Sosyal Medya

YaÅŸam

Almanya'daki Müslümanlardan bayram tatili talebi

Dünyadaki tüm Müslümanlar gibi Almanya'daki Müslümanlar da 4 Ekim'de başlayacak olan kurban bayramını kutlamaya hazırlanıyorlar.



Bu yıl kurban bayramının hafta sonuna denk gelmesi Almanya'daki Müslümanlar için büyük bir ÅŸans. Çünkü ramazan ve kurban bayramları hafta içine denk geldiÄŸinde iÅŸyerinden izin alamayanlar çalışmak zorunda kalıyorlar. Her bayram öncesinde olduÄŸu gibi bu bayramda da, “Almanya'da dini bayramlarının ilk günü Müslümanlara tatil olmalı mı” konusu gündemde. VatandaÅŸlar tatil olmasına sıcak bakarken politikacılar ekonomik gerekçelerle konuya çekimser yaklaşıyorlar.

“BAYRAM HAVASINI YAÅžAYAMIYORUZ”

Almanya'da 19 yıldır yaÅŸayan ve bir temizlik firmasında iÅŸçi olarak çalışan Kemal Ünver, “Bence ramazan ve kurban bayramının ilk günü resmi tatil olmalı. Gönlümüzce bayram namazı kılabilmeli, kurbanımızı kesebilmeli, ailemizle bayramlaÅŸabilmeliyiz. Bütün Müslümanlar olarak gönlümüz bunu istiyor. Bazı iÅŸyerleri izin vermiyor ve mecbur çalışmak zorunda kalıyorsun. O zaman da bayramın hiçbir özelliÄŸi kalmıyor; sıradan bir gün gibi geliyor. Anne ve baba çalışıyor, çocuklar okula gidiyor. Bayram havasını yaÅŸayamıyoruz” diye konuÅŸtu. 

“EKONOMÄ°K AÇIDAN ZOR GÖRÜNÜYOR”

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Parlamentosu YeÅŸiller Milletvekili Arif Ünal konuya ekonomik nedenlerden ötürü çekinceli yaklaşıyor. Milletvekili Ünal'ın düÅŸünceleri ÅŸöyle “Almanya'nın federal yapısından kaynaklanan bir sorun var. Dini bayramlar konusunda eyaletler düzeyinde kararlar alınıyor. Bu yüzden Almanya genelini kapsayan genel bir çözümün olması ihtimali çok zor. Tabii tatiller burada ekonomik olarak çok önemli. Milyonlarca insan o gün çalışmayacak. Ekonomik bir sorun olduÄŸu için bunun federal düzeyde düzenlenebileceÄŸine pek inanmıyorum. Bizim KRV'de uyguladığımız bir yöntem var Müslümanlar bayram günlerinde izin alabiliyorlar ama çalışmadıkları o günü baÅŸka bir gün çalışarak telafi ediyorlar. Aslında Almanya için böyle bir çözüm olması gerektiÄŸine inanıyorum. Çünkü Almanya'da 80 civarında din var. Her din için tatil yapacak olursak herhalde senenin yarısını çalışmamakla geçiririz. Alman ekonomisi de öyle bir ÅŸeye hazır olmaz diye düÅŸünüyorum.” 

“UYUM VE KATILIMI GÜÇLENDÄ°RÄ°R”

Avrupalı Türk Demokratlar BirliÄŸi (UETD) Genel BaÅŸkanı Süleyman Çelik, Almanya'da yaklaşık 5 milyon Müslüman yaÅŸadığını hatırlattı.

Genel BaÅŸkan Çelik'e göre, dini bayramlarında tatil Müslümanların en doÄŸal hakkı. Süleyman Çelik ÅŸunları söyledi “Almanya'da 50 yıldır yaşıyoruz. Müslümanlara ramazan ve kurban bayramlarında birer gün tatil verilmesi bu insanların Almanya'ya karşı sahiplik duygusunu pekiÅŸtirecektir. Öte yandan Almanlarda da Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduÄŸu kanaati güçlenecektir. Böylece hem uyuma hem de katılıma faydalı olacaktır. Bence bayramlarda birer gün tatil yeterli olacaktır.”

“TOPLUMSAL MUTABAKAT ÅžART”

Almanya'da 16 eyalet içinde sadece Bremen ve Hamburg'da Müslümanlar ile Eyalet Hükümeti arasında sözleÅŸme imzalandı.

Müslümanların dini cemaat olarak resmen tanındığı bu eyaletlerde, talep etmesi durumunda, Müslüman çalışana dini bayramlarda izin veriliyor.

Almanya Ä°slam Konseyi BaÅŸkanı Ali Kızılkaya ise bu konuda yasal düzenlemeler kadar toplumsal mutabakatın önemine vurgu yapıyor. Ali Kızılkaya, “Herkesin eÅŸit muamele görmesi açısından bunun da bir gün toplumsal mutabakat oluÅŸtuÄŸu zaman kolaylaÅŸtırıcı yol ve yöntemleri araÅŸtırılabilir. Ä°lk baÅŸlangıçlar bazı eyaletlerde yapıldı. Müslüman öÄŸrencilere zaten bir gün tatil verme konusunda bir kolaylık var. Daha eÅŸit bir konum olur mu olmaz mı onu zaman gösterir” dedi.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.