Sosyal Medya

Güncel

'Kobani'yi şantaj haline getirmeye çalışıyorlar'

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, bayramın son gününde Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ne gelerek Suriyeli sığınmacılar ile bayramlaştı.



Yaklaşık 10 bin Suriyelinin barındığı çadırkentte Suriyeli sığınmacılara hitap eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriye sınırında yaÅŸananları yakından takip ettikleri ve teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Türkiye sınırındaki Suriye topraklarında Kürt nüfusun yaÅŸadığı bölgelerdeki olayları yakından takip ettiklerini anlatan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kobani'de yaÅŸananları iç siyaset malzemesi yapmak isteyenlere tepki göstererek, "Ayn-el Arap yani diÄŸer adıyla Kobani olmak üzere Kürt kardeÅŸlerimizin yaÅŸadığı kasaba ve ÅŸehirlere yönelik saldırıları da dikkatle ve endiÅŸeyle takip ediyoruz. Ne yazık ki; bakıyoruz Kobani'yle ilgili konuÅŸanlar tezkereye karşı çıkıyor. Hem de Kobani'yi Türkiye'nin iç siyaset malzemesi, çözüm sürecinin de ÅŸantajı haline getirmeye çalışıyor" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bayramın son günü öÄŸle saatlerinde Gaziantep'e geldi. EÅŸi Emine ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte özel Ana uçağı ile kente gelen ErdoÄŸan, Gaziantep Havalimanı'nda Vali Erdal Ata, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fatma Åžahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri tarafından karşılandı. Alandan çıkmak isteyen ErdoÄŸan, bu sırada apronun çevresindeki tel örgü etrafında toplanan ve kendisine sevgi gösterisinde bulunan kalabalığın yanına giderek bayramlaÅŸtı.

Ä°LK GEZÄ° GAZÄ°ANTEP'E

Seçilmesinin ardından ilk resmi il gezisi kapsamında Gaziantep'e gelen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve beraberindekiler, uçaktan indikten sonra helikopterle Ä°slahiye'ye hareket etti. Helikopter ile Ä°slahiye'ye gelen ErdoÄŸan, ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki 10 bin Suriyeli sığınmacının barındığı çadırkente geçti. Çadırkentte toplanan binlerce Suriyeli tarafından Türkçe ve Arapça sloganlarla karşılanan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile birlikte, üzerinde CumhurbaÅŸkanlığı forsu bulunan otobüsün üzerine çıktı ve kalabalığı selamladı.

ErdoÄŸan daha sonra Suriyelilere Arapça selam verdi ve bayramlarını kutladı. KonuÅŸması bir tercüman tarafından da Arapçaya çevrilen ErdoÄŸan'ın konuÅŸması sırasında Suriyeli sığınmacılar sık sık 'ErdoÄŸan, ErdoÄŸan' tezahüratı yaptı, Arapça slogan attı ve tekbir getirdi.

'EVÄ°NÄ°ZDEN UZAK SON BAYRAM OLSUN'

Suriyeli sığınmacıların bayramını kutlayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, herkesin gelecek bayramlara arzulanan ÅŸekilde kavuÅŸmasını dileyerek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Rabbim evlerimizde, yurtlarımızda, ailemizle ve sevdiklerimizle huzur içinde bayramları bize nasip etsin. Allah ÅŸu anda Mekke-i Mükerreme'de Kabe'nin avlusunda, Mina'da ellerini semaya açarak Ä°slam coÄŸrafyası için dua eden müminlerin duasını kabul etsin.

Tüm Ä°slam coÄŸrafyasına huzur nasip etsin. KardeÅŸlerim; bir bayramı daha evinizden uzak, yurdunuzdan uzak, sevdiklerinizden uzak ÅŸekilde yaşıyorsunuz. Bir bayramı daha hasret içerisinde idrak ediyorsunuz. Ä°nÅŸallah rabbimizden niyazımız odur ki; bu evinizden ve yurdunuzdan uzak geçirdiÄŸiniz son bayram olur. Ä°nÅŸallah Suriye'de ÅŸartlar düzelir ve hepiniz gönül huzuru içinde evlerinize kavuÅŸursunuz. Bizler Türkiye olarak yaklaşık 4 yıldır sizleri burada misafir etmenin memnuniyeti, sevinci ve haklı gururu içindeyiz. Sizler muhacir oldunuz, mecburiyet içinde yurtlarınızı terk ettiniz. Bizler de ensar olduk, sizin için tüm imkanlarımızı seferber ettik.

BÄ°ZE ASLA YÜK DEĞİLSÄ°NÄ°Z

Kim ne derse desin sizler bize asla yük deÄŸilsiniz. Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde, bizim geleneklerimizde misafir berekettir, misafir ÅŸereftir. Siz hem bize ensar olma vasfını bahÅŸettiniz, hem de evimizi bereketlendirdiniz, evimizi ÅŸereflendirdiniz, evimizi ÅŸenlendirdiniz."

'SURÄ°YE VE IRAKLI 1,5 MÄ°LYON MÜLTECÄ° VAR'

Türkiye'nin evlerini terk eden Suriyeli ve Iraklı 1,5 milyon mülteciye ev sahipli yaptığını ifade eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ÅŸöyle devam etti:

"Ä°sterdik ki sizleri çok daha iyi ÅŸartlarda misafir edelim. Ancak ÅŸu an itibariyle topraklarımızda misafir olan Suriyeli ağırlıklı olmak üzere Iraklı kardeÅŸlerimizle beraber 1,5 milyon mülteci var. BildiÄŸiniz gibi en son IŞİD teröründen kaçan yaklaşık 200 bin Suriyeli de topraklarımıza sığındı. Bu kadar büyük kitleyi arzu ettiÄŸimiz ÅŸekilde, en iyi ÅŸekilde ağırlamak takdir edersiniz ki mümkün olmuyor. Elimizden geleni azami ölçüde yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Batı ne yazık ki buna seyirci, BM Mülteciler Komisyonu bu iÅŸe seyirci. Sadece konuÅŸuyorlar, iÅŸe gelince netice yok. Åžu ana kadar sadece topraklarımızdaki misafirlerimiz için edeben ama biliniz diye söylüyorum 4 milyar doları aÅŸkın kaynak kullandık. Topraklarımızın dışında Suriye ve Irak'a gönderdiÄŸimiz yardımlar yarım milyar doları aÅŸtı. Suriye ve Irak içinde Arap kardeÅŸlerimize, Türkmen kardeÅŸlerimize, Kürt kardeÅŸlerimize, Ezidi, Süryanilere kadar ulaşıyoruz. Etnik köken, dil, mezhep ayrımı yapmadan herkesin yardımına ulaşıyoruz. Bizim dinimizde ayrım yok. Ölçümüz sadece insan."

'AVRUPA 130 BÄ°N SURÄ°YELÄ° KABUL ETTÄ°, KAPILARI KAPATTI'

KonuÅŸmasında mültecilere konusunda Avrupa'nın tutumunu da eleÅŸtiren ErdoÄŸan, Türkiye'nin ise mülteciler için tüm kaynaklarını seferber ettiÄŸini vurgulayarak ÅŸöyle devam etti:

'Avrupa ÅŸu ana kadar sadece 130 bin Suriyeli mülteci kabul etti ve ÅŸimdi de kapılarını kapattı. Ama biz 1,5 milyondan fazla kardeÅŸimizi misafir ediyoruz. Dünyadan bize gelen destek ne yazık ki 200 milyon doları bile bulmadı. Hemen hemen bütün yardımları kendi kaynaklarımızla sizler için kullanıyoruz. KardeÅŸlerim; Suriye'de çatışmalar baÅŸlamadan önce Åžam rejimine çok samimi ÅŸekilde uyarılarımızı yaptık. BaÄŸdat yönetimine de aynı ÅŸekilde uyarılarımızı yaptık. Ne yazık ki ne Esed, ne de Maliki bizim samimi uyarılarımızı dinlemediler. Åžimdi soruyorum; 250 bin Suriyeli kardeÅŸimizi katleden zalim Esed bunun hesabını hem bu dünyada hem ebedi alemde nasıl verecek? Evlerinden, topraklarından, yurtlarından ÅŸu anda kovulmuÅŸ olan siz kardeÅŸlerimizi, yani Suriyeli vatandaÅŸların acaba bu çektikleri çilenin hesabını nasıl verecek? Ben inanıyorum ki; sizin beddualarınız onun için bir felah olmayacaktır."

'HAVADAN BOMBALAMAKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ'

IŞİD terör örgütüne yönelik mücadelenin havadan bombalamakla sonuçlanamayacağını kaydeden ErdoÄŸan konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Åžimdi batıya sesleniyorum; havadan bombalamak suretiyle bu sorunlar çözülmez. Ä°ÅŸte bir IŞİD terör örgütü çıktı. Bu Suriye'de güç buldu. Bunlar Ä°slam adına 'Allahu Ekber' diyerek, 'Allahu Ekber' diyenleri öldürüyor. Müslüman müslümanı bu ÅŸekilde öldürebilir mi? Müslüman'ın Müslüman'a canı, kanı, malı, ırzı haramdır. KardeÅŸlerim, ÅŸunu çok iyi bilmemiz lazım, bunu batılı devlet baÅŸkanlarına da söyledim. Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona erdiremezsiniz. Bununla ilgili olarak yerde, kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iÅŸbirliÄŸi kurulmadıkça hava harekatıyla bu iÅŸ bitmez. Ä°ÅŸte aylar geçti herhangi bir netice yok. Åžu anda Ayn-el Arap diÄŸer adıyla Kobani'de, buyrun düÅŸtü, düÅŸüyor. 3 ÅŸey istedik; bir uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesi lazım, iki o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım ve 'eÄŸit-donat' anlayışıyla Suriye ve Irak'ta oradaki ılımlı muhalif kesimin hem eÄŸitilmesi hem de donatılması lazım."

'KOBANÄ° ÅžANTAJ HALÄ°NE GETÄ°RÄ°LÄ°YOR'

Türkiye sınırında yaÅŸananları yakından takip ettiklerini sınırdaki Kürt nüfusun bulunduÄŸu bölgelere yönelik saldırıları da aynı ÅŸekilde izlediklerinin altını çizen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'nin tehditlere karşı teyakkuz halinde olduÄŸuna dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:

"Ä°slahiye'den tüm dünyaya bir kez daha duyurmak istiyorum; Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Türkiye kendisine yönelik her türlü tehdit karşısında müteyakkızdır, hazırlıklıdır, donanımlıdır. TBMM ÅŸu anda hükümetine, Silahlı Kuvvetlere gerekli olan yetkiyi bir yıl süreyle vermiÅŸtir. Özellikle Suriye içindeki toprağımız olan Süleyman Åžah Saygı Karakolu'na yönelik bir tehdide anında karşılık vereceÄŸimizden kimsenin ÅŸüphesi olmasın. Sınırımızın yanı başındaki geliÅŸmeleri çok yakından takip ediyoruz. Ayn-el Arap yani diÄŸer adıyla Kobani olmak üzere Kürt kardeÅŸlerimizin yaÅŸadığı kasaba ve ÅŸehirlere yönelik saldırıları da dikkatle ve endiÅŸeyle takip ediyoruz. Ne yazık ki bakıyoruz Kobani'yle ilgili konuÅŸanlar tezkereye karşı çıkıyor. Hem de Kobani'yi Türkiye'nin iç siyaset malzemesi, çözüm sürecinin de ÅŸantajı haline getirmeye çalışıyor." 

'IŞİD'E DE PKK'YA DA KARŞIYIZ'

Türkiye'nin terör örgütü IŞİD gibi PKK'ya da karşı olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, barış istediklerini vurgulayarak ÅŸöyle devam etti:

"Ä°slahiye'den ÅŸunu söylemek istiyorum; Türkiye IŞİD terör örgütüne karşı olduÄŸu kadar aynı ÅŸekilde PKK terör örgütüne de karşıdır. Biz bu bölgede huzur istiyoruz. Bu topraklar kardeÅŸlerimizin toprağıdır. Bu topraklar sizi büyük bir muhabbetle baÄŸrına basan ensar misali cömert insanların toprağıdır. Elbette 1,5 milyon insan içinde zaman zaman olumsuz iÅŸlerin içine girenler olabilir. Bunu tüm Suriyeli misafirlerimize mal etmek yanlıştır. Zaman zaman bazı haddini bilmeyenler. ensar olma ruhunu anlayamamış bazıları olumsuz hareketler de sergileyebilirler bu da tüm milletimize mal edilmemelidir. Siz kendi arzunuzla topraklarınıza dönünceye kadar biz sizi misafir etmeye devam edeceÄŸiz. Özgür, bağımsız, herkesin eÅŸit temsil edildiÄŸi bir Suriye'nin kurulması için birlikte mücadele edeceÄŸiz. Rabbim sabrımızı artırsın. Rabbim sabrımızı inÅŸallah zaferle neticelendirsin. Allah yar ve yardımcımız olsun. Ä°nÅŸallah bir sonraki bayram ve bayramlar bugünkünden farklı, neÅŸeli, huzurlu olur. Tekrar hepinizin bayramını kutluyor sizleri Allah'a emanet ediyorum."

ErdoÄŸan yaklaşık yarım saat süren konuÅŸmasını baÅŸladığı gibi Suriyeli sığınmacılara Arapça veda ederek bitirdi.

OYUNCAK Ä°ZDÄ°HAMI YAÅžANDI

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, konuÅŸmasının ardından Suriyeli çocuklara oyuncak dağıttı. Oyuncak dağıtımı sırasında Suriyeli çocuklar ve bazı yetiÅŸkinler arasında kısa süreli izdiham çıktı. Ä°zdiham görevlilerin araya girmesiyle önlendi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve beraberindekiler daha sonra Suriyeli bir ailenin yaÅŸadığı çadırı ziyaret etti ve UNICEF tarafından yaptırılan 24 derslikli okul içindeki kreÅŸi dolaÅŸtı, sığınmacı çocuklarla sohbet etti.


CAMÄ° AÇILIÅžI YAPTI, KALABALIÄžA KONUÅžTU

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Suriyeli sığınmacıların barındığı çadırkent ziyaretinin ardından ilçe mezarlığı yakınında AK Parti Gaziantep Milletvekili Åžamil Tayyar'ın vefat eden annesi Sıdıka Tayyar adına yapılan caminin açılışı için düzenlenen törene katıldı. ErdoÄŸan, açılış töreni için cami önünde toplanan kalabalığa otobüs üzerinden hitap etti. Anlamlı bir günde Ä°slahiyeliler ile buluÅŸmanın mutluluÄŸunu yaÅŸadığını ifade eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı konuÅŸmasında ÅŸu ifadelere yer verdi:

"Suriye'den gelen muhacir kardeÅŸlerimizle bir arada olduk. Onlarla bir arada olduktan sonra sizlerle de bir arada olmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz. Zira buraya daha önce BaÅŸbakanlığım döneminde sözüm vardı. gelecektik fakat o gün aşırı sis yüzünden gelemedik. Sözüm vardı ilk fırsatta demiÅŸtik iÅŸte ÅŸimdi de CumhurbaÅŸkanı olarak buraya gelmek nasip oldu. Bu sözüm yerine geldi, bir bayramın dördüncü gününde sizlerle bir aradayız. Bugünün bir diÄŸer anlamı da Åžamil Tayyar kardeÅŸimin merhume valideleri adına yapılmış olan Sıdıka Tayyar hatun caminin de açılışını yapmak nasip oldu. Siz gerçi bayram namazını orda kıldınız, bugün de inÅŸallah ÅŸimdi bize orada namaz kılmak nasip oluyor. Åžu birlik, beraberliÄŸiniz bir anda gerçekleÅŸti. Sizin ÅŸu coÅŸkunuz, heyecanınız bir ÅŸeyi gösteriyor, 'Biz; biriz, iriyiz, diriyiz, kardeÅŸiz' diyorsunuz, 'Hep birlikte Türkiye'yiz' diyorsunuz. Ä°ÅŸte bizi biz yapan da bu, bizi güçlü kılan da zaten bu. Bizi ayıramayacaklar, bizi bölemeyecekler. Biz bu ülkede Türk, Arap, Kürt kardeÅŸlerimiz aklınıza ne gelirse biriz, çünkü biz yaradılanı yaradandan ötürü sevdik. Kimseyi bir kenara koymadık, herkesi sadece Allah için sevdik. Biz biliyoruz ki; makam ve mevkiler gelip geçicidir. CumhurbaÅŸkanı olsan ne olur, BaÅŸbakan ne olsan ne olur. Bakan olsan ne olur, trilyarder olsun ne olur. Bir gün öleceÄŸiz. 2 metrelik mezara koyacaklar. Ä°ÅŸte ÅŸehitlik burada, bunlarda bir gün saÄŸlam, güçlüydüler. Ama artık öldüler ki: bunların içinde ÅŸehitler var. Bu ÅŸehitlikte onlar defnedilirken. oraya gömülürken hoca efendi ne diyor 'Er kiÅŸi niyetine' diyor ve defnediyor. Åžehitlerimizin makamı yücedir. Ama bizlerin makamı kim bilir nerede? Rabbim bizleri de sevgili habibinin inÅŸallah o sancağı altına toplananlardan eyler. KardeÅŸlerim; yolumuz var, hep 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' dedik. Ben gerek milletvekili kardeÅŸlerim, gerek bakan kardeÅŸlerim, gerek büyükÅŸehir belediye baÅŸkanımız, gerek ilçe belediye baÅŸkanımız baktım Ä°slahiye'de deÄŸiÅŸim baÅŸlamış, Ä°slahiye'nin yollarında deÄŸiÅŸim baÅŸlamış, ara sokaklarında deÄŸiÅŸimler baÅŸlamış. Ä°nÅŸallah kısa zamanda Ä°slahiye'yi çok daha farklı bir ilçe olarak görmek bize nasip olur. Çünkü Ä°slahiye'ye bu yakışır deÄŸil mi? Ä°nÅŸallah Ä°slahiye'de bu sorumluluÄŸu verdiÄŸiniz kardeÅŸleriniz inanıyorum ki size mahcup olmayacaklar. Ä°nÅŸallah çok daha modern bir Ä°slahiye'yi sizlerin hizmetine sunacaklardır."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan konuÅŸmasının son bölümünde hitap ettiÄŸi kalabalıktan ÅŸehitler için Fatiha okumalarını istedi ve ardından bayramlarını kutlayarak açılışını yaptığı camide namaz kıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.