Sosyal Medya

Güncel

'PKK birkaç hesabı görmek istiyor'

Hüda-Par Sözcüsü Sait Şahin, PKK’nın Kobani üzerinden operasyon yapmaya çalıştığını, Türkiye’yi Suriye zeminine çekmek istediğini iddia etti. IŞİD’i protesto eylemlerinde yaşananlar için de şunları söyledi: Topyekûn saldırının olduğu yerde kendini korumak da topyekûn çatışma oluyor.



Hüda-Par Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Sözcüsü Sait Åžahin, Al Jazeera’ye IŞİD karşıtı gösterilerde yaÅŸanan can kayıplarını deÄŸerlendirirken, uzun bir süredir saldırı altında olduklarını, bu saldırıların son zamanlarda Kobani neden gösterilerek yoÄŸunlaÅŸtığını iddia etti:

PKK birkaç hesabı bir arada görmek istiyor. Kobani üzerinden kirli bir operasyon yapılıyor. Hem Hüda-Par gibi Ä°slami yapılar hedef alınıyor, hem de Türkiye’yi Kobani’ye askeri destek vermeye zorlamak istiyor. Türkiye’yi Suriye zeminine çekmek istiyorlar. Bir de barış sürecini Kobani’ye baÄŸlıyor ve çözüm süreci biter diye iÅŸaret fiÅŸekleri göndermeye çalışıyorlar.”

"Devleti uyarmıştık"

7 Ekim 2014 Salı günü yapılan IŞİD’i protesto eylemlerinde 18 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Olaylarla ilgili soruÅŸturmalar devam etmekle birlikte görgü tanıklarının ifadelerine göre, ölümlerin bir kısmı Hüda-Par ve HPG üyelerinin çatışmaları nedeniyle gerçekleÅŸti. Åžahin, ölenlerin dördünün kendi üyeleri olduÄŸunu kesin olarak tespit ettiklerini söyledi. Åžahin, Hüda-Par’ın güvenlik güçlerini göreve çağırmak yerine nefsi müdafaa çaÄŸrısı yapmasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde de bulundu; geçmiÅŸte kendilerine yönelik saldırılarla ilgili devlete sorumluluklarını hatırlattıklarını ancak devletin gözünü kapadığını öne sürdü:

Devlet bölgeyi PKK’ya teslim etti. Bu devlet boÅŸluÄŸunda PKK burayı haraca baÄŸlamış, kendi mahkemelerini kurmuÅŸ. Bölgede hâkim pozisyondalar. Partimiz saldırıya uÄŸradığında kimse saatler boyu müdahale etmiyor. Ciddi bir açıklama yapılmıyor. Biz devlete sorumluluklarını hatırlatıyoruz ama devlet kendi sorumluluklarını yerine getirmediÄŸi yerde, güvenlik güçleri vatandaÅŸların güvenliÄŸi saÄŸlanmadığı yerde nefsi müdafaa tedbirini almalarını elbette söyleriz. Kendilerini iÅŸyerlerini, partilerini, evlerini koruma amaçlı tedbirlerini almalılar. Devletin olmadığı yerde vatandaÅŸ kendi önlemini alır. Devlet sorumluluÄŸunu yerine getirecek. Vatandaşın bununla yüz yüze getirilmemesi lazım.

Hizbullah açıklaması

Åžahin, Al Jazeera’nin "1990’lı yıllarda yaÅŸanan Hizbullah - PKK çatışmalarına geri mi dönülüyor" sorusuna yanıt verirken de, Hizbullah adına konuÅŸamayacaklarının altını çizdi ancak yeniden çatışma ortamına girilmesi olasılığını da yadsımadı.

1990'larda PKK ve güvenlik güçleri daÄŸlarda çatışırken, PKK ve Hizbullah da ÅŸehirde çatışıyordu. O dönemde genellikle enseye tek kurÅŸunla iÅŸlenen ve Hizbullah'a atfedilen ancak faili meçhul kalan cinayetler bölgeye korku salıyordu. Batman Barosu'nun 2011 yılında hazırladığı rapora göre, kentte 1990'larda toplam 513 faili meçhul cinayet iÅŸlenmiÅŸti.

Bazı üyelerinin, siyasal tercihlerini Hüda-Par’dan yana kullanıp aslında Hizbullah tabanını oluÅŸturduklarına belirten Åžahin, “Topyekûn saldırının olduÄŸu yerde kendini korumak da topyekûn çatışma oluyor,” dedi ve Hizbullah’ın 8 Ekim 2014 ÇarÅŸamba günü yaptığı basın açıklamasını da hatırlattı.

Hizbullah'ın basın bürosundan yapılan bu açıklamada nefsi müdafaa çaÄŸrısı yapıldı ve ÅŸöyle denildi:

KardeÅŸlerimize güvenlikleri için tedbirli davranmalarını ve saldırı durumunda kendilerini korumalarını tavsiye ediyoruz. Müslüman halkımız ve mensuplarımız ÅŸunu bilsin ki; Hizbullah Cemaati, kendilerini korumak için Allah’ın izniyle ne gerekiyorsa yapacaktır. Ä°slami deÄŸerlere ve Müslüman halkımıza yönelik yapılacak hiçbir saldırı, zulüm ve haksızlığı kabul etmeyeceÄŸimizi ve buna karşı duracağımızı kamuoyuna bu vesileyle ilan ediyoruz. “

Hizbullah açıklamasında “Kobani’deki geliÅŸmeler bahane edilerek, “Ä°slami kesimlere komple bir savaÅŸ dayatıldığı” da iddia edildi.

"IŞİD'i eleştiriyoruz"

Åžahin de 'Kobani bir tek IŞİD maÄŸduru deÄŸil', diyerek Kobani'nin PYD maÄŸduru olduÄŸunu da öne sürdü. PYD baskısı nedeniyle liberal, solcu, demokrat grupların da Kobani’yi boÅŸaltmak zorunda kaldığını söyledi.

Hüda-Par Sözcüsü, IŞİD’in eylemlerini insani bulmadıklarını vurguladı ve “Aşırılıklarını eleÅŸtiriyoruz ancak IŞİD’i deÄŸerlendirirken, ortaya çıkış nedenleri de iyi araÅŸtırılmalı. Ä°slam dünyasına yönelik zulümlerin bir sonucu olduÄŸu o zulümler devam ettiÄŸi sürece yeni yapıların ortaya çıkacağı da unutulmamalı" dedi. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.