Sosyal Medya

Dünya

Katalonya'da referandum hazırlıkları

Katalan parlamentosu, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen referandum hazırlıklarını sürdürüyor.



Ä°spanya'nın Katalonya özerk yönetimi, Ä°spanyol hükümetinin baskıları ve Anayasa Mahkemesi'nin referandumu askıya alan kararına raÄŸmen bağımsızlık yanlısı giriÅŸimlerini sürdürüyor.

9 Kasım'daki referandumun ilanına gerekçe olan Katalonya'daki yerel halk oylaması yasasının, Ä°spanyol hükümeti tarafından Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilmesini kabullenemeyen Katalan parlamentosu, düzenlemenin, yasa dışı olup olmadığını araÅŸtırmak için komisyon kurulmasına karar verdi.

Yapılan oylamada, Katalonya'da iktidardaki CÄ°U ile bağımsızlık yanlısı referanduma destek veren muhalefetteki ERC, ICV ve CUP partileri komisyonun kurulmasına "evet" oyu verirken, PSC, PPC ve Ciutadans "hayır" oyu kullandı. PPC, komisyonun yasa dışı olduÄŸunu savunarak, komisyona seçilen 7 Katalan parlamenter hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Öte yandan Katalonya BaÅŸkanı Artur Mas da genel kuruldaki konuÅŸmasında, "Katalan halkının oy kullanma ve geleceÄŸine karar verme arzusuna karşı çıkmayacağım" diyerek,  Katalonya'da sosyal ve siyasi çoÄŸunluÄŸun referandum talebinde bulunmaya devam etmesi halinde Katalan baÅŸkanı olarak geri adım atmayacağını vurguladı. Mas, "Ä°spanyol hükümeti engel koysa da Katalan halkı sonunda oy kullanacak. Önleyemeyecekler" dedi.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.