Sosyal Medya

Güncel

IŞİD üç koldan saldırıyor

IŞİD ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar Kobani'nin doğusundaki Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ise iki bölgedeki IŞİD mevzilerini bombalıyor. Al Jazeera'ye konuşan PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış ilişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, "IŞİD 3 koldan saldırıyor, kim ne yapacaksa şimdi yapsın" dedi.



Al Jazeera Türk'e konuÅŸan, PYD'nin ilan ettiÄŸi Kobani Kantonu Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Ä°brahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doÄŸudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduÄŸunu ve büyük bir kuÅŸatma altında olduklarını söyledi.

Kurdo, "Bize yardım etmek isteyenler ÅŸu anda etsin. Kentte siviller var. Åžu an büyük bir kuÅŸatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun." dedi.

Koalisyon güçleri bombaladı

IŞİD ile PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'de (Aynul Arab) süren çatışmalar gece boyu kentin doÄŸusunda yoÄŸunlaÅŸtı.

Al Jazeera kaynaklarına göre, Kobani'nin doÄŸusundaki Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde devam eden çatışmaların ardından IŞİD Mıştenur Tepesi'nde bir miktar daha ilerledi.

Sabah saatlerinde hafifleyen çatışmalar, öÄŸleye doÄŸru yeniden söz konusu iki bölgede yoÄŸunlaÅŸtı. ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçleri de Kani Arab Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'ndeki IŞİD mevzilerini havadan bombalıyor.

ABD öncülüÄŸündeki IŞİD karşıtı koalisyon sabah saatlerinden bu yana Kobani’deki IŞİD hedeflerine iki bombardıman düzenledi.

Ä°lk bombardıman Kobani’nin doÄŸusunu vururken, saatler sonra gerçekleÅŸen ikinci saldırı kasabanın kuzeydoÄŸusundaki IŞİD hedeflerini hedef aldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise ABD ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin salı ve çarÅŸamba günleri Suriye'de altısı Kobani'ye olmak üzere toplam9 hava saldırısı düzenlediÄŸini açıkladı.
 
'YPG IŞİD'i püskürttü'

AFP’ye konuÅŸan Kobanili Kürt yetkili, hava bombardımanlarının ‘etkili’ olduÄŸunu belirtirken, “Salı gününden itibaren durum deÄŸiÅŸti. YPG güçleri IŞİD’i geri püskürttü” dedi.

Kasabanın çevresindeki çatışmalar yoÄŸunlaşırken, Kobani merkezdeki caminin minaresi bir patlama sonucu yıkıldı.

YPG güçleri patlamaya kendilerinin neden olmadığını duyurdu. Dumanların yükseldiÄŸi caminin kim tarafından vurulduÄŸu bilinmiyor.

Çatışmalar Kobani'nin batısına sıçradı

Salı günü IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Kobani'nin batısına sıçramış ve  IŞİD kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürmüÅŸtü.

Kasabanın doÄŸusundaki Kani Arap Mahallesi'ne IŞİD'in çektiÄŸi iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

Al Jazeera'ye konuÅŸan bir YPG yetkilisi de, IŞİD’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki YPG mensuplarını kuÅŸatmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda bir IŞİD tankının vurulduÄŸunu söyleyen YPG yetkilisi, IŞİD’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Koalisyondan hava operasyonu

Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'yi almak için 20 günü aÅŸkın süredir devam ettirdiÄŸi kuÅŸatmaya en etkili hava saldırılarından biri Pazartesi gecesi ve Salı sabahı düzenlenmiÅŸti.

Kasabanın merkezine sızmaya çalışan IŞİD güçleri hava saldırıları sonrasında doÄŸu ve güneydeki birliklerini  kasaba giriÅŸinin biraz daha gerisinde konuÅŸlandırdı.

Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki MürÅŸitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyiÅŸi sürüyor.

Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuÅŸlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların ÅŸiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliÄŸi' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaÅŸların Yumurtalık kavÅŸağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiÄŸi gözlendi.

Kobani merkezine yakın sıcak çatışma bölgeleri. [Harita: Al Jazeera]

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.