Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'den flaş IŞİD kararı

Parlamento, Irak'taki hava operasyonuna katılımı onayladı.



Ä°ngiliz Parlamentosu, ABD'nin öncülüÄŸünde Irak'ta IŞİD'e yönelik yürütülen hava operasyonuna BirleÅŸik Krallık'ın katılmasına iliÅŸkin önergeyi kabul etti.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda gün boyu süren tartışmaların ardından yapılan oylamada, 524 milletvekili önergeye evet oyu verirken, 43 parlamenter hayır oyu kullandı.

Önergede, "Ä°ngiltere'nin IŞİD'e yönelik Irak'taki hava operasyonuna katılabileceÄŸi, bunun Irak hükümetinin talebi doÄŸrultusunda yapılacağı için yasal olacağı" ifade edilmiÅŸti. Irak hükümeti bu hafta BM Genel Kurulu'nda Ä°ngiltere'den IŞİD operasyonuna katılması için resmi talepte bulunmuÅŸtu.

Ä°ngiltere'nin Irak'taki hava operasyonuna bu akÅŸam katılması ve kraliyet hava kuvvetlerine ait 6 tornado jetinin Güney Kıbrıs'taki Ä°ngiliz üssünü kullanması öngörülüyor. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron bugün yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı verilen mücadelenin aylar deÄŸil, yıllar sürebileceÄŸini söylemiÅŸti.

Ä°ngiltere'nin, ABD'nin öncülüÄŸünde yürütülen hava operasyonuna desteÄŸi, Esed rejimi tanınmadığı ve Suriye'den resmi bir talep gelmediÄŸi için Suriye'yi kapsamayacak.

BirleÅŸik Krallık, Suriye'deki hava operasyonuna katılmayacağını açıklasa da BaÅŸbakan Cameron bunun önünde yasal bir engel olmadığını ifade etti. Ancak muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi lideri Ed Miliband, Suriye'deki hava operasyonuna katılım için BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararına ihtiyaç olduÄŸunu savunuyor ve bu yöndeki bir önergeye destek vermeyeceÄŸini ifade ediyor.

Ä°ngiltere'de hükümetin, askeri operasyon için parlamentonun onayını alması gerekmiyor. Ancak 2003'teki Irak savaşından bu yana, alınan kararları meÅŸrulaÅŸtırmak için geleneksel olarak parlamentonun onayı aranıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.