Sosyal Medya

Dünya

Kerry'den klor gazı açıklaması!

Kerry, klor gazına ilişkin raporun, rejimin suçluluğunu gösterdiğini bildirdi.



ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) bünyesindeki veri toplama misyonunca açıklanan rapora iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, raporda, Suriye’nin kuzeyindeki üç köye yönelik saldırılarda klorun “sistematik biçimde ve defalarca” silah olarak kullanıldığının yer aldığını hatırlattı.

Raporda tanıkların saldırılar esnasında helikopterlerin kullanıldığı bilgisi aktardığına dikkati çeken Kerry, Suriyeli muhaliflerin helikoptere sahip olma kapasitelerinin bulunmadığını belirterek, açıklamasında, “Bu, kuvvetli bir biçimde Suriye rejiminin suçluluÄŸunu gösteriyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kerry, raporun, Suriye rejiminin Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’ndaki (KSK) yükümlülüklerine ve 2118 sayılı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi Kararı’na uymasına yönelik ciddi soru iÅŸaretleri oluÅŸturduÄŸunu vurguladı.
Veri toplama misyonun raporunda, aÄŸustosun sonlarındaki saldırılara yönelik çok sayıdaki haberlere de deÄŸindiÄŸini ve bunların da raporda klor saldırısı olduÄŸunun teyit edildiÄŸine dikkati çeken Kerry, ÅŸunları kaydetti:

“Bu bulgu da Suriye’nin, KSYÖ’ye doÄŸru ve eksiksiz bildirimine yönelik derin kaygılarla birlikte, rejim tarafından Suriye halkına yönelik süregelen kimyasal saldırıların vuku bulabileceÄŸine yönelik tedirgin edici endiÅŸeleri artırıyor. ABD, bu rapordaki KSK’nın ihlaline iÅŸaret eden bulgulardan ciddi biçimde endiÅŸe duyuyor. Esed rejiminin böyle bir kullanım nedeniyle uluslararası toplumda sorumlu tutulacağını bilmesi gerekiyor.”
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.