Güncel
Türkiye IŞİD tehdidinden nasıl korunacak?
ABD, Fransa, Danimarka, İngiltere gibi ülkeler Türkiye’deki vatandaşlarına IŞİD tehdidine karşı güvenlik uyarısında bulunurken, Türkiye ne yapıyor?
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın IŞİD için ilk kez “eli kanlı terör örgütü” nitelemesinde bulunması, Ankara’nın da "IŞİD tehdidi’ne karşı alarmda olduÄŸunu ortaya koydu. Peki; ABD, Fransa, Danimarka, Ä°ngiltere gibi ülkeler Türkiye’deki vatandaÅŸlarına IŞİD tehdidine karşı güvenlik uyarısında bulunurken, Türkiye ne yapıyor?
Deutsche Welle’ye bilgi veren güvenlik kaynakları, hükümetin birincil görevinin vatandaÅŸlarının can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamak olduÄŸunu belirtirken, ABD ve Fransa gibi ülkelerin IŞİD’i bombalamaya baÅŸladığına, bu yüzden de IŞİD’in hedefi olabilecekleri ihtimaline dikkat çekiyor. Bu doÄŸrultuda vatandaÅŸlarına güvenlik uyarısı yapmalarının normal karşılanması gerektiÄŸini anlatan kaynaklar, Türk vatandaÅŸları için henüz böyle bir durumun sözkonusu olmadığına dikkat çekiyor ancak tüm güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirildiÄŸini belirtiyor. Sınır bölgelerinde de en üst düzeyde güvenlik alarmı var.
Diplomatik kaynaklar da güvenliÄŸin daha çok sınır bölgelerinde "alarmize" edildiÄŸini dile getirirken, sınırdan geçiÅŸlerin her zamankinden daha uzun sürdüÄŸüne dikkat çekiyor ve “Hiçbir terörist unsurun Türkiye’ye sızmaması için çok dikkatli çalışmalar yapılıyor” diyor. Aslında sınır güvenliÄŸi konusunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler’den çıkan karar doÄŸrultusunda Türkiye, özellikle yabancı istihbarat örgütleriyle birlikte yoÄŸun bir iÅŸbirliÄŸini de çoktan baÅŸlatmış durumda.
Ankara, Avrupa ülkelerinden olduÄŸu gibi Türkiye’den de IŞİD’e katılımın arttığı, IŞİD militanlarının özellikle büyükÅŸehirlerde kümelendiÄŸi ve sivil halk için tehdit olduÄŸu yönündeki haberler üzerinde de yoÄŸun bir mesai harcıyor. Åžehir merkezlerindeki IŞİD noktalarının “uyuyan hücreler” olarak görüldüÄŸünü belirten diplomatik kaynaklar, bu konuda özellikle Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı’nın deÄŸiÅŸik operasyonlar yaptığını ve IŞİD tehdidini elimine etmeye çalıştığını anlatıyor.
IŞİD ile ilgili resmi bilgi yok
Resmi açıklama yapmak istemeyen ancak Türkiye'deki IŞİD uzantılarına karşı da her türlü güvenlik önlemi aldığını söyleyen hükümet yetkililerine, muhalefetten sert eleÅŸtiriler var. IŞİD konusunda hükümetin yanıtlaması istemiyle meclise verdikleri soru önergelerinin yanıtlanmadığından yakınan CHP Gaziantep Milletvekili Ali SerindaÄŸ Deutsche Welle’ye konuÅŸurken, “IŞİD ile ilgili hiçbir resmi bilginin kamuoyuna açıklanmamış olması büyük sıkıntı yaratıyor” diyor. “IŞİD’in Türkiye’de silah depolarının, hücre evlerinin olduÄŸu, kimi derneklerle baÄŸlantılar kurduÄŸu iddiaları hep konuÅŸuluyor ve bu durum kamuoyunda korku ve merak uyandırıyor” diyen SerindaÄŸ, hükümetten beklentilerini ÅŸöyle anlatıyor:
“Türkiye ciddi bir devlet gibi davranmalı ve IŞİD’e karşı uluslararası toplumla iÅŸbirliÄŸi yaparken kendi çıkarlarını korumalı. Terör örgütlerine müsamaha gösterilmediÄŸini açıkça ortaya koymalı. IŞİD, Türkiye’de nasıl bir yapılanma içinde, nasıl baÄŸlantıları var, bunlar rakamlarla açıklanmalı, söylenmeli. Hükümetin birinci görevi kendi vatandaşının can güvenliÄŸini saÄŸlamaktır. IŞİD’e karşı ne gibi yeni önlemler alınıyor, öÄŸrenmek istiyoruz.”
Türkiye ne yapmalı?
Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Kurumu (USAK) uzmanlarından Mehmet Yegin de baÅŸta Amerika olmak üzere Batılı ülkelerin Türkiye’deki vatandaÅŸlarını IŞİD konusunda uyarmalarının ardından Türkiye’nin ne yapması gerektiÄŸini Deutsche Welle’ye anlattı. 2003’te Türkiye’nin Irak’a asker gönderme kararı almasının ardından Amerikan BüyükelçiliÄŸi ile HSBC binalarının hedef alındığını hatırlatan Yegin, “IŞİD bombardımanı sürdükçe IŞİD’in Türkiye’yi hedef alması beklenilebilecek bir ÅŸey. En fazla hedef alınacak yerler de, ABD ve batılı merkezli yerler olacaktır. Tabii ki bundan ne yazık ki Türk vatandaÅŸlarının da etkilenmesi muhtemeldir” diyor.
Yegin, Türkiye’nin istihbarat açısından müttefiklerle "anlık istihbarat paylaşımı" sistemini kuvvetlendirmesi ve IŞİD’in Türkiye’de bilinen hücrelerine dönük operasyonlar yapılması gerektiÄŸine dikkat çekiyor. “Terör saldırılarını önlemek tabii ki çok kolay deÄŸil” diyen Yegin, herkesin çok daha dikkatli davranması gerektiÄŸi bir döneme girildiÄŸini söylüyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın IŞİD’e "eli kanlı terör örgütü" demesinin, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele eden koalisyona politik olarak destek verdiÄŸinin açık göstergesi olduÄŸunu söyleyen Yegin, “IŞİD’in ideolojisinin yanlış olduÄŸunu söylüyorsanız, ona karşı yapılan operasyonları da desteklediÄŸinizi dile getiriyorsunuz demektir. Ve bu durum güvenlik önlemlerini yeniden deÄŸerlendirmenizi gerektirir” diye konuÅŸuyor.
Henüz yorum yapılmamış.