Güncel
ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık
Ekonomi Bakanı Zeybekci, "ABD bizimle stratejik, derinlikli, yüksek ortak oldu, NATO müttefiki oldu ama iş ekonomik ortaklığa gelince başkalarıyla oldu" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduÄŸunu belirterek, " ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık.ABD bizimle stratejik, derinlikli, yüksek ortak oldu, NATO müttefiki oldu ama iÅŸ ekonomik ortaklığa gelince baÅŸkalarıyla oldu" dedi.
Zeybekci, Avrupa BirliÄŸi Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır ile Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı Arasında Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne Üyelik ve Gümrük BirliÄŸi Süreçlerinde Ortak Tutum ve Ä°ÅŸbirliÄŸine Yönelik Protokol imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, AB'nin ekonomik temeller üzerinde kurulduÄŸunu söyledi.
Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasıyla Türkiye AB iliÅŸkilerinin yeni bir boyut kazandığını belirten Zeybekci, "Gümrük BirliÄŸi Türkiye için son derece faydalı bir anlaÅŸma oldu. Türkiye, kalite ve kurumsal standartlarını artırma noktasında bundan faydalandı. AB ile olan ticari iliÅŸkilerimiz de iki mislinden fazla arttı" ifadelerini kullandı.
Zeybekci, AB'nin son dönemde 3'üncü ülkelerle serbest ticaret anlaÅŸması (STA) imzalamada son derece iÅŸtahlı davrandığını bildirerek, büyük ekonomilerle imzalanan STA'lardan ötürü Türkiye'nin tedirginliÄŸine iÅŸaret etti.
AB'nin 3'üncü bir ülkeyle STA imzaladığında, sözkonusu ülkenin AB ile elde ettiÄŸi tüm hakları Türkiye'den de elde ettiÄŸini vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin bunun karşılığında hiçbir ÅŸey elde edemediÄŸini kaydetti.
Zeybekci, AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüÅŸmelerinin 2015 sonunda bitirilme ve 2017'de uygulama planlarına atıfta bulunarak, ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Bu yılın başından itibaren AB ile Gümrük BirliÄŸindeki haksız yapının görüÅŸmelerine baÅŸladık. Türkiye'nin bu itirazında haklı olduÄŸunu dokümanlara geçirdik. AnlaÅŸmanın 'upgrade' edilmesi yönünde anlaÅŸtık. Dünya Bankası da bu konuda kapsamlı bir rapor hazırladı ve raporunda bizi haklı buldu. Bu çerçevede Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesi noktasında çalışmalar baÅŸlatıldı. Bunların Avrupa BirliÄŸi Bakanlığının genel kapsamın içindeki çalışmalar olduÄŸunu biliyoruz. Biz bu konuda iki ayrı bakanlık olarak birlikte adeta tek bir bakanlık gibi çalışmamız gerekiyor. Ä°kimiz de bakanlık konusunda acemi bakanız ama kendisi çıraklıktan geldiÄŸi için ben o lafı kendi üzerime alayım."
Gümrük BirliÄŸi avantajını geliÅŸtirerek devam ettirmek istediklerini vurgulayan Zeybekci, TTIP'le Türkiye'nin Gümrük BirliÄŸini sürdüremez bir noktaya gelmesini de istemediklerini ifade etti.
Zeybekci, böyle bir alternatifi düÅŸünmek dahi istemediklerini, ne yapıp edip bu sistemin içindeki olacaklarını dile getirdi.
Dünyanın ekonomik haritalarının yeniden çizildiÄŸine iÅŸaret eden Zeybekci, Türkiye'nin bunun dışında kalamayacağını söyledi.
"ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık"
Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile görüÅŸmelerindeki gündemin sorulması üzerine, gündemin birinci gündem maddesinin TTIP olacağını söyledi.
Türkiye'nin ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduÄŸuna vurgu yapan Zeybekci, ÅŸöyle konuÅŸtu:
" ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık.ABD bizimle stratejik, derinlikli, yüksek ortak oldu, NATO müttefiki oldu ama iÅŸ ekonomik ortaklığa gelince baÅŸkalarıyla oldu. Anti damping soruÅŸturmalarında Türkiye'yi rahatsız eden geliÅŸmeler var. Biz kendilerini de bu konularda uyardık. Anti damping soruÅŸturmalarıyla, Türk ekonomisi, ihracatçısı ve ürünlerine 1 rakamıyla engel koyarlarsa, biz 3 rakamıyla onlara engel koyacağız. Bunu resmi olarak da söyledik. Bunda mütekabiliyet olacak, bunları görüÅŸeceÄŸiz. Derinlikli ortaklıkların ekonomik menfaatler zemininde gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Böylece diÄŸer ortaklıklar da çok daha saÄŸlam bir zemine oturmuÅŸ olacaktır. ABD ile iliÅŸkilerimizi çok önemsiyoruz. Bunun için de ekonomik bir ortaklık seviyesine doÄŸru gitmek istiyoruz."
TTIP'in Türkiye'ye yaptırımları noktasındaki soruları da yanıtlayan Zeybekci, TTIP'in yürürlüÄŸe girmesi ve Türkiye'nin bunun içinde olmaması halinde bunun Türkiye'ye negatif sonuçları olacağını anlattı.
Zeybekci, bu konuda bir etki deÄŸerlendirmesi çalışması yaptıklarını da bildirerek, "TTIP sebebiyle, Gümrük BirliÄŸi üzerinden Türkiye'ye sınırsız girme hakkı elde edilmesiyle Türkiye'ye sadece o ürünler kapsamında bir ekonomik ve ticari istila gelebilir. Biz Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının sürdürülemez hale gelmesini istemiyoruz çünkü bu AB ile aramızda büyük bir adımdır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Gelinen noktada rıhtımlama ve bordrolama formülü, eÅŸzamanlı STA üzerinde de konuÅŸtuklarını kaydeden Zeybekci, "TTIP anlaÅŸması gerçekleÅŸtiÄŸinde eÄŸer bizim görüÅŸmelerimiz hala sürüyorsa, karşılıklı görüÅŸerek rkiye'ye otomatik giriÅŸ sürecini erteleme de alternatiflerden biri olarak duruyor" diye konuÅŸtu.
AA HABER
Henüz yorum yapılmamış.