Sosyal Medya

Sağlık

Suriye'de 'öldüren aşının' ilk raporu çıktı

DSÖ, İdlib'de aşı yapılan 15 çocuğun ölümünün atrakuryum isimli maddenin aşıda yanlışlıkla kullanılmasından kaynaklandığını açıkladı



Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), Suriye'nin Ä°dlib kentinde kızamık aşısı yapılan 15 çocuÄŸun ölümünün, atrakuryum isimli maddenin yanlışlıkla kullanılmasından kaynaklandığını açıkladı.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, 16 Eylül 2014 tarihinde meydana gelen olayla ilgili yapılan araÅŸtırma sonucunda, çocuk ölümlerinin, anestezilerde kas gevÅŸetici olarak kullanılan atrakuryum adlı maddenin aşı sırasında yanlışlıkla seyreltici olarak kullanılmasından kaynaklandığı sonucuna varıldığı belirtildi.

Trajik olaya kızamık aşısının kendisi veya aşının gerçek seyrelticisinin yol açtığı yönünde herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edilen açıklamada, atrakuryum tüplerinin yanlışlıkla aşılama paketlerine eklendiÄŸi ve dört aşılama ekibine dağıtıldığı ifade edildi.

Suriye'deki çocuklar için kızamık ve çocuk felci riskinin çok büyük olduÄŸuna dikkati çekilen açıklamada, aşı konusunda güvenin tekrar saÄŸlanması ve bütün çocukların aşılara ulaÅŸabilmesi gerektiÄŸi kaydedildi.

DSÖ, zehirlenmeden dolayı 15 çocuÄŸun öldüÄŸü Ä°dlib'de, 50 çocuÄŸun daha aşıdan etkilendiÄŸini bildirmiÅŸti.  

Yerel yetkililer, çocukların ölmesinin ardından, DSÖ ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) öncülüÄŸünde düzenlenen kampanyayı askıya almıştı.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.