Sosyal Medya

Güncel

ABD ve İran'dan tezkere açıklaması

ABD ve İran, Türkiye'de meclisin kabul ettiği Suriye ve Irak tezkeresine yönelik açıklamalarda bulundu.



ABD, Türk ordusuna sınır ötesinde askeri operasyon yetkisi veren ve yabancı askerlerin de Türkiye'den geçiÅŸlerine olanak tanıyan tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı. Ä°ran ise statükonun korunmasına hassasiyet gösterilmesini istedi.

ABD, Türkiye'nin IŞİD örgütüne karşı askeri müdahale baÅŸlatmasına olanak tanıyan tezkerenin kabul edilmesinden memnuniyet duyulduÄŸunu açıkladı. Açıklamayı yapan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, tezkere öncesi iÅŸbirliÄŸine yönelik üst düzeyde çok sayıda görüÅŸme yapıldığını kaydetti. Psaki, iÅŸbirliÄŸinin Irak ve Suriye'de IŞİD örgütü tehdidine karşı devam edeceÄŸini ifade etti.

ABD, AÄŸustos ayında Irak'ta ve bir hafta önce de Suriye'de hava saldırılarına baÅŸlamıştı. Türk hükümeti ÅŸimdiye kadar IŞİD örgütüne karşı askeri müdahale baÅŸlatmaktan kaçınıyordu ancak 49 rehinenin serbest kalmasının ardından, örgüte karşı harekete geçileceÄŸi açıklandı.

Suriye'deki BeÅŸar Esad yönetiminin en önemli müttefiklerinden Ä°ran da tezkerenin kabul edilmesine dair açıklama yaptı, Türk hükümetinin ihtiyatlı davranması gerektiÄŸi belirtti.

Ä°ran devlet haber ajansı Ä°rna, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu telefon görüÅŸmesi yaptığını bildirdi. GörüÅŸmede Zarif, ‘Ankara'nın bölgedeki mevcut durumu kötüleÅŸtirecek bir ÅŸey yapmaması gerektiÄŸine’ dikkat çekti, bölgedeki devletlerin sorumlu ÅŸekilde hareket etmesi gerektiÄŸini kaydetti.

©Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.