Dünya
Mazhar Bağlı: Türkiye, Batılı ülkelerin kurşun askeri olmayacak!
![](resimler/detay/88506.jpg?)
TRT Türk ekranlarında yayınlanan Manşetten’de Betül Soysal Bozdoğan’ın sorularını yanıtlayan Ak Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele konusunda nasıl bir yol izleyeceğini anlattı.
“Türkiye IŞİD’le ön safta mücadele etsin diyenlerin hiçbiri terörle mücadele konusunda bize destek olmadı” diyen BaÄŸlı, Batılı ülkelerin Türkiye’ye kendi istekleri doÄŸrultusunda yön vermek istemelerini eleÅŸtirdi.
Atı’nın IŞİD’le mücadele konusunda çeÅŸitli stratejiler ortaya koyduÄŸunu ve Türkiye’yi bu sürece kendi istekleri doÄŸrultusunda dâhil etmek istediÄŸini belirten BaÄŸlı, “Bu ülke, Batının ortaya koymuÅŸ olduÄŸu stratejilerin öncü aktörü, kurÅŸun askeri olmayacaktır” dedi.
Türkiye’nin tarih boyunca etnik ya da mezhepsel hiçbir ayrım yapmaksızın sığınmacılar için güvenli bir liman olduÄŸunu ifade eden BaÄŸlı, Türkiye’nin, Batının projelerinin uygulama yeri olmadığının altını çizdi.
BM Ä°LKELÄ° OLMALI!
Betül Soysal BozdoÄŸan (B.S.B): Müslüman kimliÄŸiyle demokrasiyle baÄŸdaÅŸan ve siyaseti çözüm olarak gören insanların önünün kesilmesinin IŞİD’i doÄŸurduÄŸunu açık. BM’nin bu aktörlere sırtını dönmesini CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın BM eleÅŸtirileri üzerinden nasıl okursunuz?
Prof. Dr. Mazhar baÄŸlı(M.B): BM, gittiÄŸi yerlere barış deÄŸil katliam, huzur deÄŸil yıkım, ekonomik refah deÄŸil çökme götürdüÄŸünü herkes görüyor. Bu konular sadece güvenlik konseptiyle açıklanamaz. Olayların bir de sosyolojik boyutu var. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Türkiye, uzun bir süre terörle mücadele etmiÅŸ ve bu konuda deneyime sahip ve terörün çözümünün nereden geçtiÄŸini biliyor. Dolayısıyla Türkiye’nin BM ve uluslar arası kamuoyuyla ilgili isteÄŸi ÅŸey, yapılacakların bir ilke etrafında gerçekleÅŸmesidir.
TÜRKÄ°YE, BATININ PROJELERÄ°NÄ° UYGULAYAN BÄ°R AKTÖR OLMAYACAK
B.S.B: BaÅŸbakan DavutoÄŸlu yaptığı açıklamada, “Operasyon bölgeye huzur ve istikrar getirecekse destek veririz, eleÅŸtirilecek yönlerinin eleÅŸtiririz” dedi. Terörle mücadele konusunda bundan sonraki süreçler neler olacak?
M.B: Biz herhangi bir terör örgütünün, ÅŸiddetin, illegalitenin sosyolojik bir dönüÅŸüm yapmasına izin vermek istemiyoruz. Bu bizim vazgeçilmezimizdir. IŞİD gibi yapılanmaların bölgenin tek hâkimi gibi ortaya çıkmasına müsaade edemeyiz. Türkiye, batının ortaya koymuÅŸ olduÄŸu stratejilerin öncü aktörü, kurÅŸun askeri olmayacaktır, bunu herkes böyle bilsin.
Türkiye terörle mücadele ederken bu ülkelerin hiçbiri bize destek olmadı. Bugün “Türkiye IŞİD’le ön safta mücadele etsin” diyenlerin hiçbiri terörle mücadele konusunda bize destek olmadı. Aksine gidip terör örgütünün sırtını sıvazladılar.
Biz batı bloÄŸunun istediÄŸi plan ve projeleri uygulayan bir aktör, bir konu mankeni olmayız. Ama bölge halkına karşı herhangi bir ÅŸiddeti de tasvip etmeyiz.
Türkiye tarih boyunca bölgedeki tüm halklar için güvenli bir liman oldu. 5 yüz yıl önce Ä°spanyadaki Yahudiler katliama maruz kaldıklarında ülkemize geldiler. Kırım’da 150 yıl önce katliam olduÄŸunda, Balkanlarda, Irak’ta Saddam katliam yaptığında da sığınmacılar ülkemize geldiler. Türkiye sığınmacılar için güvenli bir liman olma özelliÄŸi batı çıkarları hevesine kapılarak, Türkiye’yi Batının projelerinin uygulanma yeri haline getirerek bozmayız. Bunu kimse aklından geçirmesin. Ama terörle mücadele konusunda Türkiye’nin tavrı çok açıktır.
BATI’NIN Ä°SLAMA OLUMSUZ YAKLAÅžIMI KASITLI!
B.S.B: IŞİD, Ä°slamofobiyi artırdı. Yapılan bir araÅŸtırmaya göre Amerika’nın yüzde 62’si Ä°slami aşırılığın artışından kaygı duymaya baÅŸlamış. Bu süreci nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
M.B: Batı, bu konuda sicili bozuk bir geçmiÅŸe sahip. Batı, Ä°slam’ın temel mesajına deÄŸil uygulamalarına bakıyor. Var olan kötü örnekler üzerinden Ä°slam’a yaklaşırsanız bu doÄŸru ve ahlaki olmaz.
Batı, bunu cehaletinden deÄŸil kasıtlı olarak yapıyor. Rakip olarak gördüÄŸü bir Ä°slam’ı ötekileÅŸtirmek ve düÅŸman haline getirmenin kendisine yarar saÄŸlayacağını düÅŸünüyor. Bu doÄŸru bir okuma deÄŸildir. Bunun sosyolojik sonuçları vahim olacaktır.
B.S.B: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuÅŸma manifesto niteliÄŸindeydi. ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasını ve ‘Dünya beÅŸten büyüktür’ söylemini nasıl deÄŸerlendirirsiniz?
M.B: BM’nin, bugüne kadar kuruluÅŸ felsefesine göre adımlar attığını söylememiz mümkün deÄŸil. 1945’lerde kurulan BM, dünyaya barışı, huzuru, refahı, kalkınmayı saÄŸlamak amacıyla kuruldu. BM, Afganistan, Irak, Pakistan baÅŸta olmak üzere pek çok yerde faaliyet gösteriyor ama buralarda arzu edilen barışı saÄŸlayabildiÄŸinden söz edebilmek mümkün deÄŸil.
ErdoÄŸan’ın eleÅŸtirisi çok dikkat çekiciydi. BM’de daha önce ErdoÄŸan gibi eleÅŸtiri yapanlar olmuÅŸtu ama Türkiye bu sistemin bir parçası olarak içeriden biri olarak eleÅŸtiri yapmıştır.
BU TUTUMU ALKIÅžLIYORUM
B.S.B: ErdoÄŸan, düzenlenen yemekte Sisi ile aynı masaya oturmadı. Bu tavrı nasıl deÄŸerlendirirsiniz?
M.B: IŞİD, terör ve kanlı eylemlerde bulunduÄŸu için dünya bu örgütle mücadele ediyor.
Mısır’da Müslüman KardeÅŸler siyaset kanalıyla meÅŸru olarak iktidara geldi ve cumhurbaÅŸkanını seçti. O cumhurbaÅŸkanı iktidardayken darbeyle devrildi. ErdoÄŸan, seçilmiÅŸ bir iktidarın darbeyle devrilmesi konusunda da net bir tavır sergiledi. ErdoÄŸan’ın bu tavrı çok haklı çünkü darbecilere karşı tavır koymazsak baÅŸka darbeciler için meÅŸru bir zemin oluÅŸur. CumhurbaÅŸkanımızın Sisi ile özel bir husumeti yok.
Sisi, Mısır’da darbe yapmıştır. ErdoÄŸan’ın, onunla aynı masaya oturmaması alkışlanılacak bir davranıştır.
YÄ°RMÄ°DÖRTHABER
Henüz yorum yapılmamış.