Güncel
Çok geç olmadan!
Sınırda oluşturulması planlanan 'güvenli bölge'nin hızla hayata geçirilmesini isteyen Ankara, geç kalınması halinde büyük dramların yaşanabileceği uyarısı yapıyor. Tampon bölge koruma gücüne komuta edecek Türkiye'nin kırmızı çizgisi ise çözüm süreci...
ABD'nin başını çektiÄŸi koalisyon güçleri, terör örgütü IŞİD'in ilerleyiÅŸini engellemeye yönelik hava destekli operasyonlarını sürdürürken, Washington, Ankara ve Brüksel'in 'güvenli veya tampon bölge' alternatiflerini masaya yatırdığı öÄŸrenildi. 3 farklı diplomatik yol izlenerek oluÅŸturulmak istenen bu alanların oluÅŸturulması için 2 Ekim'den itibaren diplomasi trafiÄŸi sürdürülecek. ABD, operasyonların 3'üncü aÅŸamasına geçildikten sonra alternatiflerin konuÅŸulmasını tercih ederken, Ankara ise insan katliamının artmasından duyduÄŸu endiÅŸeyi belirterek güvenli bölge için 'zaman kaybedilmeden harekete geçilmesini' istiyor. IŞİD hedeflerini havadan vuran ABD, 25 Ekim'den itibaren operasyonlarda 2'nci aÅŸamaya geçmeyi ve örgütün geri çekilmesini saÄŸlamayı hedefliyor. 3 aÅŸamalı stratejinin son safhası ise 'IŞİD'i Rakka'ya hapsetmek...'
GÜVENLÄ° BÖLGE HIZLA HAYATA GEÇMELÄ°
Ankara ise ABD'nin tezinin aksine tampon bölge için zaman kaybedilmemesini öneriyor. Savaşın bölge halkları üzerinde daha ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çeken Ankara, 'IŞİD saldırıları birer katliama dönüÅŸtükçe bölge halkları zor durumda kalıyor. Ä°vedilikle halkı yerinde korumayı amaçlayan bir persfektik oluÅŸturulmalı ve tampon bölge hızlı bir ÅŸekilde hayata geçirilmeli' mesajı iletiyor. Türkiye, kendi güvenlik perspektifini de dikkate alarak, 25 km'lik bir güvenli alan oluÅŸturulmasını istiyor. Bu güvenli bölgenin ise Sunni Araplar, Kürtler ve Türkmenlerin yaÅŸadığı Rojawa, Ä°dlib, Halep'in kuzeyi ve Haseki kentlerini kapsaması gerektiÄŸi vurgulanıyor.
ÖNLEM ALINMAZSA Ä°Ç SAVAÅž ÇIKABÄ°LÄ°R
Ankara, ABD'nin kısa vadeli persfektifinde yalnızca IŞİD'i yok etmeyi amaçlamasını eleÅŸtiriyor. IŞİD temizlendikten sonra bölge halkları arasında nasıl bir dengenin ÅŸekillendirileceÄŸine dair ABD'nin bir planının olmamasından ÅŸikayetçi olan Türkiye, bölge halkları arasında bir denge saÄŸlanmadıkça, IŞİD ve benzeri örgütlerin önüne geçilemeyeceÄŸini kaydediyor. Ankara'ya göre eÄŸer bu önlemler alınmazsa, halklar arasında sonu gelmeyen iç savaÅŸlar da çıkabilir. Buna karşılık kasım ayında kongre seçimleri olduÄŸunu hatırlatan Washington, bölgeye yönelik uzun vadeli planın ancak kasımdan sonra belirleneceÄŸini ifade ediyor.
KOMUTA TÜRKÄ°YE'DE OLACAK
Tampon bölge için önümüzdeki hafta Ankara ve Washington hattında hızlı bir diplomasi trafiÄŸi baÅŸlayacak. Ä°lk aÅŸamada BM'nin desteÄŸi aranacak. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yeralmadığı için konuyu ABD gündeme getirecek. Daha önce tampon bölge ÅŸartlarına veto koyan Konsey üyeleri Rusya ve Çin'i ikna etmek için ise ABD, Fransa, Danimarka, Almanya ve Türkiye'den oluÅŸan 5'li grup, ikna turları baÅŸlatacak. Ankara ve Washigton, Rusya ve Çin'in IŞİD tehdidi karşında sessiz kalmayacağı ve önerilere destek vereceÄŸi görüÅŸünde. Tampon bölgeye askeri katkı sunmak isteyen Rusya ve Çin'in mesajına Türkiye'nin, 'OluÅŸturulacak gücün komutası bizde olursa sıcak bakabiliriz' cevabı verdiÄŸi belirtiliyor. Rusya ile Çin'in, ABD komutasındaki bir güçte yeralmak istememesi, idareyi Türkiye'nin ele almasını kolaylaÅŸtırıyor.
TAMAMI ÖZEL KUVVETLER
Türkiye, tampon bölgede konuÅŸlandırılacak 'barış gücü' askerleri için çalışmalarını önümüzdeki 2 hafta içinde baÅŸlatacak. Tamamı Özel Kuvvetler'den oluÅŸacak grubun adı uluslararası alanda Peace Monitoring Force (PMF) olarak geçecek. Bu birlikler tampon bölge uygulamasıyla birlikte 7 yıl süre boyunca bölgedeki halklar ve siyasi yapılar arasında çıkabilecek iç savaşı önlemeye yönelik çalışmalar yapacak. Bu arada Suriyeli muhalif generallerden alınan bilgilere göre, muhalifler yer yer Esed ordusuna karşı baÅŸarılı oluyor. Fakat özellikle Humus, Hama ve Ä°dlib gibi yerlerde edinilen kazanımlar, 'orantısız güç' nedeniyle sürdürülemiyor. Bir ÅŸehirde muhalifler etkili olduÄŸunda Esed ordusu uçakları devreye sokarak bomba yaÄŸdırıyor. Bu nedenle etkinlik karşı tarafa geçiyor.
Çözüm sürecini etkilemesin
Ankara, IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonların CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın baÅŸlattığı çözüm sürecini olumsuz yönde etkilememesi için Washington'a gerekli uyarıları iletti. Türkiye, sürecin sabote edilmemesi gerektiÄŸini her mesajda vurguluyor. Zira oluÅŸturulacak koruma kalkanında Kürtlerin de diÄŸer gruplarla eÅŸit ÅŸekilde korunması gerektiÄŸi, aksi halde IŞİD'in Kürtleri hedef alması durumunda meselenin bir anda IŞİD-PYD çatışmasından çıkıp bölgesel Arap-Kürt kavgasına dönüÅŸmesi riskine iÅŸaret ediliyor. Böyle bir riskin baÅŸgöstermesi halinde bunun doÄŸrudan Türkiye'deki çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyebileceÄŸi kaydediliyor.
Sınıra akın devam ediyor
ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin IŞİD terör örgütüne yönelik hedefleri bombalamaya baÅŸlamasıyla birlikte Türkiye'nin sınır bölgeleri insan seline sahne oluyor. Son birkaç günde Kobani'den gelen Suriyeli Kürt sayısı 140 bini bulurken, Iraklı Yezidiler ise 70 bini aÅŸtı. Washington'un 3 aÅŸamalı planının tamamlanmasını beklemek istemeyen Ankara, sınırda acilen tampon bölge oluÅŸturulmasını istiyor. Çözümün gecikmesi halinde iç savaÅŸ tehlikesi kapıda.
Henüz yorum yapılmamış.