Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kosova'da algı operayonu yapılıyor

Kosova'da islami kurumlara yönelik operasyonda hedefe konan AKEA, yapılanların bir algı operasyonu olduğunı duyurdu



Kosova'da Müslümanlara yapılan operasyona, ülkenin en büyük STK'sı AKEA'dan tepki geldi. Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu'nun köÅŸesinde "TÄ°KA kurumlarına IŞİD kıskacı" baÅŸlığıyla hedef aldığı Kosova'nın en büyük STK'larından AKEA (Kültür, EÄŸitim ve ÖÄŸretim DerneÄŸi), yazılı bir açıklama yaparak bugüne kadar vehhabi ve selefi anlayışlara karşı durduklarını belirtti. 

AKEA'nın açıklamasında, İŞİD gibi radikal gruplar bahane edilerek yapılan baskınlarda islami yapıların hedefe konduÄŸu belirtilerek, Vehhabi anlayışa karşı ve Türkiyedeki entellektüel yapılarla temas halindeki en büyük sivil toplum kurluÅŸunun hedef alındığı belirtildi. 

AKEA: Algı operasyonu ile hedef  Türkiyedir.

AKEA dan yapılan açıklama, operasyonların SOROS güdümlü medya üzerinden dini oluÅŸumlara karşı propagandaya dönüÅŸtüÄŸü belirtildi. "AÄŸustos ayında Kosova’da IŞİD’e eleman saÄŸladığı gerekçesiyle radikal olarak bilinen 40 kiÅŸilik bir grubu tutukladı. Bu grupta sadece bir kiÅŸi din alimiydi" denildi.

Kampanyanın ikinci dalgasında ise selefi akıma yakın Kosova’da 12 imam ile birlikte bir dernek baÅŸkanı tutuklandı. Operasyonların ikinci dalgasının yankıları bitmeden yeni bir dalga daha yaÅŸandı ve Kosova’nın 15’e yakın yerel sivil toplum kuruluÅŸunun çalışmaları donduruldu. Bu kuruluÅŸların arasında yıllarca vehhabi ve selefi akımına karşı faaliyet ve çalışmalar yapan AKEA isimli  kuruluÅŸun da yer alması ÅŸaÅŸkınlıkla karşılandı.

Kültür, EÄŸitim ve ÖÄŸretim DerneÄŸi – AKEA kosova merkezli bir sivil toplum kuruÅŸu olarak biliniyor. 2004 yılında kurulan yapı çoÄŸunlukla Arnavut Müslümanlardan oluÅŸmakla birlikte Türk, BoÅŸnak üyelerden de önemli katılımlar saÄŸladı. Yazılı açıklamada "AKEA’nın baÅŸkanı BaÅŸkim Mehani olup mütevelli heyet baÅŸkanı Samedin Abazi’dir. Merkezi PriÅŸtine’de olan AKEA’nın Prizren, Poduyeva, Cakova gibi ÅŸehirlerde ÅŸubeleri bulunmaktadır. Çalışmalarının baÅŸlıcası öÄŸrenciler üzerine yapılan eÄŸitim faaliyetleridir. Bunun yanısıra yetim, yardımlaÅŸma, kreÅŸ ve yurt çalışmaları da vardır. Kültürel faaliyetleri arasında Türkçe dil kursları, geleneksel Türk El sanat kursları ve sergileri, Osmanlı tarihi mirası ile ilgili konferans, seminer gibi çalışmalar gerçekleÅŸtirmektedir." açıklamasına yer verildi. 

Bildiride AKEA'nın Türkiye ile yakın iliÅŸkilerine dikkat çekilerek, "Operasyonun Türkiye'yi de ilgilendiren boyutu olması düÅŸündürücü. AKEA son yıllarda Türkiye’nin önemli kurumlarından TÄ°KA, Yunus Emre Enstitüsü, YTB (son yıllarda onlarca talebe Türkiye’ye gönderilmiÅŸtir) ile Konya BüyükÅŸehir Belediyesi ve bazı belediyelerle kültür ve eÄŸitim alanında ortak projeler gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Bu bu projelerin sayısı günden güne artmaktadır.

Tüm bu olaylar çerçevesinde radikal unsuru bulunmayan, hatta vehhabi ve selefi akımına karşı bir nevi mücadele yapan ve Kosova’nın en büyük sivil toplum kuruluÅŸu konumunda olan, ayrıca Türkiye ile yakınlığı bilinen AKEA’nın, Kosova Kamu Yönetim Bakanlığı’nın yazılı kararıyla yeni bir karara kadar çalışmaları dondurulmuÅŸ durumdadır."

YaÅŸanan olayların Kosova'daki dini hizmetleri ele geçirmeye çalışan bazı anlayış ve siyasilerin etkisinin olduÄŸu bildiriliyor. Özellikle  daha yerli bir çizgiyi temsil eden Naim Turnıva' karşıtlarının seküler çevrelerin desteÄŸi ile dini yapıları ele geçirmeye çalıştıukları biliniyordu: "Kosova Ä°slam BirliÄŸi (KÄ°M) BaÅŸkanı Naim Tërnava (Naim Tırnava) uzun yıllardır Türkiye ile yakınlığı olan bir isim. Eski KÄ°M Meclis BaÅŸkanı Xhabir Hamiti (Cabir Hamiti) ise yıllarca SOROS’un desteÄŸini alarak onu devirmek istiyor. Bu sebeple 12 imamın tutuklanmasının sorumlusu olarak KÄ°M BaÅŸkanı Naim Tırnava gösterilmeye çalışıyor. Bu ÅŸekilde Tırnava’nın ‘radikal Ä°slam’ın temsilcisi olarak algılanması için büyük bir gayret sarfediliyor. Zaten son yıllarda Naim Tırnava’ya karşı Arnavut dünyasındaki SOROS güdümlü medya ve kuruluÅŸlar aslı astarı olmayan ithamlarla karalamaya çaba gösteriyor."

Açıklamada, iç siyasi dengelerle uluslararası konjonktürden yararlanarak yapılanların, algı operasyonuna dönüÅŸtürülmesinin, asıl hedefin radikal unsurlarla mücadele olmadığını ortaya çıkardığını da vurgu var: "Yerli ve mnakul çizgideki Ä°slami duyarlılığa sahip yapıların çökertilmesi hedeflenmiÅŸ durumda. Aslında AKEA’nın diÄŸer selefi derneklerle birlikte aynı kefeye konulup dondurulması baÅŸka bir oyunun parçası olduÄŸunu göstermektedir. Bir taraftan yine Türkiye ile yakınlığı bilinen Kosova Ä°slam BirliÄŸi BaÅŸkanı Naim Tırnava’nın devirilmeye çalışılması ve AKEA’nın kapatılmaya çalışılması üzerinde düÅŸünülmesi gereken bir konudur."

Kosova’da SOROS güdümlü medya ve diÄŸer kuruluÅŸların özellikle Türkiye'nin kuruluÅŸlarıyla iÅŸbirliÄŸi içinde olan AKEA gibi yapıyı hedef almasına Taraf gazetesi yazarının sahip çıkıp saldırmasının Türkiye'deki bazı yaplarla iliÅŸkisinin manidar olduÄŸu da açıklamada belirtilen bir diÄŸer husus: "Taraf gazetesinde 25 Eylül 2014 tarihli “malum Emre Uslu imzalı yazı, 'TÄ°KA Kosova’da IŞİD ve EL Nusra’ya yakın olduÄŸu gerekçesiyle kapatılan STK’lardan AKEA’ya yardım ediyor' konulu haberle neyi ispat etmeye çalışıyor acaba? 

Kosova’nın en büyük STK’sı ve aynı zamanda Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi içinde bulunan AKEA herkes tarafından bilinir ki, kurulduÄŸundan beri vehhabi akımına karşı fikir mücadelesinde bulunuyor. Bu tarz haberlerin AKEA’yı IŞİD ve El Nusra’ya baÄŸlayarak Neocon ve emperyalistların Ä°slam’a karşı oynadığı oyunun bir parçası mı acaba?"

Bidiride algı operasyonunun gerçek amacı ve bunu medyaya yansıtılış biçminin maksadının Türkiye'yi hedeflediÄŸi de vurgulanarak; "asıl yapılan yerel bir derneÄŸe darbe vurulması deÄŸil, bu tarz hareketlerle Türkiye’nin itibarını, imajını ve baÅŸarılarını zedelemek ve rencide etmek için yapılan bir algı operasyonudur. Emperyalist güçlerin oyunları Balkan halkları tarafından zaten yıllarca bilinmektedir. Ancak “paralel yapı”nın bu oyuna dahil edilmesi ÅŸaşırtıcı ve vahim bir durumdur" denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.