Sosyal Medya

Coğrafyamız

İngiltere sadece 50 Suriyeliye kapılarını açtı

İngiltere yılın ilk altı ayında sadece 50 Suriyeli sığınmacıyı kabul etti



Ä°ngiltere, "Korunmasız Ä°nsanları Yeniden YerleÅŸtirme" adlı program çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayında sadece 50 Suriyeliyi ülkeye aldı.

Ä°ngiltere Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre, Suriyeli mültecilerin Ä°ngiltere'ye alınmasında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) ile iÅŸbirliÄŸi yapan Ä°ngiliz hükümeti, Ocak-Haziran 2014 döneminde zor durumda ve savunmasız olan sadece 50Suriye vatandaşını topraklarına kabul etti.

Ä°ngiltere, BMMYK'nın önerileri doÄŸrultusunda hareket ederken, özellikle ÅŸiddet ve iÅŸkence maÄŸdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaÅŸlı Suriyelilere öncelik veriyor.

"Korunmasız Ä°nsanları Yeniden YerleÅŸtirme" adlı programa iliÅŸkin Ä°ngiltere Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, sistem kapsamında Suriye vatandaÅŸlarının Ä°ngiltere'ye giriÅŸleri devam ediyor. Bu kiÅŸilerin yaÅŸ, cinsiyet ve yerleÅŸtirildikleri yerlere yönelik ise bakanlık kaynakları bu kiÅŸilerin "korunmasız" oldukları gerekçesiyle bilgi paylaÅŸmıyor. Sistem kapsamında Ä°ngiltere'ye nereden geldikleri, nerelere yerleÅŸtirildikleri veya neden maÄŸdur olduklarına dair bilgi verilmiyor.

Öte yandan, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı baÅŸlatılan yerleÅŸtirme programından bağımsız olarak, Suriye krizinin baÅŸlangıcından bu yana 3 binden fazla Suriyelinin Ä°ngiltere'ye iltica baÅŸvurusunun kabul edildiÄŸini bildirdi.Ä°ngiltere bu rakamla, Avrupa'daki Almanya, Hollanda, Ä°sveç gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.

"Ä°NGÄ°LTERE YARDIMINI ARTIRMALI"

Ä°ngiltere Mülteci Konseyi Avukatlık Birimi Sorumlusu Anna Musgrave, Suriye'nin komÅŸusu Türkiye gibi ülkelerin, sığınmacıların sayılarını sınırlama gibi bir lüksleri olmadığını söyleyerek, "Biz de bölgeden kaçan sığınmacılara kapılarımızı açarak Suriye'nin komÅŸularına destek olmalıyız. Ä°ngiltere bir an önce Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik baÅŸlattığı yerleÅŸtirme programını geniÅŸletmeli. SorumluluÄŸun bir kısmını paylaÅŸmazsak, Suriye'nin komÅŸularından, kapılarını sığınmacılara açmalarını nasıl isteriz?" diye konuÅŸtu.

Musgrave, Ä°ngiliz hükümetinin, plan çerçevesinde gelecek üç yıl boyunca birkaç yüz Suriyeli mülteciye yardım etme hedefini eleÅŸtirerek, bu rakamın "birkaç yüzden daha fazla olması" gerektiÄŸini vurguladı.

Ä°ngiltere bu yılın başında, Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuÅŸtu. "Korunmasız Ä°nsanları Yeniden YerleÅŸtirme" adlı programı baÅŸlatan Ä°ngiltere, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile iÅŸbirliÄŸi yaparak, özellikle ÅŸiddet ve iÅŸkence maÄŸdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaÅŸlı Suriyelilere öncelik vereceÄŸini bildirmiÅŸti. Program çerçevesinde ülkeye ilk grup Suriyeli, 25 Mart 2014 tarihinde alınmıştı.

"Ä°nsani koruma" programı kapsamında Ä°ngiltere'ye alınan Suriyelilerin ülkedeki kamu fonlarına ve iÅŸ piyasasına eriÅŸimi saÄŸlanıyor. Bölgedeki insani krizin baÅŸlamasından itibaren Ä°ngiltere'nin Suriyeli mültecilere insani yardımının 700 milyon sterline ulaÅŸtığı bildiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.