiyatlardaki düÅŸüÅŸ, petrolün ucuzlamasından deÄŸil, doların deÄŸer kazanmasından kaynaklanıyor. Fiyatlar, dolar cinsinden ucuzluyor, avro cinsindense pahalı hale geliyor. "
YENÄ°ÅžAFAK
Henüz yorum yapılmamış.