Sosyal Medya

Ekonomi

Sikorsky Türkiye'den ihraç edilecek

Türkiye, şubatta genel maksat helikopteri projesi için sözleşme imzalamıştı.



Türkiye'nin Genel Maksat Helikopteri ihalesini kazanan ABD'li helikopter üreticisi Sikorsky Aircraft'ın OrtadoÄŸu, Türkiye ve Afrika BaÅŸkan Yardımcısı Anand Stanley, Eylül ayı başında Türkiye ofislerini OrtadoÄŸu ve Afrika bölgelerinin merkez üssü haline getirdiklerini ve bu bölgeye ihracatı Türkiye üzerinden yapmaya baÅŸlayacaklarını söyledi.

Havacılık Fuarı Air Show'da Stanley, "Pakistan'dan Afrika'ya kadar bölgedeki tüm ülkelerin merkezi Türkiye ofisi olacak. Bölgemizde aktif filolar bulunan 20 ülke var ama bölgemizdeki toplam ülke sayısı daha fazla" dedi.

TÜRKÄ°YE'DE ÜRETÄ°P Ä°HRAÇ EDECEĞİZ

Stanley'in verdiÄŸi bilgiye göre Türkiye'de üretim yapıp bu ülkelere ihracat yapmak, bu ülkelerdeki müÅŸteri iliÅŸkilerini yönetmek ve servislerini yapmak da Türkiye ofisinin görevleri arasında olacak.

Sikorsky'nin dünya genelinde dört büyük merkezi olduÄŸunu söyleyen Stanley, "Türkiye'de 150 hava aracımız var. Bu yıl Türkiye ile Genel Maksat Helikopter Projesi için anlaÅŸma imzaladık. Bu proje ile Türkiye'de yüzlerce helikopter yapacağız. Proje kapsamında ilk etapta TSK için 109 helikopter üreteceÄŸiz. Ancak 300 helikoptere de çıkabilir. Bu projeden bağımsız olarak ihracat için de 109 helikopter yapacağız, buradaki sayı da daha sonra 300'e çıkabilir" dedi.

Türkiye, Åžubat ayında genel maksat helikopteri projesi için Sikorsky ile 3.5 milyar dolarlık sözleÅŸme imzaladı. Projede ilk aÅŸamada 109 helikopter üretilmesi hedeflense de Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı Aralık ayında yaptığı açıklamada 300 adete kadar çıkabileceklerini söylemiÅŸti.

MEVCUT PROJE BEDELÄ° 8 MÄ°LYAR DOLAR

Türkiye'nin kullanımı için ve ihracat amaçlı üretilecek kontrata baÄŸlanmış projelerin bedelinin 8 milyar dolar olduÄŸunu belirten Stanley, "Bu rakam sadece kontrata baÄŸlananları içeriyor. SipariÅŸlerin artması halinde rakam iki katına kadar çıkabilir" dedi.

Tamamı TUSAÅž tesislerinde üretilecek 109 helikoptere, Aselsan da aviyonik sistemleri yerleÅŸtirecek. Bu kapsamda Aselsan da Åžubat ayında TUSAÅž ile 491.5 milyon dolarlık anlaÅŸma imzaladı.

Türkiye'de havacılık ve savunma sanayinin büyüyeceÄŸine inandıklarını belirten Stanley, "Savunma sanayi bütçesindeki, savunma ihtiyacındaki, ticari havacılıktaki ve VIP pazarındaki büyümeye baktığınızda Türkiye, ABD'nin NATO'da en büyük harcama yapan müttefiki.

Bence büyüme durmayacak. Biz de Türkiye'de yerel ÅŸirketini kurmuÅŸ ve bölgesel merkezini Türkiye'ye açmış bir ÅŸirket olarak bu büyüme hikayesinin bir parçası olmak istiyoruz" dedi.

TÜRKÄ°YE'YE 200 MÄ°LYON DOLAR YATIRIM YAPTIK

Son 10 yılda Sikorsky'nin Türkiye'ye 200 milyon dolar yatırım yaptığını ayrıca ana ÅŸirketleri United Technologies'in 1,500 kiÅŸiye istihdam yarattığını belirten Stanley, United Technologies'in yerli jet üretimi projesinde de yer alabileceÄŸini söyledi.

Türkiye ile teknoloji transferine yönelik bir anlaÅŸma yapmalarının kendilerini ürkütmediÄŸini de belirten Stanley, ÅŸöyle konuÅŸtu: "1990 yılında ciromuzun yüzde 80'ini ABD'de yapıyorduk. 2010 itibariyle çalışanlarımızın ve ciromuzun yüzde 80'i ABD dışında. Global bir ÅŸirketiz, nüfus ve endüstriyel altyapı talebi de belirliyor, teknoloji transferi de bunları takip etmek zorunda. Dolayısıyla teknoloji transferi kapasite ve pazar büyüklüÄŸü olan yere doÄŸru hareket ediyor. Biz de bunu destekliyoruz."

Sikorsky Aircraft, ABD merkezli savunma sanayi ÅŸirketi United Technologies Corp'un bir iÅŸtiraki.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.