Sosyal Medya

Dünya

Poroşenko; 'Ben de Kırım Tatarıyım'

Kırım Tatarlarına yönelik baskılar devam ederken, Ukrayna devlet başkanı Poroşenko, konuyu ABD Kongresi'nde dile getirdi



ABD Kongre'sine hitap eden Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, Kırım Tatarlarına uygulanan baskıları gündeme getirdi. PoroÅŸenko, konuÅŸmasında Kenedy'ye gönderme yaparak,"Ben Kırım Tatarıyım, özgürlüÄŸümden vazgeçmeyeceÄŸim" ifadelerini kullandı.

ABD'de dün Kongre üyelerinin önünde konuÅŸan PoroÅŸenko, tüm dünyayı, ilhak edilen Kırım'daki Kırım Tatarlarına karşı yapılan suçlara dikkat etmeye ve susmamaya çağırdı.

Son birkaç ay içinde birçok insanın öldürüldüÄŸünü anlatan PoroÅŸenko, Rusya yanlısı milisler tarafından öldürülen Kırım Tatarı ReÅŸat Ametov'dan da bahsetti.

PoroÅŸenko, "Kırım iÅŸgalinin baÅŸladığı ve milyonlarca kiÅŸinin kendini felç olarak hissettiÄŸi zamanlarda 39 yaşındaki ReÅŸat Ametov susmamaya karar verdi. Kırım Tatar halkının cesur oÄŸlu, tek başına iÅŸgalcilere karşı çıktı. KimliÄŸi belirsiz kiÅŸiler, Ametov'u zorla tutuklayıp güvenlik kameralarının çektiÄŸi yerden götürdü. Ä°ki hafta sonra vahÅŸice öldürülmüÅŸ Ametov'un cesedi bulundu" dedi.

Ametov'un bu cesur davranışından söz eden PoroÅŸenko, "Eminim ki, ReÅŸat Ametov bunu özgürlük için yaptı, çocukları Stalin zamanında olduÄŸu gibi köle olarak yaÅŸamasın diye yaptı. Belli bir zaman sonra Kırım iÅŸgalinin geçmiÅŸte kalacağından eminim. Kırımlılar Ametov'un yaptığını hatırlayacak ve onun cesaretini unutmayacak" kaydetti.

Ukrayna'nın her zaman Kırım Tatarlarıyla beraber olacağını belirten PoroÅŸenko, günümüzde tüm özgür insanların, daha önce ABD Devlet BaÅŸkanı John Kennedy'nin söylediÄŸi sözlerini Kırım Tatarlarına uyarlayarak "Ben Kırım Tatarıyım ve beni hiçbir ÅŸey özgürlüÄŸümden vazgeçtiremez" demesi gerektiÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.