Sosyal Medya

Coğrafyamız

Afganistan'da Taliban'la yeni müzakere sinyali

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dostum, Taliban'la müzakerelere hazır olduklarını söyledi



Afganistan CumhurbaÅŸkanı Birinci Yardımcısı General AbdurraÅŸid Dostum, Taliban'ın Afgan güçlerine yönelik saldırıları eleÅŸtirdiÄŸini, savaÅŸ gruplarıyla müzakere etmeye istekli ve hazır olduklarını bildirdi.

Pajhwok Haber Ajansı’nın haberine göre, General AbdurraÅŸid Dostum, Kabil'deki cumhurbaÅŸkanlığı sarayında düzenlenen bir toplantıda, "Sayın Doktor (CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Ghani Ahmadzai) izin verirse, Taliban ile doÄŸrudan görüÅŸmelere baÅŸlarım ve onlara ne yapıyorsunuz? Kimi öldürüyorsunuz? Tüm sorunlar savaÅŸla çözülseydi yaklaşık 40 yıldır bu ülkede savaÅŸ sürüyor, neden çözülmüyor? diye soracağım" dedi.

Afganistan’nın yeni cumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani Ahmedzai'nin birinci yardımcısı olarak aktif politikaya geri dönen Dostum, ülkenin bazı önde gelenlerine hitaben, Taliban’dan, neden savaÅŸtıklarını sormalarını istedi.

General Dostum, Taliban grubuyla müzakerelerin baÅŸlayacağına deÄŸinerek, bu süreçte anlayış ve diyalogla hareket edileceÄŸini sözlerine ekledi.

GeçtiÄŸimiz hafta da CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani Ahmedzai, siyasi sorunların siyasi yollarla çözülebileceÄŸini vurgulamış ve siyasi sorunların silahla çözülmediÄŸini, konuÅŸarak çözüleceÄŸini, Afganistan’ın güvenliÄŸi her ÅŸeyden daha önemli olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Öte yandan Taliban tarafından yapılan bir açıklamada, ülkede gerçekleÅŸen seçimin "sahte" olduÄŸu öne sürülerek EÅŸref Gani Ahmedzai ve Abdullah Abdullah tarafından kurulacak ulusal birlik hükümetini reddedilmiÅŸ, "Böyle bir hükümetin, hükümet deÄŸil ancak bir ÅŸirket olabileceÄŸi" iddia edilmiÅŸti.

Devlet BaÅŸkanı seçilen Ahmadzai, Pazartesi günü görevi Devlet BaÅŸkanı Hamid Karzai’den devralacak.

DÜNYABÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.