Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de yönetim ile Husiler anlaştı

Yemen'de yaşanan krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla Ensarullah Hareketi (Husiler) ve yönetim arasında anlaşmaya varıldığı bildirildi



CumhurbaÅŸkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, baÅŸkent Sana'daki CumhurbaÅŸkanlığı sarayında BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer ve ülkedeki diÄŸer siyasi grupların da ülkedeki krizi sonlandırmak için yönetim ile Ensarullah Hareketi arasında anlaÅŸma imzalandı.

AnlaÅŸma maddeleri arasında, 3 gün içinde yeni hükümet kurulması, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine baÅŸbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zam oranının düÅŸürülmesi, CumhurbaÅŸkanına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (MüsteÅŸar) atanması ve Husilerin baÅŸkent Sana'da kurduÄŸu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Öte yandan Husilerin, Sana, AmranEl-Cevf ve Me'reb kentlerinde silahlı çatışmalarla ele geçirdikleri yerlerden çekilmeye iliÅŸkin maddeyi kabul etmediÄŸi öne sürüldü.

Ä°ran tarafından yönlendirildiÄŸi iddia edilen kurucu lider Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliÄŸini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaÅŸanıyor.

Son zamanlarda ÅŸiddetlenen çatışmalarda Husiler, bazı bölgeleri ele geçirmiÅŸti. BaÅŸkent Sana, son 3 gündür yoÄŸun çatışmalara sahne olmuÅŸ, Husilerin, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.