Sosyal Medya

Dünya

"IŞİD'i hafife aldık"

Obama, Amerikan istihbaratının IŞİD tehdidini hafife aldığını kabul etti.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Amerikan istihbarat kuruluÅŸlarının IŞİD'in Suriye'de oluÅŸturduÄŸu tehdidi zamanında hafife aldığını ve Irak ordusunun bu örgüte karşı savaÅŸma kabiliyeti ve iradesini ise gözünde büyüttüÄŸünü kabul etti.

CBS televizyonunda yayınlanan "60 Minutes" (60 Dakika) programına verdiÄŸi mülakatta Obama, bir soru üzerine, ABD Ulusal Ä°stihbarat Direktörü James Clapper'ın, ABD'nin "Suriye'de olanları hafife aldığı" yönündeki sözlerine katıldığını belirtti.

Obama, programda Clapper'ın, "Irak ordusunun (IŞİD'e karşı) savaÅŸma yeteneÄŸi ve iradesini gözümüzde büyüttük" sözünün hatırlatılması üzerine de "Bu kesinlikle doÄŸru" ifadesini kullandı.

Bir yandan Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejimine karşı çıkarken, diÄŸer yandan da Esed rejimine cephe alan IŞİD militanlarıyla savaÅŸmanın yarattığı çeliÅŸkinin de farkında olduÄŸu mesajını veren Obama, ÅŸöyle devam etti:

"ÇeliÅŸkili bir karada ve çeliÅŸkili bir koÅŸuldaki çeliÅŸkinin farkındayım. (Korkunç katliamlar yapan) Esed yönetimi altında Suriye'de istikrar saÄŸlayamayız. Suriye'nin birleÅŸik kalabilmesi için, Esed'in tüm bu süreci yönetmesi mümkün deÄŸil. DiÄŸer taraftan, ABD'ye yönelik acil tehditler açısından, IŞİD, Horasan örgütü, bunlar Amerikalıları öldürebilir."

"IŞİD, ESED'DEN DAHA ACİL BİR TEHDİT"

Obama, sunucunun, "Yani bu aÅŸamada onların (IŞİD'in) Esed'den daha önemli olduÄŸunu mu söylüyorsunuz" sorusunu, "SöylediÄŸim ÅŸu; bunların hepsi birbiriyle baÄŸlantılı ancak uÄŸraşılması gereken daha acil bir tehdit var" diye yanıtladı.

ABD'nin, Irak ve Afganistan'da olduÄŸu gibi karada büyük çapta bir askeri varlık bulundurmayacağının da bir kez daha iÅŸaretini veren Obama, "Kendi topraklarında, kendi askerleriyle olan çok ciddi bir savaÅŸta Irak'a yardımcı oluyoruz. Bu, 'IŞİD'e karşı Amerika' durumu deÄŸil. Bu, güvenlik ortaklığımızın olduÄŸu bir ülkeye yardım etmek için Amerika'nın uluslararası camiaya liderlik etmesi" dedi.

IŞİD'in sadece bir terör ÅŸebekesi deÄŸil, toprak arzuları ve ordulara mahsus bazı strateji ve taktiklerin bir karışımını temsil ettiÄŸini anlatan Obama, ABD Irak'tan çekildiÄŸinde "bozulmamış bir demokrasi, iyi donanımlı bir ordu ve kendi yollarını çizebilme yeteneÄŸi" bıraktığını ancak bu fırsatın "kendi Åžii tabanını güçlendirmeye çok daha fazla ilgi duyan (eski) Irak BaÅŸbakanı Nuri el-Maliki tarafından harcandığını" söyledi.

Åžimdiki BaÅŸbakan Haydar el-Ä°badi'nin ise ÅŸu ana kadar "doÄŸru sinyaller" verdiÄŸini ifade eden Obama, "Biz bunu onlar adına yapamayız çünkü bu sadece askeri bir sorun deÄŸil, siyasi bir sorun" diye konuÅŸtu.

Bölgede siyasi uyum ve hoÅŸgörü ruhunun tesis edilmesinin bir gecede olmayacağını, bunun nesiller alacağını belirten Obama, bölgede gençlerin iyi bir eÄŸitim alıp almadıkları ya da iÅŸ sahibi olup olmadıklarından ziyade, Åžii mi Sünni mi oldukları üzerinde meÅŸgul oldukları bir ortamın bulunduÄŸunu dile getirdi.

"Ä°SLAM, BARIÅžI ÖÄžÜTLEYEN BÄ°R DÄ°N"

Obama, "Ä°slam'la savaÅŸta olmadıklarını" yineleyerek, "Ä°slam, barışı öÄŸütleyen bir din ve Müslümanların büyük çoÄŸunluÄŸu barışçıl. Ancak ÅŸu anda Müslüman dünyasında, farklı bir Tanrı'ya ibadet eden masum insanların öldürülmesinin kabul edilebilir olduÄŸunu öne süren, çok uzun süredir büyüyen bir kanser var" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ABD BaÅŸkanı Obama, ÅŸunları söyledi:

"Bu tür aşırıcılık maalesef, farklı ülkelerde, özellikle de mezhepsel gerilimlerin olduÄŸu, güçlü devlet güvenlik düzeneklerinin bulunmadığı nispeten kırılgan ülkelerde radikal grupların türeyebilmesi ihtimalini bir süre daha göreceÄŸimiz anlamına geliyor. Bu nedenle de yapmamız gereken ÅŸey, 'köstebek avlama' ve bunlar nerede oluyorsa oraya ABD askerleri göndermek yerine, güçlü ortaklıklar inÅŸa etmek, uluslararası toplumun bu sorunun farkına varmasını saÄŸlamak. Arap ve Müslüman liderlerin, 'bunlar bizi temsil etmiyor, Ä°slam dinini temsil etmiyorlar' demelerini ve onlara karşı güçlü tepkiler ortaya koymalarını saÄŸlamalıyız."

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.