Sosyal Medya

Güncel

"Maliki gibi Esed de gitmeli"

Çavuşoğlu, tüm yükü Türkiye'den beklemenin haksızlık olduğunu söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye sığınanlara iliÅŸkin, "BM ve tüm dünyanın paylaÅŸması gereken yükü sadece Türkiye'nin üstlenmesini beklemek haksızlık olur" dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, New York'taki temasları sırasında TRT muhabirlerine yaptığı açıklamada, Libya'daki Türk iÅŸçilerin tahliyesi, tezkere çalışmaları ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Libya'da çatışmaların tekrar baÅŸlamasından bu yana Türkiye'ye dönmek isteyen vatandaÅŸlara devlet olarak yardımcı olduklarını belirterek, bugüne kadar bin 700 vatandaşı bu ÅŸekilde Türkiye'ye getirdiklerini söyledi.

Son olarak bir firmanın, iÅŸçilerini tahliyede zorluk yaÅŸaması nedeniyle kendilerine baÅŸvurduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, THY'den bir uçak kiralayarak bu iÅŸçileri Türkiye'ye getirdiklerini dile getirdi.

Bir iÅŸçinin kalp krizi nedeniyle Libya'da hayatını kaybetmesine üzüldüklerini de belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin birçok krizde hem kendi vatandaÅŸlarını baÅŸarıyla tahliye ettiÄŸini hem de baÅŸka ülke vatandaÅŸlarının tahliyesine yardımcı olduÄŸunu, bundan dolayı BM Genel Kurulu sırasında bazı ülke liderlerinin kendilerine tekrar teÅŸekkür ettiÄŸini anlattı.

IRAK VE SURÄ°YE TEZKERELERÄ°

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, tezkerelerin yenilenmesine iliÅŸkin de açıklama yaparak, birisi terör tehdidine karşı Irak'a yönelik diÄŸeri de Suriye'den gelen tehditlere karşı yenilenmesi gereken iki tezkerenin gündemde olduÄŸunu kaydetti.

Bu konunun iç siyasete malzeme edilmemesini isteyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bu tezkere AK Parti'nin meselesi deÄŸildir. Ülkenin güvenliÄŸini saÄŸlamak, istikrarını korumak, devletin de görevidir, tabii ki iktidarın da görevidir ama TBMM'nin de asli görevlerinden bir tanesidir. Çünkü KurtuluÅŸ Savaşı vermiÅŸ yüce bir Meclisiz biz" diye konuÅŸtu.

Tüm partilerin duyarlılık içinde hareket etmelerini beklediklerine iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Bölgedeki istikrarsızlık malum. Bölgedeki tehditler malum. Bu en çok Türkiye'yi tehdit ediyor. Türkiye de kendisini, gerektiÄŸi zaman güvenliÄŸini saÄŸlamak için, kendisini korumak için gerekli tedbirleri her zaman... Ä°çeride ya da dışarıda olsun tehditler ve tehlikelerle mücadele edecek kapasiteye de sahiptir. Ama askerimizin, ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin de bu yetkiye de sahip olması lazım, gerektiÄŸinde bunu kullanmak için."

SURÄ°YE'DE GÜVENLÄ° BÖLGE

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da ilettiÄŸi Suriye'de güvenli bölge oluÅŸturulması teklifine de deÄŸinerek, Türkiye'nin açık kapı politikası dolayısıyla Irak ve Suriye'den Türkiye'ye sığınanların sayısının 1,5 milyona ulaÅŸtığını anlatarak, son olarak Suriye'den gelen Kürtlerin sayısının 200 bine yaklaÅŸtığını dile getirdi.

Açık kapı politikasını etnik ya da dini bir ayrım yapmadan herkese uyguladıklarını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da söylediÄŸim gibi Türkiye artık BM gibi davranamaz. BM'nin ve tüm dünyanın paylaÅŸması gereken bu yükü sadece Türkiye'nin üstlenmesini beklemek haksızlık olur. Bizim için en önemli çözüm yöntemlerinden bir tanesi de Suriye içinde bir güvenli bölge oluÅŸturmak. Türkiye ve diÄŸer komÅŸu ülkelere kaçmak zorunda kalan insanların barınabileceÄŸi bir güvenli bölge. Yani uçuÅŸa yasak bölge ile beraber, çünkü onların can güvenliÄŸinin de saÄŸlanması lazım. Ama burada BM çatısı altında göçmenlerin, mültecilerin, yerinden edilmiÅŸ insanların daha rahat bir ÅŸekilde yaÅŸayabileceÄŸi her türlü altyapı kurulabilir."

Türkiye'nin kamplarda ve dışarıda yaÅŸayan sığınmacılara en iyi imkanları sunduÄŸunu ve yaklaşık 4 milyar dolar harcadığını ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Biz bu yükü her zaman çekmeye hazırız ama bu yükün de paylaşılması gerekiyor. Ve bölgenin güvenliÄŸinin istikrarının saÄŸlanması gerekiyor" dedi.

"MALÄ°KÄ° NASIL GÄ°TTÄ°YSE ESED DE GÄ°TMELÄ°"

ÇavuÅŸoÄŸlu, New York'ta yaptıkları görüÅŸmelerde Türkiye'nin bölgeye iliÅŸkin düÅŸüncelerini insani ve güvenlik boyutuyla muhataplarına aktardıklarına dikkati çekerek, "Maliki nasıl gittiyse Esed'in de gitmesi gerektiÄŸini, Cenevre Deklarasyonu çerçevesinde bir siyasi dönüÅŸümün Suriye'de gerçekleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini, insani boyutuyla neler yapılması gerektiÄŸini ve terörden ve terörün kaynağı olan tehditlerden nasıl kurtulunması gerektiÄŸini açıkça görüÅŸtüÄŸümüz dostlarla da liderlerle de paylaÅŸtık, paylaşıyoruz" diye konuÅŸtu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına iliÅŸkin çalışmalarına da deÄŸinerek, muhataplarından genellikle olumlu tepkiler aldığını söyledi.

Türkiye'nin dünya barışı ve istikrarı için oynayabileceÄŸi rolü anlayan birçok ülkenin Türkiye'ye destek verdiÄŸini anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bu desteklere baktığımız zaman inÅŸallah daha ilk turda seçilecek durumdayız" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin G20 baÅŸkanlığını üstleneceÄŸini, Ä°nsani Zirve'yi düzenleyeceÄŸini ve birçok uluslararası kurumda aktif olduÄŸunu kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Türkiye sadece kendi çıkarlarını burada savunmuyor. Küçücük ada ülkelerinin bile yaÅŸadığı sorunları savunuyor. Afrika'nın da sesi oluyor, Karayip ülkelerinin de vicdanı oluyor. Dolayısıyla tüm dünyanın vicdanı ve sesi oluyor, objektif, dengeli ve yapıcı bir rol oynuyor" dedi.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.