Sosyal Medya

Dünya

ABD, Suriyeli muhalifleri eÄŸitecek

ABD, IŞİD'le mücadele stratejisi kapsamında, Suriyeli muhalif gruplara silah ve teçhizat yardımının yanında askeri eğitim de verecek



ABD'nin IŞİD'le mücadele stratejisi kapsamında, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato da onaylanan Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eÄŸitim verilmesini öngören düzenlemenin hangi grupları kapsayacağı netleÅŸmeye baÅŸladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ABD'nin "ılımlı muhalif" gruplara vadettiÄŸi anti tank füzeleri "Hazim Hareketi", "13. Fırka", "Sukur el-Gab Tugayı", "Asalet ve Kalkınma Cephesi, "101. Grup" ve "Fursan Tugayı" gibi Ä°dlib ve Halep çevresinde savaÅŸan grupların eline geçti.

ABD’li uzmanlar öncelikli olarak, özellikle Cemal Ma’ruf’un liderliÄŸini yaptığı "Suriye Devrim Cephesi" ile "Mücahid Askerler" gruplarının 5 bin üyesine askeri eÄŸitim verecek.

ABD tarafından eÄŸitilecek ve mühimmat verilecek grupların Özgür Suriye Ordusu yetkililerinin bilgisi ve kontrolü altında olacağını belirten kaynaklar, ABD’li yetkililerden ülkenin kuzey ve güney kesimlerinin uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesinin talep edildiÄŸini kaydetti.

ABD'nin askeri eÄŸitimin yanı sıra finansman yardımını, Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı "YPG", "Suriye Devrim Cephesi", "Åžam Askerleri" ve "Mücahit Askerler" gibi gruplara yapacağı bildirildi.

ABD’nin doÄŸrudan IŞİD militanlarına yönelik operasyon yapmayacağı, muhalif gruplara yapılacak yardımlarla IŞİD’le mücadele edeceÄŸi ifade edildi.

Suriyeli "ılımlı" muhaliflere askeri mühimmat ve eÄŸitim verilmesini öngören düzenleme ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçtikten sonra, akıllara ABD'nin hangi grupları destekleyeceÄŸi gündeme gelmiÅŸti.

Daha önce, Suriye'deki muhaliflerin askeri destek taleplerini reddeden ABD'nin Irak ve Suriye’de aktif olarak faaliyet gösteren terör örgütü IŞİD'i yok etmek için 40’dan fazla uluslararası koalisyon kurduÄŸu bildirilmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama’ya Suriye’deki ılımlı muhaliflere eÄŸitim ve askeri destek saÄŸlamak için yetki veren düzenleme önceki gün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alındı. Temsilciler Meclisi’nden geçen düzenleme Demokratların çoÄŸunlukta bulunduÄŸu Senato’da  22’ye karşı 78 oyla kabul edildi. Kongre'deki onay süreci tamamlanan düzenlemenin, BaÅŸkan Obama'nın imzasının ardından yasalaÅŸması bekleniyor.

Suriye’deki rejime karşı silahlı mücadele veren "Özgür Suriye Ordusu" ve diÄŸer muhalif gruplarla üç yıldan fazla yapılan görüÅŸmeler neticesinde rejim karşıtı bu gruplara tank savar "Tow füzesi" ve eÄŸitiminin verileceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.