Ä°slam
Müslümanların büyük buluşması
Arafat'ta vakfeye duran hacı adayları bugün önce Mina'da şeytan taşlayacak, ardından kurbanlarını kesecek.
Sabahın haberine göre; Hz. Adem ile Havva'nın cennetten indirildikten sonra ilk buluÅŸtukları, Peygamberimizin de veda hutbesini gerçekleÅŸtirdiÄŸi Arafat Dağı bölgesi, bu yıl 4 milyona yakın Müslümana ev sahipliÄŸi yaptı. Arafat vakfesi ile cuma gününün aynı güne rastlaması ile bu yılki hac, Kuran'daki ifadesiyle "Haccı Ekber" olarak kabul ediliyor. Mekke'nin 25 kilometre güneyinde olan bölgeye akÅŸam saatlerinden bu yana akın eden Müslümanlar, geceyi de burada geçirdi. 61 bin 300 Türk hacı adayı da Mekke'den otobüslerle Arafat'a taşındı. Gece boyunca Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez konuÅŸmalar yaptı, toplu dualar edildi. Kuran tilavetleri ve ilahiler okundu.
HACI OLACAKLAR
Bugün öÄŸle namazından sonra gerçekleÅŸecek Arafat Vakfesi'nden sonra yaklaşık 6 kilometrelik yolu yürüyecek olan Hacı adayları, Müzdelife'ye geçip orada da vakfe duası yapacak. Geceyi Müzdelife'de kurulan çadırlarda geçirecek olan Müslümanlar, taÅŸ toplayarak büyük ÅŸeytanı taÅŸlamak için otobüslerle Mina'ya taşınacak. Åžeytan taÅŸlamadan sonra tavafını gerçekleÅŸtirecek olan milyonlarca Müslüman, kurbanlar kesildikten sonra tıraÅŸ olup ihramdan çıkacak ve hacı olacak.
TÜRK HACI ADAYLARI CENNET BAHÇESÄ°NDE
Hac ibadeti sırasında vefat edenler hem Ä°slam Fıkhı'na göre, hem de Suudi devletinin yasalarına göre bu bölgede defnediliyor. Defnin yapıldığı yerin adı ise Cennet-ül Mualla, yani cennet bahçesi... Tapınma, kutsama olmasın diye bu mezarlarda ne isim yazıyor, ne de yükselti bulunuyor. Sadece küçük bir taÅŸ var. Cenaze yakınları ise mezar yerlerini daha sonraki ziyaretlerde bulabilmek için adımlayarak iÅŸaretlemeye çalışsalar da bu çoÄŸu zaman mümkün olmuyor. Kâbe'de her yıl hac mevsiminde yaklaşık 2 bin kiÅŸi yaÅŸamını yitiriyor. Geçen yıl 25 Türkiye vatandaşı son nefesini mukaddes topraklarda verirken bu yıl Kâbe'de yaÅŸamını yitiren hacı sayısı 20.
BEN BU TOPRAKLARDA GÖMÜLMEK Ä°STÄ°YORUM
12 Eylül 1980 darbesinden sonra Mekke'ye gelen ve bir daha ayrılamayan Ä°nÅŸaat Mühendisi Nazım Karaman, 35 yıldır mukaddes topraklarda yaşıyor. Nazım Karaman, Sanayi Bakanlığı'ndaki müsteÅŸarlık görevinden istifa ederek önce Suudi Arabistan'da oturma izni alır. Daha sonra ailesini de Mekke'ye getiren Karaman, çeÅŸitli inÅŸaatlarda çalıştıktan sonra turizm iÅŸine girer. Refah-Yol hükümeti döneminde BaÅŸbakan Necmettin Erbakan'ın müsteÅŸarlığını da yapan Karaman, 28 Åžubat süreci ile birlikte yeniden Mekke'ye döner. Karaman'ın en büyük isteÄŸi son nefesini Kâbe'de vererek Hz. Hatice'nin kabrinin bulunduÄŸu Cennet-ül Mualla'ya gömülmek.
TÄ°METURK
Müslümanların büyük buluşması
Henüz yorum yapılmamış.