Sosyal Medya

Coğrafyamız

İlk hac kafilesi yurda döndü

Hac ibadetinin ardından kutsal topraklardan dönen hacılar, Atatürk Havalimanı'nda gözyaşlarıyla karşılandı.



Suudi Arabistan Havayolları'na ait tarifeli uçakla yurda gelen kafiledeki yaklaşık 200 hacı, havalimanındaki pasaport iÅŸlemlerinin ardından kutsal topraklardan getirdikleri zemzem suyu ve hurmaları bagaj noktalarından teslim aldı. Hacılar, daha sonra terminalde kendilerini bekleyen yakınlarına sarılarak, hasret giderdi.

Hacılardan Nedime Erturgut'un iki kızıyla buluÅŸmasında duygusal anlar yaÅŸandı. Erturgut, gazetecilere yaptığı açıklamada, kutsal toprakların mükemmel olduÄŸunu dile getirerek, "Orada en güzel ÅŸeyleri hissediyorsun. Kutsal topraklarda vatanımız, çocuklarımız ve saÄŸlığımız için en güzel duaları gözyaÅŸları içinde yaptık" dedi.

Kafilede bulunan ilahiyatçı-yazar Mehmet Fatih Çıtlak, üçüncü kez hacca gitmesine raÄŸmen çok farklı duygular yaÅŸadığını vurguladı. Kutsal toprakların atmosferine dikkati çeken Çıtlak, ÅŸunları kaydetti: 

"Ne kadar hac yaparsanız yapın Medine'ye gidiÅŸiniz dahil, hac mevsiminde Medine'de olmak, Arafat'ta olmak insanı ciddi ÅŸekilde heyecanlandırıyor. Böyle tatlı bir heyecan ki o güzelliÄŸin eÅŸiÄŸinde olmanın getirdiÄŸi heyecanı hissetmeniz her zaman mümkün. 

Ä°nanarak, muhabbetle yapılmış her hac, Hacc-ı Ekber'dir. Fakat cuma gününe tevafuk etmesi, müminlerin bayramı olması hasebiyle Arafat'ın cumaya denk geliÅŸi daha da önem kazanmış. Bu ÅŸekilde daha çok raÄŸbet görmüÅŸ. Bu heyecan da herhalde yansıdı."

- "O anları anlatamam"

OÄŸluyla hacca giden Günay MemiÅŸ, çok istediÄŸi kutsal toprakları görmenin kendisine nasip olduÄŸu için mutlu olduÄŸunu söyledi. MemiÅŸ, Kabe'yi gördüÄŸünde yaÅŸadığı duygulara iliÅŸkin ise "O anları anlatamam. Ancak yaÅŸamak lazım. Oraya gitsinler, görsünler, yaÅŸasınlar. Gençken oraya gitmek daha iyi" diye konuÅŸtu.

Malatyalı Sefa Uluata, hacdaki tüm mekanların insanı çok etkilediÄŸini kaydederek, "Peygamberin gezdiÄŸi, yaÅŸadığı o topraklar insanı muhakkak etkiliyor. Bir daha gitme fırsatım olsa yine giderim" ifadelerini kullandı. 

Hacdaki en heyecan verici anın Hacer-ül Esved taşına el sürüldüÄŸünde yaÅŸandığına iÅŸaret eden Uluata, Kabe'nin avlusunda namaz kılındığında manevi olarak bambaÅŸka bir aleme gidildiÄŸini söyledi. 

Selma Acay da kutsal topraklara iliÅŸkin "Orayı görünce ruhumun bedenimden ayrıldığını hissettim. Åžimdiden özledim. Ayrılması çok güç oldu" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.