Kitap - Dergi - Yayın
'Lale Devri' mi?
Osmanlı döneminde, halkın sosyal hayatını, boş vakitlerini nasıl geçirdiğini merak edenler için arşivlik bir kitap raflardaki yerini aldı.
Aslında kitabın tam ismi, içeriÄŸine dair kapsamlı bir bilgi sunuyor: 'Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri, On Sekizinci Yüzyılda Hayat Tarzı ve BoÅŸ Vakit EÄŸlenceleri.' Koç Üniversitesi Yayınları tarafından çıkan kitap içerisinde yer alan makaleleri derleyen Dana Sajdi, halihazırda Boston Üniversitesi, tarih bölümünde öÄŸretim görevlisi olarak Osmanlı dönemi araÅŸtırmalarını sürdürüyor.
Makalelerine yer verilen diÄŸer tarihçi ve araÅŸtırmacılar ise ÅŸöyle: Dana Sajdi, Can Erimtan, Orlin Sabev (Orhan Salih), Babak Rahimi, Ali Çaksu ve Alan Mikhail. Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri kitabı genel olarak, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun on sekizinci yüzyılının kahvehane, matbaa, saray mimarisi, geçit alayları ve ÅŸenlikler gibi bazı belirleyici kültürel unsurlarının eleÅŸtirel bir incelemesini sunuyor. Bir Lale Devri incelemesi olarak da düÅŸünebileceÄŸimiz kitap, diÄŸer yandan dönemin tarih yazımını ortaya koyuyor. Yazarlar, kahvehaneyi siyasal bir alan, BektaÅŸilik merkezi, karakol, ihtisap dairesi gibi farklı amaçlarla kullanılan çok iÅŸlevli bir mekân olarak ele alıyorlar.
Kitabın genelinde on sekizinci yüzyılda Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun kültürel ve politik olarak gerilediÄŸi söylemini ve BatılılaÅŸma ile modernleÅŸme amaçlarını aÅŸan bir anlatı sunuluyor. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu kendi coÄŸrafyasında deÄŸerlendirilirken, Batı’yla olduÄŸu kadar DoÄŸu’yla da etkileÅŸim içinde görülüyor.
ALJAZEERA
Henüz yorum yapılmamış.