Sosyal Medya

Dünya

Fransa Irak'taki IŞİD hedeflerini vurdu

Fransa Irak'taki bazı bölgelerde bulunan IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Amerikan ordusu ise, Arap müttefikleri ile birlikte Suriye ve Irak’ta IŞİD'in kontrolündeki bölgelere dört yeni saldırı gerçekleştirdi.



Reuters'in aktardığına göre Fransa hükümeti Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele veren ABD ve müttefiklerine fiilen destek vermeye baÅŸladı. Fransız hükümeti tarafından yapılan açıklamada, hava kuvvetlerine baÄŸlı savaÅŸ uçakları IŞİD'in kontrolü altında bulunan bazı bölgelere hava saldırısı düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı da (CENTCOM), ABD askeri güçlerinin, Suriye ve Irak sınırları içerisinde tespit edilen hedeflere Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin de desteÄŸi ile hava saldırıları düzenlediÄŸini duyurdu.

Açıklamada savaÅŸ uçakları ve insansız hava araçlarının kullanıldığı dört saldırı düzenlendiÄŸi ifade edildi. Saldırıların Halep’in batısına IŞİD’in kontrolünde bulunan noktalara yapıldığı vurgulandı.

CENTCOM tarafından, hedeflerin baÅŸarıyla vurulduÄŸuna dair ön izlenimlere sahip olunduÄŸu, verilen hasarla ilgili tespit çalışmalarının sürdüÄŸü de duyuruldu.

Bölgedeki Al Jazeera kaynakları son saldırılarda Halep kentinin batısında yer alan IŞİD’e ait gıda ve lojistik destek depolarının hedef alındığını söyledi. Aynı bölgede bulunan ve IŞİD’in kendisine yeni katılan üyelerini eÄŸittiÄŸi bir eÄŸitim kampı da vuruldu.

Suriyeli kaynaklara göre Halep’teki hedeflere yönelik saldırılarda 14 IŞİD üyesi ve sivil hayatını kaybetti.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) ise ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun, Kobani kasabasında IŞİD'in bulunduÄŸu alana düzenlediÄŸi hava saldırılarında 12 sivil ve çok sayıda IŞİD üyesinin öldüÄŸünü duyurdu.

Açıklamada ayrıca Rakka kentine baÄŸlı Ayn Ä°sa'da IŞİD'in kotrolündeki 93. Tümen'e de saldırı düzenlendiÄŸi, koalisyon güçlerine ait savaÅŸ uçaklarının Halep'in kuzeyindeki Munbic beldesine baÄŸlı Karakozak köyü civarını da bombaladığı ifade edildi.

Petrol rafinerileri vuruldu

Amerikan ordusu, bugünkü ilk saldırılarda Suriye'de IŞİD'in kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını duyurdu.

CENTCOM, 13 hava saldırısında El Mayadin, Elbu Kemal, Haseke ile Deyr Ez Zor’da IŞİD’in kontrolünde bulunan 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını açıkladı.

Hedef alınan küçük ölçekli rafinerilerin IŞİD’in eylemlerine yakıt katkısı sunduÄŸu ve gelecekte operasyonlarını sürdürmesi için de ekonomik kazanç saÄŸladığı kaydedildi.

Her biri günde 300-500 varil petrol üreten bu rafinerilerin IŞİD’e günlük 2 milyon dolar kaynak temin ettiÄŸi bildirildi.

Operasyondaki kayba iliÅŸkin ABD'den bir açıklama gelmezken, Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, gece düzenlenen saldırıda 14 IŞİD üyesi ile 5 sivilin öldüÄŸünü öne sürdü.

“IŞİD’in Kobani’ye ilerleyiÅŸi durduruldu”

Bu arada IŞİD’e karşı mücadele veren peÅŸmerge güçleri Kobani bölgesindeki geliÅŸmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Reuters’in haberine göre Kobani’nin 6 km yakınına kadar ilerleyen IŞİD güçleri ÅŸiddetli çatışmaların ardından durduruldu.  

Bölgede yaklaşık 20 köyü ele geçiren IŞİD dün son olarak Kobani’ye baÄŸlı Berkıl Dağı, Tel Gazel köyü ile Rubi ve Dunger Bicok mezralarının kontrolünü ele geçirmiÅŸti.

Hollanda koalisyona katılıyor

Hollanda BaÅŸbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Hollanda’nın altı F-16 uçağıyla ABD’nin liderliÄŸindeki koalisyonun Irak’taki IŞİD mevzilerine düzenlediÄŸi hava saldırılarına katılacağını açıkladı.

Asscher, hükümetin Lahey’de düzenlediÄŸi olaÄŸanüstü toplantının ardından, “Hollanda, altı tane F-16 uçağını Irak’ta teröre karşı mücadelesi için yürütülen kampanyanın ilk aÅŸamasına katılmak için bir yıl boyunca hazır tutacak” dedi.

DiÄŸer yandan ismini açıklamayan ABD’nin iki yetkilisi, AFP haber ajansına Ürdün savaÅŸ uçaklarının dün Suriye’de IŞİD ve benzer silahlı gruplara devam eden hava saldırılarına katıldığını söyledi.

Ürdün, Salı günü ABD’nin öncülüÄŸünde IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun Suriye'ye düzenlediÄŸi hava saldırılarına katıldığını doÄŸrulamıştı. Koalisyonunun yanında yer alan diÄŸer dört Arap ülkesi ise Suudi Arabistan, Bahreyn, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'dı.

Reuters’e konuÅŸan ve ismini açıklamayan ABD’nin yetkilisi, ABD’nin iki gündür devam eden hava saldırılarında Horasan lideri Muhsin El Fadli’nin öldürüldüÄŸüne inandığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.