Sosyal Medya

Coğrafyamız

Binlerce kişi göçe zorlanıyor

Doğu Kudüs'teki 14 bin Filistinli, İsrail'in toplu göç baskılarına direniyor.



DoÄŸu Kudüs'teki 14 bin Filistinli, 65 yıl önce babalarının inÅŸa ettikleri evlerden göçe zorlanıyor. Ä°srail makamları, bölge sakinlerine evlerinden göç etmeleri karşılığında Batı Åžeria'nın kuzeyindeki Eriha kenti ve Ebu Dis beldesi yakınlarında yeni bir köy kurma teklifinde bulunuyor. Söz konusu önerinin arkasında ise DoÄŸu Kudüs'teki yerleÅŸim birimlerini Batı Åžeria'daki 12 kilometrekarelik alana sahip E1 bölgesine baÄŸlama hedefi yatıyor.

Ä°srail'in göç ettirme politikasına karşın bölge sakinleri, yurt edindikleri bölgeleri terk etmeme konusunda ısrarcı. "Evimiz burada, göç etmeyeceÄŸiz. Ä°srail evimizi yıktı, biz yeniden yaptık" diyen 7 yaşındaki Ahmed, sahip olduklarını savunabilecek ve direnebilecek kadar yaÅŸananlara müdahil olmuÅŸ durumda.

"TEK GEÇÄ°M KAYNAKLARINI DA KAYBEDECEKLER"

Cebel el-Baba bölgesi sakinlerinden Cemil el-Cehalin, Ä°srail'in Yahudi yerleÅŸimciler lehine binlerce dönümlük araziye el koymayı hedeflediÄŸini söyledi.  

Hayvancılıkla hayatını idame ettiren 14 bin Filistinlinin toplu göç tehdidiyle karşı karşıya olduÄŸunu belirten Cehalin, "Filistinlilerin ileri gelenleri, göçü kabul etmeme yönünde karar aldı. Bu insanlar 1948 yılında Negev çölünden göç ettirilmiÅŸti, tekrar evlerinden çıkmak istemiyorlar" dedi. Cehalin, Ä°srail'in hedeflerinde baÅŸarılı olması durumunda, arazilerinde hayvancılıkla geçinen bölge sakinlerinin tek geçim kaynaklarını da kaybedeceklerini hatırlattı.

Ä°srail ve Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) arasında 13 Eylül 1993 tarihinde imzalanan Oslo AnlaÅŸması'na göre A,B ve C olmak üzere 3 bölgeye ayrılan Batı Åžeria'da Ä°srail iÅŸgalindeki C bölgesindeki Filistinlilerin evlerini ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle yıkıyor ve yeni bina inÅŸasına izin vermiyor.  

A Bölgesi Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındayken, B Bölgesi Ä°srail ve kısmen Filistinlilerin kontrolünde bulunuyor. C Bölgesi ise tamamen Ä°srail tarafından kontrol ediliyor. Ä°srail Batı Åžeria topraklarının neredeyse yüzde 40'ından fazlasını iÅŸgal altında tutuyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek Ä°srail yönetiminin iÅŸgal politikası çerçevesinde Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'e yerleÅŸtirilen Yahudi yerleÅŸimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleÅŸimciler arasında sürtüÅŸmelere neden oluyor.

Ä°srail, Filistin'in Batı Åžeria bölgesini Yahuda ve Samarya ÅŸeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Åžeria'da 2 milyon 300 bin, DoÄŸu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleÅŸimci bulunuyor.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.