Sosyal Medya

YaÅŸam

Başörtüsü yönetmeliği için iptal başvurusu

Çankırı Hakimi ve eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu,ortaöğretim ve beşinci sınıfta başörtüsü serbestisini getiren düzenlemenin iptali için dava açtı.



Çankırı Hakimi ve eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu, öÄŸrenci olan oÄŸlu Onat adına beÅŸinci sınıftan itisaren baÅŸörtüsü serbestisi getiren düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açtı. 

EminaÄŸaoÄŸlu, dava dilekçesinde, AK Parti kapatma davası iddianamesinde yer verilen, bugünün Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ’a ait, “Kamu kurumları ve ortaöÄŸretime yönelik bir çalışmamız, böyle bir niyetimiz yok” sözlerini hatırlattı.

OÄžLUM DÄ°NSEL UYGULAMANINI ETKÄ°SÄ° ALTINDA KALIYOR

Radikal gazetesinden Ä°smail Saymaz'ın haberine göre, EminaÄŸaoÄŸlu, dava dilekçesinde, düzenleme kız öÄŸrencileri kapsıyor olsa da karma eÄŸitim yapıldığı için oÄŸlunun da karardan etkilendiÄŸini belirterek, “Karma eÄŸitim nedeniyle kız öÄŸrencilerle birlikte aynı ortamı paylaÅŸan oÄŸlum da, kız öÄŸrencilere yaratılan o geniÅŸ ortam dışında olamadığından, dinsel uygulamalarının doÄŸrudan etki alanında kalmakta, bu düzenlemeden doÄŸrudan etkilenmektedir” dedi. 

Düzenleme ile dinsel bir kural ve uygulamaya dayanak yaratıldığını iddia eden EminaÄŸaoÄŸlu, ÅŸunları savundu:

TÜM OKULLARI Ä°MAM HATÄ°PLEÅžTÄ°RMEK ANLAMINA GELÄ°YOR

“DoÄŸrudan dinsel boyut taşıdığı ortaya konulan bu durum, ÅŸimdi seçmeli Kuran derslerinin dışında tüm derslerde, ders dışında, okulun her yerinde, her saatte söz konusu olabilecektir. Bu durum, Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı, imam hatip lisesi ve imam hatip ortaokulları dışındaki tüm eÄŸitim ve öÄŸretim kurumlarını imam hatipleÅŸtirmek anlamına gelmektedir. Seçmeli Kuran derslerine girmeyen kız veya erkek tüm öÄŸrenciler de, artık diÄŸer derslerde türbanlı kız öÄŸrencilerle birlikte olmak durumunda bırakılacak, seçmeli Kuran derslerinin hava ve atmosferi, görünümü, seçmeli olsun veya olmasın tüm derslere, tüm okula yayılacak, herkes bu atmosferin içinde tutulacak ve bu ortamdan etkilenecektir. 
DiÄŸer öÄŸrencileri bu durumdan koruyacak hukuksal bir önlem bu düzenlemeler karşısında söz konusu olamaz. Hukuka aykırılık bu derece açıktır.” 

KAPATMA DAVASI ZAMANINDA FARKLI KONUÅžTULAR

Düzenlemenin Siyasi Partiler Yasası’nın hükümlerine aykırı olduÄŸunu savunan EminaÄŸaoÄŸlu, Anayasa Mahkemesi'nin laikliÄŸe aykırı eylemlerin odağı olduÄŸuna karar verdiÄŸi AK Parti’nin eylemleri içinde, bu ve benzeri düzenlemelerin aykırı eylem niteliÄŸinde sayıldığını belirtti. EminaÄŸaoÄŸlu, hükümetin o davada farklı bir savunma yaptığını belirtti. 

Bekir BozdaÄŸ‘ın o dönem yaptığı ve iddianameye konan açıklamasında, “Kamu kurumları ve ortaöÄŸretime yönelik bir çalışmamız, böyle bir niyetimiz yok. Anayasaya açık açık yazdık” dediÄŸini hatırlatan EminaÄŸoÄŸlu, ‘Milli EÄŸitim Bakanlığına BaÄŸlı Okul ÖÄŸrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in iptalini istedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.