Sosyal Medya

Güncel

Defalarca adres deÄŸiÅŸtirdiler

Rehine operasyonun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.



Herhangi bir çatışmanın çıkmadığı kurtarma operasyonunun koordinesi yaklaşık 2 aydır bölgede titiz çalışma yürüten MÄ°T tarafından yapıldı ve birçok kez yerleri deÄŸiÅŸtirilen rehinelerin her anları Ä°nsansız Hava Aracı (Ä°HA) ile adım adım izlendi.

Rehine krizinde kilidin Arap aÅŸiret liderlerinin aracılığıyla açıldığı ortaya çıktı.

DEFALARCA ADRES DEĞİŞTİRDİLER

IŞİD militanları geçen 11 Haziran günü Irak'ın Musul kentine girdi ve kısa sürede ÅŸehri teslim aldı. IŞİD militanları 32 Türk ÅŸoförünü rehin aldığı iÅŸgal sırasında, Musul'da bulunan Türkiye BaÅŸkonsolosluÄŸu'na da girdi ve burada bulunan BaÅŸkonsolos Öztürk Yılmaz ile binada bulunan 3'ü Iraklı 46'sı Türk 49 kiÅŸiyi rehin aldı. Rehin alınan 49 kiÅŸi ilk etapta konsolosluktan çıkarıldı ve Musul'da bir otele götürülerek alıkonuldu.

Türkiye ve dünya kamuoyunda yankı uyandıran bu geliÅŸme sonrası Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı, rehinelerin kurtarılması için çalışma baÅŸlattı. Ancak, Irak'ta yapılan çalışmalarda arabuluculuk için devreye konulan aÅŸiret liderlerine raÄŸmen sonuca ulaşılamadı. Bu geliÅŸmeler sırasında IŞİD güçleri ise 49 rehineyi ilk etapta götürdükleri otelden, bu kez baÅŸka bir noktaya götürdü ve bu uygulamayı birkaç kez yaparak adreslerinin bulunması ve olası bir nokta operasyonunun önünü tıkamış oldu.

IRAK'TAN SURÄ°YE'YE GÖTÜRÜLDÜLER

IŞİD rehin aldığı ve ihtiyaçlarının karşılanması noktasında herhangi bir sorun çıkarmadığı 49 rehineyi, Ramazan ayı içerisinde kendi militanlarının aldığı güvenlik önlemleri altında Irak topraklarından çıkardı ve Suriye'ye getirdi. IŞİD militanlarının attığı her adımı personel ve haber kaynakları aracılığıyla takip eden MÄ°T, Irak'tan çıkış yapıldığı bilgisinin ulaÅŸmasının ardından rehinelerin bulunduÄŸu konvoyu Ä°HA'lar ile sürekli izlemeye aldı.

Irak'tan çıkan rehinelerin bulunduÄŸu konvoy ilk olarak IŞİD güçlerinin etkili olduÄŸu Suriye'nin Haseki kentine getirildi. Burada rehinelerin tutulduÄŸu yerleÅŸim birimlerini tespit eden MÄ°T, BaÅŸkonsolos ve beraberindekilerin kurtarılması için giriÅŸimlerde bulundu. Ancak, IŞİD militanları birkaç gün sonra Ramazan ayının son günlerinde rehineleri yine konvoy eÅŸliÄŸinde bu kez kontrolünü tamamen ellerinde bulundurdukları Türkiye sınırına 90 kilometre uzaklıktaki Rakka kentine götürdü.

BAYRAM ÖNCESÄ° SERBEST KALACAKLARDI

Rehinelerin tutulduÄŸu binaları bilen ve buradaki geliÅŸmeleri hem sınır ötesine geçen personelleri, hem bu ülkedeki haber kaynakları hem de Ä°HA'lar aracılığıyla takip eden MÄ°T, görüÅŸmeler baÅŸlattı. YaÅŸanan sürecin hızlandırılması için MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın talimatıyla Dış Operasyon Daire BaÅŸkanı rehinelerin serbest bırakılmaları durumunda Türkiye'ye alınacakları en uygun nokta olan Åžanlıurfa'nın Akçakale Ä°lçesi'ne gönderdi.

Akçakale'ye giden MÄ°T Daire BaÅŸkanı'nın yaptığı görüÅŸmeler olumlu ilerledi ve bayram öncesi rehinelerin serbest bırakılmalarına iliÅŸkin mutabakat noktasına gelindi. Ancak bu olumlu adımın ardından Rakka'da bazı aÅŸiretler yakaladıkları isimlerini açıklamadıkları 3 kiÅŸinin MÄ°T elemanı olduÄŸunu söyledi. Bu geliÅŸme sonrası rehinelerin Türkiye'ye getirilmesine yönelik yapılan giriÅŸimler baÅŸarısızlıkla sonuçlandı. IŞİD bu olayın sonrasında rehinelerin yerini yeniden deÄŸiÅŸtirdi. IŞİD rehinelerin yerini 101 günde tam 9 kez deÄŸiÅŸtirdi.

ARAP AŞİRETLER ARACI OLDU

Tüm bu geliÅŸmeler sonrası MÄ°T, Rakka'nın kontrolünü elinde tutan IŞİD üzerinde en büyük etkili olan Arap aÅŸiretleri ile çalışma içerisine girdi. MÄ°T Daire BaÅŸkanı, bulunduÄŸu Åžanlıurfa'nın Akçakale Ä°lçesi ile Harran Ä°lçesinin Arap kökenli yurttaÅŸların yoÄŸun olarak yaÅŸadığı ve aÅŸiret yapısının varlığını göz önünde tutarak buradaki aÅŸiret reisleri ile iletiÅŸime geçti. Her 2 ilçedeki Arap aÅŸiret reislerinden baÄŸlantıları ve aynı aÅŸiretin Suriye'deki liderleri ile iletiÅŸim kurduran MÄ°T, rehinelerin serbest bırakılması için IŞİD ile görüÅŸmeler yapmasını saÄŸladı.

Rakka'da güçlü olan Arap aÅŸiret liderleri ile yapılan uzun soluklu görüÅŸmeler geçen hafta sonunda olumlu yönde ilerlemeye baÅŸladı. GörüÅŸmelerin bu hafta başında istenilen ÅŸekilde gerçekleÅŸmesi üzerine rehinelerin serbest bırakılmalarının her an gerçekleÅŸebileceÄŸi netleÅŸmeye baÅŸladı.

SINIRA BORDO BERELÄ°LER KONUÅžLANDIRILDI

MÄ°T yetkilileri olumlu geliÅŸme sonrası rehinelerin saÄŸlıklı ÅŸekilde Rakka'dan Türkiye'ye getirilmesi için operasyon ÅŸeklini belirlemeye baÅŸladı. Anlık olarak her türlü geliÅŸmelerin BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'na da iletildiÄŸi operasyon aÅŸamasında her türlü riski de göz önünde tutan MÄ°T, olası olumsuz geliÅŸmeye karşın Suriye sınırına dikkat çekmemesi için Türkiye'nin deÄŸiÅŸik bölgelerinde bulunan özel harekat ve bordo bereli askerler gönderildi.

Akçakale'ye birkaç gün önce gelen ve sınıra niye getirildikleri konusunda bilgi verilmeyen bordo bereli ve özel harekatçılardan, sadece olası çatışma ihtimaline karşın teyakkuz halinde olmaları istendi.

DÜN GECE SERBEST BIRAKILMALARI KARARLAÅžTIRILDI

Olumlu yönde ilerleyen geliÅŸmeler dün gece sonuçlandı ve IŞİD güçleri rehineleri serbest bırakmayı kabul ettiÄŸini kendilerine aracılık eden Arap aÅŸiret liderleri aracılığıyla MÄ°T'e iletti.

Bu haber sonrası her türlü operasyon konusunda uzman olan ancak kaç kiÅŸi olduÄŸu açıklanmayan MÄ°T ekibi. IŞİD tehdidi nedeniyle geçen Ocak ayından bu yana kapalı tutulan ve dün gece çalışanların izinli olarak gönderildiÄŸi Akçakale Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçti.

MÄ°T ekibi Suriye'ye geçtikten sonra Telabyad Ä°lçesi'nde kendilerini karşılayan IŞİD militanları ve Arap aÅŸiretleri ile birlikte araçlarla Rakka'ya gitti. Gece geç saatlerde Rakka'ya ulaÅŸan ekip, burada bilgilendirilen ve teslim alınmak üzere kendilerini bekleyen rehinelerle buluÅŸtu. MÄ°T ekibi rehinelerle bir süre görüÅŸtü ve Türkiye'ye gideceklerini ifade ederek, olası çatışma durumunda neler yapmaları gerektiÄŸini de anlattı.

ÅžAFAK VAKTÄ° SINIRA ULAÅžILDI

MÄ°T ekibi teslim aldığı 49 rehineyi yoÄŸun güvenlik önlemleri arasında Rakka'dan yola çıkardı ve 90 kilometrelik yolculuÄŸun ardından ÅŸafak vakti Telabyad'a ulaÅŸtırdı. Rehineler ve MÄ°T ekibi Telabyad'da IŞİD militanlarının kontrolündeki Telabyad sınır kapısından geçti ve tampon bölgede kendilerini bekleyen MÄ°T Bölge BaÅŸkanı ve Åžanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile buluÅŸturdu.

Saat 05.00 sıralarında gerçekleÅŸen bu buluÅŸmanın ardından 49 rehine sınır hattında bekleyen midibüs ve minibüslere aktarıldı ve zırhlı araçlar eÅŸliÄŸinde Åžanlıurfa'ya getirildi.

MÄ°T BÄ°NASINDA BEKLEDÄ°LER

Saat 05.45 sıralarında Åžanlıurfa'ya gelen rehinelerin ilk etapta Polisevi'ne götürülmesi düÅŸünüldü ancak olayın duyulmaması için bu tercihten vazgeçildi ve MÄ°T'e ait binaya götürüldü. MÄ°T'e giriÅŸ yapan rehinelerin saÄŸlıklı ÅŸekilde Türkiye'ye getirildiÄŸi haberi bu sırada geliÅŸmeleri dakika dakika görüntülü olarak da takip eden MiT MüsteÅŸarı Hakan Fidan tarafından BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'na iletildi.

Rehineler ise getirildikleri MÄ°T binasında kahvaltı yapıp, saÄŸlık kontrolünden geçirildi. Bu sırada rehineler arasında bulunan 3 Irak vatandaşı ise Türk yetkililerine yaptığı baÅŸvuru sonrası ülkelerine gönderildi. 

Rehineler polis eskortu eÅŸliÄŸinde otobüs ve midibüsler ile MÄ°T binasından çıkarılarak saat 07.53'te havaalanına ulaÅŸtı.

VIP salonuna alınan rehineler bir süre sonra kente gelen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ile görüÅŸtü. Rehineler ile görüÅŸen ve geçmiÅŸ olsun dileÄŸini ileten DavutoÄŸlu, daha sonra yaklaşık 40 dakika kaldığı havaalanından bu kez uçağına aldığı rehineler ile birlikte saat 09.20 sıralarında Ankara'ya hareket etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.