Coğrafyamız
Aynı sokakta farklı bayram günleri
Kurban Bayramı'nın ilk günü için 2 ayrı tarih belirlendi.
Ä°slam ülkelerinde bu yıl Kurban Bayramı'nın ilk günü için 3 ayrı tarih belirlenirken Norveç'teki Müslümanlar da aralarında anlaÅŸamayınca iki ayrı tarih belirlendi.
Bu yıl dünya genelindeki Müslümanlar tarafından bayramın ilk günü olarak 3 ayrı tarih belirlenirken Norveç'teki Ä°slami kuruluÅŸlar bu konuda ikiye ayrılarak bayram günleri olarak cumartesi ve pazar günlerini belirledi. Norveç'teki Suudi Arabistan destekli dernek Rabıta ile Türk derneklerinden DITIB (Diyanet), Milli GörüÅŸ ve Ä°slam Kültür Merkezi gibi yapılar kendi hesaplamalarına uyarak bayramı bugün kutlamaya baÅŸladı. Oslo Mevlana Camisi'nde çoÄŸunluÄŸu Türklerden oluÅŸan cemaat bayram namazını kıldı. Namaz sonrası sıraya giren Müslümanlar birbirlerinin bayramını kutladı.
Bayramı bugün kutlayanların aksine Ä°slami derneklerin çatı kuruluÅŸu olan IRN, Kurban Bayramı'nın ilk gününü pazar günü olarak açıkladı. Pakistan ve Hindistan'da bayram 6 Ekim olarak açıklanmasına raÄŸmen Norveç'teki Pakistan ve Hindistanlılar, Norveç için 5 Ekim tarihini belirleyen IRN'ye göre hareket etmeyi tercih etti. Norveç’in önde gelen cemaat ve camilerinden ve Pakistanlıların kurduÄŸu Islamic Cultural Center ile World Islamic Mission de IRN’ye tabi olarak bayramı yarın kutlamaya hazırlanıyor.
AYNI SOKAKTA FARKLI BAYRAM GÜNLERÄ°
Bu arada Müslüman ülkelerde bayram için farklı tarihler belirlense de bu ülkelerde insanlar birlikte bayramı kutladığı için çok hissedilmeyen rahatsızlık, farklı ülkelerden Müslümanların aynı ÅŸehir, sokak hatta binada birlikte yaÅŸaması nedeniyle daha çok hissediliyor. Norveç'teki Müslümanlar, farklı cami ya da cemaatlere giden aynı aileden kiÅŸilerin bile bu konuda ikileme düÅŸtüÄŸünü belirterek rahatsızlıklarını dile getirdi.
Bayram günü olarak 5 Ekim Pazar tarihini belirleyen IRN'nin Genel Sekreteri Pakistan kökenli Mehtab Afsar, Norveçli Müslümanların, bu konuda Norveç’e uymasının yerinde olduÄŸunu öne sürerek ÅŸunları kaydetti:
"ÇoÄŸu kuruluÅŸ, Kurban bayramını hac ve Arafat’a çıkış günü ile hesaplıyor ancak bu kesinlikle doÄŸru deÄŸil. Kurban Bayramı 10 Zilhicce’de baÅŸlamaktadır. Bu yıl ise bu tarih yerel takvime göre 5 Ekim tarihine denk gelmektedir. Bugünkü teknoloji ile tek seçenek hilal gözetlemek deÄŸildir. Hesaplamalarla bu gün tespit edilebilir. Norveç için 10 Zilhicce pazar günüdür."
Rabıta DerneÄŸi BaÅŸkanı Basim Ghozlan ise bayramın ilk gününün Arafat’a çıkılmasından bir sonraki gün olduÄŸunu savunarak, doÄŸru günün cumartesi olduÄŸunu söyledi. Ghozlam açıklamasında ÅŸöyle dedi:
"IRN ile bütün önemli kutlamaların tarihlerinde fikir birliÄŸindeyiz ancak kurban bayramı için bu geçerli olmadı maalesef. Dünya artık çok daha küçük. Müslümanlar medya aracılığı ile Arafat’a çıkıldığını gördüklerinde yıllarca yaptıkları gibi bir sonraki gün bayrama baÅŸlarlar. Biz uzun yıllar boyunca IRN ile ortak araÅŸtırmalarda bulunduk ve vardığımız sonuç, ortak bir fikir üretemeyeceÄŸimiz gerçeÄŸini görmek oldu. IRN’nin hesaplamaları yanlıştır, zira bu hesaplamalar yerel takvime göre yapılmaktadır. Ancak uygun ve doÄŸru olan ise Arafat’a ne zaman çıkıldığıdır."
BAYRAMDA ORUÇ TUTMUÅž OLMA KAYGISI
Öte yandan farklı bayram günleri konusunda Müslümanlar için önemli soru iÅŸaretlerinden biri de arife günü büyük sevabı olan oruç tutmanın nasıl yapılacağı. Zira Ä°slam inancına göre bayramda oruç tutmak haram. 5 ve 6 Ekim'de bayramı kutlayacak olanlar için arife, diÄŸer bir kesim Müslümanın bayram gününe denk geliyor. Bu ikilemde kalan Müslümanlar buna bir çözüm üretilmesini bekliyor.
TRT HABER
Henüz yorum yapılmamış.