Sosyal Medya

YaÅŸam

Kurban seçerken bunlara dikkat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kurbanlık olarak alınacak hayvanlarda dikkat edilmesi gereken hususları hatırlattı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kurbanlık olarak alınacak hayvanların saÄŸlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner saÄŸlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesi gerektiÄŸini belirtti.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaÅŸan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık satışı yapacak ve alacak vatandaÅŸların doÄŸru bilgilendirilmesi, artacak olan yurt içi hayvan hareketleriyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, kurbanlık olarak alınacak küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduÄŸunu gösteren kulak küpelerinin, ayrıca büyükbaÅŸ hayvanlar için pasaport, küçükbaÅŸ hayvanlar içinse nakil belgesinin olmasına dikkat edilmesi gerektiÄŸi bildirildi.

Ä°ller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından saÄŸlık muayenesinden geçmiÅŸ olduÄŸuna dair veteriner saÄŸlık raporu bulunması gerektiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, veteriner saÄŸlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

Açıklamada, hayvancılık iÅŸletmelerinden doÄŸrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların, kurbanhizmetleri komisyonlarınca alınan kararlar doÄŸrultusunda belirlenen kurbanlık satış yerlerinden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak iÅŸletmelerden alınması gerektiÄŸi vurgulandı.

Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmesi istenen açıklamada, bu araçların hayvanların yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yeterli havalandırma ÅŸartlarına sahip olması gerektiÄŸine iÅŸaret edildi. Açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar, nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiÅŸtiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır. VatandaÅŸlarımız kurbanlık hayvanlarını, ÅŸehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile kurban hizmetleri komisyonunun önceden belirlediÄŸi kesim yerlerinde, köylerde ve önceden belirlenmiÅŸ kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek ÅŸekilde kesmeleri gerekiyor. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesimine izin verilmeyecektir. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diÄŸer organların herhangi bir çevre kirliliÄŸine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır.

Et en hızlı bozulan gıda maddelerindendir. Bu sebeple parçalama iÅŸlemi hızla yapılmalı, hijyenik eldivenler kullanılmalıdır. Kesim sonrasında kanın iyice akıtılması, iç organların uygun bir ÅŸekilde çıkartılması, temiz ve keskin bıçakların kullanılması ve genel hijyen kurallarına azami derecede uygun davranılması gıda güvenirliliÄŸi ve insan saÄŸlığı için önem arz etmektedir."

Açıklamada ayrıca, kesilen kurbanın küçükbaÅŸ ise kulak küpeleri, büyükbaÅŸ ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları, eÄŸer kesim sırasında görevli kiÅŸilere teslim edilmemiÅŸ ise mutlaka muhtarlıklara, belediyelere veya il, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiÄŸi ifade edildi. Böylece kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düÅŸülmesi suretiyle, hayvan kayıt sisteminin güncellenmesinin de saÄŸlanmış olacağına vurgu yapıldı.

"Vatandaşlarımız kurbanlıklarını rahatlıkla temin edebilecekler"

Türkiye genelinde, Kurban Bayramı'nda yaklaşık 850 bin büyükbaÅŸ, 2,5 milyon küçükbaÅŸ kesileceÄŸi öngörüsünün yer aldığı açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"Bu yıl için ülke kurbanlık vasfına haiz yaklaşık 1,3 milyon büyükbaÅŸ ve 3,5 milyon küçükbaÅŸ hayvan bulunmakta olup, vatandaÅŸlarımız kurbanlıklarını rahatlıkla temin edebileceklerdir.

Sonuç olarak vatandaÅŸlarımız kurbanlık alırken hayvanların saÄŸlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner saÄŸlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuÅŸ olanlardan seçmeye; çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doÄŸum yapmış, çok genç ve geliÅŸimini tamamlamamış hayvanları ve damızlık deÄŸeri yüksek diÅŸi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermelidir. VatandaÅŸlarımızın kurbanlık hayvan alırken maÄŸdur olmamaları için açıklanan hususlara dikkat etmeleri, kurbanlık hayvan satıcılarının da aynı özeni göstermeleri gerekmektedir."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.