Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'ye komşu ülkelerin de desteğe ihtiyacı var

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın Suriyeli mültecileri ağırlamaya çalıştıklarını ancak bu ülkelerin de ev sahipliğini sürdürebilmek için acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.



BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın kendi ülkelerinin kaynaklarını son limitine kadar kullanarak Suriyeli mültecileri ağırlamaya çalıştıklarını ancak bu ülkelerin de ev sahipliÄŸini sürdürebilmek için acil yardıma ihtiyaçları olduÄŸunu söyledi. 

Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiÄŸi brifingde Suriye'deki iç savaÅŸ ve giderek artan terör tehdidinin insani boyutlarına iliÅŸkin bilgi verdi.

Tüm Suriye'de çatışmaların ve ÅŸiddetin azalmadan sürdüÄŸüne dikkat çeken Amos, çatışmalar nedeniyle daha fazla insanın yerlerinden olduÄŸunu, halen yerlerinden edilmiÅŸ haldeki insanların da umutsuzluÄŸa kapıldığını söyledi.

Savaşın tüm taraflarının ayrım gözetmeden sivillerin bulunduÄŸu bölgelere ateÅŸ açtığını kaydeden Amos, katliamlar, insan kaçırma, iÅŸkence ve benzer uluslararası hukuk ihlallerinin sorumsuzca iÅŸlendiÄŸini belirtti.

Esed güçlerinin hava saldırıları ve varil bombası atmayı sürdürdüÄŸünü anlatan Amos, BM raporlarına göre, son dönemde varil bombası saldırıları nedeniyle kadın ve çocukların içinde olduÄŸu onlarca sivilin Halep'te hayatını kaybettiÄŸini ifade etti.

''Gerçek rakam çok daha fazla''

Amos, 3 milyondan fazla kiÅŸinin komÅŸu ülkelere sığındığının kayıt altında olduÄŸunu ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduÄŸunu vurgulayarak, "Türkiye, Ürdün ve Lübnan milyonlarca mülteciyi kendi ülke ekonomileri ve kendi halklarının kaynaklarını son limitine kadar kullanarak ağırlamaya çalışıyor" dedi.

Kış mevsiminin yaklaÅŸmakta olduÄŸunu hatırlatan Amos, "KomÅŸu ülkelerin mültecilere kucak açmayı sürdürebilmeleri için acil desteÄŸe ihtiyacı var. Daha da önemli 190 binden fazla kiÅŸinin hayatını kaybetmesine neden olan ÅŸiddet sonlandırılmalı" ifadelerini kullandı.

63 yardım görevlisi öldürüldü

Suriye'de tüm nüfusun savaşın etkisini derin olarak hissettiÄŸini anlatan Amos ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Suriye'de 11 milyon kiÅŸinin acil insani yardıma ihtiyacı var. 6.4 milyon kiÅŸi ülke içinde yerlerinden edildi. 3 milyon çocuk okula gidemiyor. 4.7 milyon kiÅŸi ulaşılması güç bölgelerde yer alıyor. Büyük çoÄŸunluÄŸu hükümetin kontrolünde 241 bin kiÅŸi kasıtlı olarak kuÅŸatma altında tutuluyor ve yardım giriÅŸine izin verilmiyor." 

Amos, konuÅŸmasında yardım görevlilerin yaÅŸadığı sıkıntılara da deÄŸinerek savaşın başından bu yana 63 yardım görevlisinin öldürüldüÄŸünü söyledi. 

BMGK'nın 2139 ve 2165 sayılı kararlarının gereÄŸince uygulanmadığını da vurgulayan Amos, "Küçük iyileÅŸmelere karşın çatışmaların taraflarına BMGK kararlarını uygulamaları yönünde baskı yapılması hayati önemde" dedi.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.