Sosyal Medya

Dünya

İsrail ve Filistin heyetleri çarşamba Kahire'de görüşecek

Mısır hükümeti, dolaylı müzakerelerin sürdürülmesi için İsrail ve Filistin heyetlerini çarşamba günü Kahire’de yeniden buluşmaya davet edecek. Hamas ve Fetih hareketi de Pazartesi günü milli mutabakat görüşmelerini gerçekleştirecek.



Fetih yöneticilerinden Yahya Rabah, Pazartesi günü Hamas ile milli mutabakat görüÅŸmelerini gerçekleÅŸtireceklerini, Ä°srail ile müzakerelerin de ÇarÅŸamba günü Mısır’ın baÅŸkenti Kahire'de yapılacağını söyledi.

Mısır yönetiminin taraflara davet göndereceÄŸini söyleyen Rabah, Fetih ve Hamas'ın Filistin uzlaşı hükümetinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak ve askıya alınan konuları deÄŸerlendirmek üzere iki gün içinde görüÅŸmelere baÅŸlayacağını kaydetti.

Rabah, Ä°srail ile müzakereler baÅŸlamadan önce Hamas ve Fetih'in görüÅŸmelerini tamamlaması gerektiÄŸini vurguladı.

Henüz Mısır’dan resmi daveti almayan Ä°srail hükümetinden ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

'Müzakerelere hazırız'

Filistin heyetinden Halid BatÅŸ, “Åžu ana kadar müzakere tarihine iliÅŸkin resmi bir bildiri gelmedi. Konudan medya aracılığıyla haberdar olduk. Ne zaman isterlerse müzakerelere hazırız” dedi. BatÅŸ, dolaylı müzakerelerde birinci turda tamamlanmayan meselelerin ele alınacağını söyledi.

Kudüs ve Batı Åžeria'daki Filistinlilere yönelik ihlâllerin sonlandırılması ve tutukluların salıverilmesi konuları baÅŸta olmak üzere, havalimanı ve liman inÅŸasının görüÅŸülmesi ve Filistin uzlaşı hükümetinin para transferlerinin kolaylaÅŸtırılması konuları görüÅŸülecek.

50 günde iki bini aÅŸkın kayıp

Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçti.

Ä°srail, Mısır'ın arabuluculuÄŸunda yürütülen görüÅŸmelerle 26 AÄŸustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateÅŸkesin ardından saldırılarına son verdi.

50 gün süren saldırılarda çoÄŸu sivil 2 bin 140 Filistinli yaÅŸamını yitirdi, yüz binlerce Filistinli de evsiz kaldı. Ä°srail ise 73 kayıp verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.