Sosyal Medya

Dünya

Cameron Ruhani'den IŞİD'e karşı yardım isteyecek

İngiltere Başbakanı Cameron, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşecek



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın bugün Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ile görüÅŸmesi ve IŞİD'e karşı mücadeleye katılması konusunda Ä°ran'ı ikna etmeye çalışması bekleniyor.

New York'taki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu çerçevesinde yapılacak Cameron-Ruhani görüÅŸmesi, tarihi nitelikte olacak. GörüÅŸme, 1979 Ä°ran Ä°slam Devrimi'nden sonra Ä°ngiltere BaÅŸbakanın, Ä°ran CumhurbaÅŸkanı ile yaptığı ilk yüz yüze görüÅŸme olma özelliÄŸini taşıyacak. Cameron'ın Ruhani'den IŞİD'e mücadeleye katılmasının yanı sıra BeÅŸar Esad rejimine desteÄŸini çekmesini de istemesi öngörülüyor. 

Ä°ngiltere ile Ä°ran arasındaki iliÅŸkilerde geçen yıldan bu yana düzelme görülürken, Irak'taki geliÅŸmeler de iliÅŸkilerin iyileÅŸmesine ivme kattı. 

Irak'ta geniÅŸ tabanlı bir hükümetin oluÅŸturulması ve istikrarın saÄŸlanması için Ä°ran'ın yardımına ihtiyacı olan Ä°ngiltere, haziran ayında Tahran BüyükelçiliÄŸi'ni yeniden açma kararı almıştı.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Cameron, IŞİD'e karşı iÅŸbirliÄŸi kararının Ä°ngiltere ile Ä°ran'ı birbirine daha da yakınlaÅŸtırdığını doÄŸrulayarak, Irak'ta yaÅŸananlardan önce de iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi yönünde harekete geçildiÄŸini söylemiÅŸti.

Ä°ngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası toplumdaki gerginliÄŸin giderilmesi için fırsat olarak görüyor.

Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaÅŸkanlığı görevinde bulunduÄŸu 2005-2013 döneminde, Ä°ngiltere-Ä°ran diplomatik iliÅŸkilerindeki kötüleÅŸme, Kasım 2011'de Ä°ngiltere'nin Ä°ran'a yönelik yeni yaptırım kararı ve ardından Tahran BüyükelçiliÄŸi'ne düzenlenen saldırıyla kopma noktasına gelmiÅŸti. Ä°ki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, 1979 yılındaki Ä°ran Ä°slam Devrimi'nden sonra iki ülke iliÅŸkilerinde yaÅŸanan en kötü süreç olarak nitelendirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.