Sosyal Medya

Dünya

İskoçya Başbakanı Salmond istifa ediyor

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Salmond, hem bölgesel başbakanlık hem de SNP liderliğinden istifa edeceğini açıkladı



Ä°skoçya'daki referandumdan BirleÅŸik Krallık'ta kalma kararı çıkmasının ardından, Ä°skoçya bölgesel hükümetinin baÅŸbakanı ve ayrılıkçı Ä°skoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, görevlerinden istifa edeceÄŸini açıkladı.

Salmond, Ä°skoçya'nın baÅŸkenti Edinburgh'daki resmi konutunda yaptığı açıklamada, "Lider olarak benim zamanın neredeyse doldu fakat Ä°skoçya için kampanya devam ediyor ve hayal hiçbir zaman ölmeyecek" dedi. 

Bağımsızlık yanlısı kampanyadan ve gösterilen çabalardan gurur duyduÄŸunu dile getiren Salmond, "SNP liderliÄŸi için yeni nitelikli adaylar olduÄŸunu" dile getirdi. Salmond'ın SNP'nin kasımdaki kongresiyle görevlerinden ayrılması bekleniyor ancak milletvekilliÄŸini bırakması ve siyasetten tamamen çekilmesi öngörülmüyor.

Ä°skoçya'da bağımsızlığa hayır kararının çıkmasının ardından, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron Ä°skoçya'ya daha fazla yetki vaadinde bulunmuÅŸtu.

Ä°skoçya'da dün yapılan BirleÅŸik Krallık'tan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" demiÅŸti. 32 bölgedeki 2 milyon bin 926 seçmen BirleÅŸik Krallık ile birlikten yana, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy vermiÅŸti.

32 bölgenin sadece 4'ündeki seçmenlerin çoÄŸunluÄŸu bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. BaÅŸkent Edinburgh'dan "hayır" oyu çıkarken, ülkenin en büyük ÅŸehri Glasgow'daki seçmenlerin çoÄŸunluÄŸu ayrılıkçılara destek vermiÅŸti. 

59 yaşındaki Alex Salmond, 2007'den bu yana Ä°skoçya bölgesel hükümetinin baÅŸbakanlığını yapıyordu. Salmond, Ä°skoçya'da ayrılıkçı görüÅŸlerin başını çekiyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.