Sosyal Medya

Dünya

İngiliz istihbaratçıdan IŞİD itirafı

İngiliz istihbaratının bir numaralı ismi, IŞİD'in bu kadar güçlenmesinden Batı'nın sorumlu olduğunu söyledi



Ä°ngiltere’nin dış istihbarat örgütü MI6’in başındaki John Sawers, IŞİD'in Irak ve Suriye'de güçlenmesinden batılı ülkelerin sorumlu olduÄŸunu söyledi.

Sawers, Ä°ngiltere'nin Financial Times isimli gazetesine verdiÄŸi demecinde, batının Suriye'ye zamanında müdahale edilmemesi dahil yürüttüÄŸü yanlış politikaların, IŞİD'in güçlenmesine zemin hazırladığını söyledi.

“FT’yle yemek” adı verilen gazete geleneÄŸi için Financial Times’ın genel yayın yönetmeni Lionel Barber’le Londra’nın merkezinde bir Ä°talyan lokantasında yemek yiyen 59 yaşındaki Sawers, MI6’nın gelecekteki tehditlere karşı daha ‘çevik’ olacağını öne sürdü.

2014 yılı sonunda görevinden ayrılacak olan Sawers, Edward Snowden’ın ifÅŸaatlarından sonra istihbarat kurumlarının daha ÅŸeffaf çalışması gerektiÄŸini belirtti.

DEVRÄ°MLERÄ°N SONU Ä°YÄ° BÄ°TMÄ°YOR

MI6’dan önce Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’nda çalışan, ülkesinin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi TemsilciliÄŸi’ni üstlenmiÅŸ Sawers, “Libya’da yaptığımız gibi, (siyasi sistemi) yeniden inÅŸa etmemeyi seçerseniz; hükümeti devirip yerine bir boÅŸlukla kalırsınız.

Bunun nedeni Irak’tan kalan yaralardı. EÄŸer hiç müdahale etmezsiniz, ÅŸu an Suriye’de gördüÄŸümüz gibi bir sonuç ellerinizde kalır. Bunlar gerçek açmazlar” dedi.

Mısır, Yemen ve Suriye’de görev yapmış bir diplomat olarak Sawers, devrimci süreçlerin yönetilmesinin imkansız olduÄŸunu söyleyerek toplumsal hareketlenmelerin Batılı çıkarlar ve deÄŸerler için ‘daha da kötü bir halde sonlandığını’ belirtti. Sawers “Bunu 1979’da Tahran’da ve son birkaç yılda Mısır’da gördük” açıklamasını yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.