Sosyal Medya

Güncel

Şehit yakını ve gazi atamaları yapıldı

2 bin 761 şehit yakını, gazi ve gazi yakının ataması gerçekleştirildi.



BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun da katıldığı kura töreniyle 2 bin 761 ÅŸehit yakını, gazi ve gazi yakının ataması gerçekleÅŸtirildi.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, "Dostumuz ve düÅŸmanımız bilsin ki eÄŸer bir gün ÅŸu veya bu gerekçeyle onurumuzu, izzetimizi, ÅŸerefimizi korumak gerekirse nasıl ÅŸehitlerimiz bir an bile tereddüt etmeden Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, yakın dönemde teröre karşı mücadele ederken vatan topraklarının her bir yerinde canlarını feda etmek konusunda hiçbir tereddüt göstermemiÅŸlerse 77 milyonun her bir ferdi de böyle bir fedakarlık gerektiÄŸinde bir saniye dahi tereddüt etmeyecektir. Bu aziz topraklar üzerinde al bayrağımız hür ÅŸekilde dalgalandıkça izzetimiz ve ÅŸerefimiz de korunmuÅŸ olacaktır" dedi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Åžehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınlarının Ä°stihdamına Ä°liÅŸkin Kura Törenine katıldı. DavutoÄŸlu, törendeki konuÅŸmasında, "bir milleti millet yapan zor ÅŸartlarda gerektiÄŸinde en kıymetli varlıklarını da feda edebilme niteliÄŸi olduÄŸuna" vurgu yaptı. "Bu yönüyle bakıldığında, aziz milletimiz tarih boyunca en zor ÅŸartlarda birlik ve beraberliÄŸi koruyabilmiÅŸ ve eÄŸer gerekirse canını ve canından aziz bildiÄŸi her türlü varlığı bu uÄŸurda feda etmeye de katlanmıştır" diyen DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"DışiÅŸleri Bakanı olarak göreve geldiÄŸimde yaptığım dış ziyaretlerle ilgili olarak verdiÄŸim net bir talimat vardı; hangi ÅŸartlarda olursa olsun, bir tek ÅŸehidimizin dahi makamı varsa mutlaka bütün ziyaretlerde onları, o makamları ziyaret edip, onların huzuruna gidip, onlardan izin alacağız çünkü bizim için vatan toprakları azizdir. Nasıl bugün ÅŸehitlerimizin korumak için canlarını, kanlarını feda ettikleri vatan toprakları azizse geçmiÅŸte vatan topraklarının çok uzaklarından da olsa her bir ÅŸehidimizin kanını döktüÄŸü topraklar da bizim için azizdir, bizim için her an saygıya layıktır. Onun için birçok ülkede ÅŸehitliklerimiz var, o ÅŸehitliklerde dalgalanan al bayraklarımız var."

"Ä°LK YAPACAÄžINIZ Ä°Åž ÅžEHÄ°TLERÄ°N HUZURUNA GÄ°DÄ°N"

DavutoÄŸlu, 2 yıl önce Myanmar'da Büyükelçilik açma kararı aldıklarında, Arakan olaylarından çok önce büyükelçinin göreve giderken nihai talimatını kendisinden talep ettiÄŸini hatırlatarak, ÅŸunları söyledi:

"Hariciyede bir kuraldır, büyükelçiler göreve baÅŸlarken ve bakandan ilk olarak ne yapmak gerektiÄŸi konusunda talimat alırlar. Büyükelçimiz, Myanmar için yola çıkmadan önce gelip bunu sorduÄŸunda, kendisine iki talimat vermiÅŸtim; birincisi 1. Dünya Savaşı esnasında özellikle Irak cephesinde, Suriye, Filistin cephelerinden Ä°ngiltere tarafından o zaman esir alınarak götürülen, 12 bin askerimizden orada vefat etmiÅŸ, ÅŸehit düÅŸmüÅŸ, Myanmar'da, on binlerce kilometre uzaklıkta ÅŸehit düÅŸmüÅŸ olanların mekanlarını bulun, ÅŸehitliklerini tespit edin ve ilk yapacağınız iÅŸ olarak onların huzuruna gidip, onların manevi ÅŸahsiyetlerinden izin alarak bu göreve baÅŸlayın. Çünkü onların hikayesini ben çok okumuÅŸtum, akademik hayatta."

"ÅžEHÄ°TLÄ°KLERÄ°MÄ°ZÄ° Ä°HYA EDÄ°YORUZ"

"Binlerce kilometre yol, ıstıraptan sonra, Myanmar'da vatan hasretiyle kalan o ÅŸehitlerimizin gönderdikleri mektupları Ä°ngiliz arÅŸivlerinden çıkarılmış ÅŸekliyle okumuÅŸtum ve hepsi ıstırap içinde o mektupların geri gelmeyen cevaplarından bahsediyorlardı" diye konuÅŸan DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Yazdıkları mektuplarda, 'muhterem pederim, muhterem validem, size geçen sefer de yazdım ama cevap alamadım' dedikleri mektupların çoÄŸu, Londra’da kalmıştı. Cevapsız mektuplardı bunlar. Büyükeçimize dedim ki: Sizin oraya gidiÅŸiniz, bu cevapsız kalan mektuplara 100 sene sonra gelen cevaptır. Huzurlarına gideceksiniz, o ÅŸehitlikleri tek tek tespit ederek diyeceksiniz ki uÄŸruna ÅŸehit düÅŸtüÄŸünüz iki kutsal emaneti Anadolu'dan size getirdik; Kuran-ı AzizüÅŸam ve albayrak. Onların huzurunda, o al bayrağı, muazzez, mübarek naaÅŸların bulunduÄŸu toprağın üstünde anlamlandıracaksınız ve 77 milyon adına Fatiha okuyacaksınız.

Daha sonra bizzat gittiÄŸimde de Arakan'daki Müslümanların dertleriyle ilgilenmek için gittiÄŸimizde, o ÅŸehitlikleri buldum, daha önce tespit edilen yerlerine ulaÅŸtım. Hiç unutmuyorum hemen yakınındaki bir Hint kökenli Müslümanların yoÄŸun bulunduÄŸu bir mescitte mezar taÅŸları hala duruyordu. Üstünde yazıyordu Balıkesirli Mehmet, Erzurumlu Halil, Konyalı Veli, Üsküplü Ali, her biri bugün vatan toprakları içinde kalan ve vatan toprakları dışında kalan Evlad-ı Fatihandan ya da Kudüs'den, Nablus'tan, BaÄŸdat'tan her birinin üzerinde taÅŸları vardı. Elmahdülillah, Büyükelçimizin gayretleriyle o mezar taÅŸlarını tek tek tespit ettik, yerlerini tespit ettik ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımızla birlikte Genelkurmay BaÅŸkanlığımızla birlikte ÅŸimdi o ÅŸehitliklerimizi ihya ediyoruz."

DavutoÄŸlu, ÅŸehitlerin o büyük fedakarlıklarını karşılığının verilebilmesi durumunda bir milletin millet olma vasfını sürdürebileceÄŸinin altını çizerek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ama sadece ve sadece bizden sonraki nesiller, onurlu ve özgür ÅŸekilde yaÅŸasınlar diye bu deÄŸerler adına ÅŸehit düÅŸen ecdadımızı unutursak ya da bugün ÅŸehit düÅŸen kardeÅŸlerimizi unutursak gelecek nesillere hiçbir ÅŸey bırakamayız. En büyük emanet ÅŸehitlerimizin bize devrettiÄŸi bu mirastır. Orada hiçbir bölge yok, hiçbir etnik mezhebi kimlik yok, her yerden, vatan topraklardan isimler var sadece. Bu da millet olmanın ortak kederini yansıtan en önemli göstergedir. Bugün bizim bir millet olduÄŸumuzu anlamak isteyenler lütfen yurt içindeki ve yurt dışındaki ÅŸehitliklere gitsinler. Görecekler ki oradaki her bir vatan toprağında yatan ÅŸehitler, eÄŸer dikkatlice kulaklarını o ÅŸehitliklere verseler onlara manen hitap edecekler, 'size bıraktığımız emanete sahip çıkın, yoksa hesap gününde elimiz yakanızdadır' diyecekler. Onun için bütün hedefimiz, bütün gayretimiz, o ÅŸehitlerimizin emanetine sahip çıkmaktır. Ä°ÅŸte bu ÅŸuurla bir taraftan yurt içindeki ÅŸehitliklerimizi ihya ve tamir ederken diÄŸer taraftan yurt içinde, Çanakkale ÅŸehitlerimiz baÅŸta olmak üzere Sarıkamış ÅŸehitlerini ve diÄŸer bütün aziz ÅŸehitlerimizi her yıl saygıyla hürmetle anarken, öte taraftan da çok yakın zamanda ÅŸehit verdiÄŸimiz kardeÅŸlerimizin yakınlarına sahip çıkmak, bizim için boynumuzun borcu olan ÅŸerefli bir görevdir. Sizler en kıymetli varlıklarını bu vatan için topraÄŸa vermiÅŸ olan gerçekten her türlü hürmete layık ailelersiniz, ÅŸehit yakınlarısınız."

"HEPÄ°NÄ°ZE MÄ°NNET BORÇLUYUZ"

DavutoÄŸlu, gazilerin de da ÅŸehitliÄŸin bütün ÅŸerefli vasıflarını taşıyan büyük unvanı aldığına iÅŸaret ederek, "Bizim ÅŸehirlerimiz bile gazi unvanını taşırlar. Gaziantep, gazi unvanı aslında bu idealler için yola çıkan ve o uÄŸurda belki bütün ömrünü deÄŸil ama bedenini ortaya koymuÅŸ ve bedeninde ciddi anlamda fedakarlık yapmış o aziz gazilerimiz de ÅŸehitlerimiz için gösterdiÄŸimiz saygıya aynen layıktır. Hepinize minnet borçluyuz, deÄŸerli gazi ve ÅŸehit yakınları. Sizler bu onurlu geçmiÅŸi ve ÅŸehit verdiÄŸiniz yakınlarısınız. Size bıraktığı o mirası hep gelecek nesillere en büyük unvan olarak aktaracaksınız. Hiçbir unvan ondan daha büyük unvan deÄŸil. çocuklarınız, çocuklarınızın çocukları, torunlarınız ve torunlarınızın torunları, hep benim dedem ÅŸurada ÅŸehit düÅŸmüÅŸtü diye anacaklar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"20 ASIR GEÇSE BÄ°Z ÅžEHÄ°TLERÄ°MÄ°ZÄ° UNUTMAYIZ"

Anadolu topraklarında geçmiÅŸinde ÅŸehit olmayan aile olmadığına dikkati çeken DavutoÄŸlu, ÅŸöyle dedi:

"Hepimizin ailesinde mutlaka bir ÅŸehit ÅŸerefi vardır. Åžimdi yakın dönemde bu vazifelerini yaparken ÅŸehit düÅŸmüÅŸ ÅŸehitlerimizin yakınları olarak sizler ve gazilerimiz ve gazi yakınlarımız, devletimizin bütün imkanlarıyla yanında olduÄŸumuzu bilmenizi isteriz. Bu çerçevede ÅŸehit yakınlarımıza, gazilerimize elimizden geleni yapmaya çaba gösterdik. Bugün böyle bir görevde huzurundayız. 27 Temmuz'da 3 bin 520 ÅŸehit yakını iÅŸ kurasıyla iÅŸe baÅŸlamıştı, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın BaÅŸbakan olarak bulunduÄŸu törende. Bugün de benim için büyük onur, 2 bin 761 kiÅŸi ÅŸehit yakını gazi yakını bugün atanacaklar. Özellikle de bir isim, biraz önce de masaya oturduÄŸumda da bir an ismini görünce halini hatırını sorduÄŸum Zeynep AslanoÄŸlu kardeÅŸimiz, bir örnek olarak zikretmek istiyorum, babası 1993'te ÅŸehit olduÄŸunda 8 yaşındaydı. Zeynep ve Zeynep gibi kardeÅŸlerimiz bize en büyük emanettir. Ä°nÅŸallah bugün kendisi bu kurayla iÅŸ sahibi olacak ve iÅŸe yerleÅŸtirilecek. Aradan 20 yıl deÄŸil, 20 asır geçse biz ÅŸehitlerimizi unutmayız. Allah rahmet eylesin, Allah onların mekanın cennet eylesin."

Åžehit ve gazi yakınlarıyla ilgili birçok iyileÅŸtirmeler yapıldığını dile getiren DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Vazifeleri nedeniyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne babalarına maaÅŸ baÄŸlanmasındaki muhtaçlık ÅŸartını kaldırdık. Çünkü bu ÅŸehitlerimizin ve gazilerimizin bir ölçüde bir ikramıdır onlar adına verilen bir maaÅŸtır muhtaçlık ÅŸartı kaldırıldı. Ödenen ücretler geçmiÅŸten günümüze ÅŸartlara her yıl yeniden intibak etti. Harp malüllerimiz 2002 yılında 446 lira alırken ÅŸimdi 2 bin 545 lira alıyor. Hak sahibi vatandaÅŸlarımıza aylık 79 milyon Türk Lirası ödeme yapıyoruz ama bunların bunların hiçbirisi ÅŸehitlik ve gazilikten gelen o yüce ÅŸerefin karşılığı deÄŸil tabii ki."

Bir müjde vermek istediÄŸini söyleyen DavutoÄŸlu, "Åžehit yakınlarımıza ve gazilerimize ücretsiz seyahat kartları hazırlandı, inÅŸallah bu ay içerisinde sizlere takdim edilecek. Madem ki sizin yakınlarınız bu vatan için ÅŸehit düÅŸtüler, madem ki gazilerimiz vatan için bedenlerinden fedakarlık ettiler, bu vatanın her bir yerine ücretsiz seyahat kartıyla seyahat edebilecekler" diye konuÅŸtu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Allah hiçbir aileye yakın acısı getirmesin, hiçbir zaman bizi yeni bir ÅŸehit cenazesini taşımak, onun cenaze namazını kılmak gibi zor bir görevi yapmayı bize nasip etmesin, bütün vatandaÅŸlarımıza saÄŸlıklı, uzun ömür nasip eylesin ama dostumuz ve düÅŸmanımız bilsin ki; eÄŸer bir gün ÅŸu veya bu gerekçeyle onurumuzu, izzetimizi, ÅŸerefimizi korumak gerekirse nasıl ÅŸehitlerimiz bir an bile tereddüt etmeden Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, yakın dönemde teröre karşı mücadele ederken vatan topraklarının her bir yerinde canlarını feda etmek konusunda hiçbir tereddüt göstermemiÅŸlerse 77 milyonun her bir ferdi de böyle bir fedakarlık gerektiÄŸinde bir saniye dahi tereddüt etmeyecektir. Bu aziz topraklar üzerinde al bayrağımız hür ÅŸekilde dalgalandıkça izzetimiz ve ÅŸerefimiz de korunmuÅŸ olacaktır. Bu izzet için, bu aziz millet için ÅŸehit olan o büyük insanların aziz hatırası önünde bir kez daha eÄŸiliyor, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum, onların emanetine sahip çıkma gücünü, kuvvetini bize vermesini de yüce Rabbimizden diliyorum."

DavutoÄŸlu konuÅŸması sonrasında eÅŸi Sare DavutoÄŸlu ve beraberindekilerle birlikte butona basarak kura çekimini baÅŸlattı. DavutoÄŸlu, “Allah hayırlı istihdamlar, hayırlı iÅŸler nasip etsin, Kurban Bayramınızı da tebrik ediyorum. Ä°ki bayram birden yaparsınız inÅŸallah. Ya Allah Bismillah” diyerek butona bastı.

Kura çekiminin ardından atananların isimlerinin ekrana yansıması üzerine DavutoÄŸlu, bazı isimleri okuyarak törende olup olmadıklarını sordu. Törende olanların sahneye çıkması sonrasında toplu fotoÄŸraf çekimi gerçekleÅŸtirildi.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.