Sosyal Medya

Güncel

FT: 'El Nusra ve IŞİD, ABD'ye karşı birleşiyor'

Financial Times gazetesinde, ABD hava saldırılarının 'farklı cihatçı grupları ortak noktada birleştirdiğine' dair bir analize yer veriliyor.



Beyrut'tan bildiren Erika Solomon ve Washington'dan Geoff Dyer'in imzalarını taşıyan analizde, birbirlerinden farklı stratejiler benimseyen cihatçı grupların, 'kendi aralarındaki ihtilafı sonlandırıp güçlerini Esad'a ve Batı'ya odaklanmak üzere birleÅŸtireceklerini söyledikleri' yazıyor.

Radikal Ä°slamcı grupların Batı'yı artık 'ortak düÅŸmanları' gibi gördükleri belirtilen yazıda, Suriye'deki El Kaide baÄŸlantılı El Nusra Cephesi savaÅŸçılarının IŞİD'le 'barış' müzakereleri yaptıkları belirtiliyor.

Analiz ÅŸöyle devam ediyor:

"ABD'nin hava saldırıları öncesinde, iki cihatçı grup farklı stratejileri ve kaynaklar için yürütülen rekabet nedeniyle, bir yılı aÅŸkın süredir savaÅŸ halindeydi. Bu çatışmalar, Esad'ı devirmeye çalışan ılımlı muhalif güçlerin nüfuz saÄŸlamalarına yardımcı oldu, fakat Ä°slamcıların muhalefet üzerinde hâkimiyetlerini artırmaları üzerine bu nüfuzu da kaybettiler."

"ABD hava saldırılarının geçen hafta yalnızca IŞİD'i deÄŸil, Nusra'yı da hedef almaları üzerine, Nusra'nın savaÅŸçıları ve bazı radikal Ä°slamcı düÅŸünürler 'Ä°slam'a karşı savaÅŸ' olarak adlandırdıkları operasyona karşı aralarındaki baÄŸları güçlendirmeleri çaÄŸrısı yaptı."

ABD'li uzmanlar: 'Aralarındaki kin büyük, birleÅŸmezler'

Financial Times, El Nusra'nın liderliÄŸine yakın bir kaynağın da ÅŸu sözlerini aktardı: "ÇoÄŸu Nusra savaÅŸçısı, Esad ve Batı'ya tam olarak odaklanabilmek için IŞİD'le mücadeleye son verilmesini istiyor."

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazete, ABD'nin 'ulusal güvenliÄŸine doÄŸrudan tehdit oluÅŸturduÄŸu' gerekçesiyle IŞİD'in yanı sıra Horasan adlı örgütü de hedef aldığını hatırlatıyor ve Amerikalı uzmanların IŞİD ve El Nusra arasında 'büyük bir kin olduÄŸu' gerekçesiyle yakınlaÅŸma olmayacağı görüÅŸünde olduÄŸunu belirtiyor.

Amerikalı uzmanlara göre, "El Nusra ve IŞİD arasındaki bölünme, ittifak oluÅŸturamayacak kadar derin."

Gazete, El Nusra Cephesi'nin hava saldırılarına karşı ABD'yi tehdit ettiÄŸini de hatırlatıyor.

Yazıda, diÄŸer örgütlerden ayrılıp IŞİD'e katılanların da sayısının arttığına dikkat çekiliyor.

Ahrar el Åžam örgütünden bir savaÅŸçı da "Her zaman IŞİD'e katılanlar olmuÅŸtur, fakat artık bu hızlandı, duygusal bir akım yarattı" diyor.

Gazeteye konuÅŸan Ahrar el Åžam ve El Nusra, cihatçı örgütler arasındaki barışın ancak ABD öncülüÄŸündeki hava saldırılarına karşı olabileceÄŸini belirtiyor.

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.