Sosyal Medya

Güncel

Af Örgütü'nden Nijerya için şok rapor

Uluslararası Af Örgütü: "Nijerya polisi ve ordusu, kadın, erkek ve çocuklara tecavüz yöntemlerini kullanarak sistematik işkence uyguluyor"



Uluslararası Af Örgütü, "Nijerya polisi ve ordusunun, ayırt etmeksizin gözaltına aldığı kadın, erkek ve çocuklara tecavüz, dayak ve ateÅŸ etme gibi yöntemleri kullanarak sistematik iÅŸkence uyguladığını" belirtti.

Merkezi Ä°ngiltere'de bulunan örgütün ''Cehennem ateÅŸine hoÅŸ geldiniz: Nijerya'da iÅŸkence ve kötü muamele'' baÅŸlıkla hazırladığı raporda, genellikle geniÅŸ çaplı operasyonlarda gözaltına alınan ÅŸüphelilerden "kestirme yoldan bilgi alarak soruÅŸturmanın güvenliÄŸini saÄŸlamak veya haraç almak için iÅŸkence uygulandığı" ifade edildi.

Güvenlik güçlerinin "dayak, elektrik verme, tırnak ve diÅŸ çekmenin yanı sıra dayak, ateÅŸ etme, tecavüz ve cinsel ÅŸiddet yöntemlerine düzenli ÅŸekilde baÅŸvurduÄŸu" dikkati çekilen raporda, ülkede birçoÄŸu resmi olmayan karakolların çoÄŸunda gayriresmi görev yapan bir iÅŸkenceci bulunduÄŸu" kaydedildi.

Gözaltına alınanların hücre hapislerde tutulduÄŸu, ailesi ve avukatlarıyla görüÅŸmesine izin verilmediÄŸi vurgulanan raporda, ülkede iÅŸkencenin ceza gerektiren bir suç olarak dahi görülmediÄŸi belirtildi. Raporun, bir Müslüman bilim adamı ve eÅŸinin yaklaşık 2 ay önce Ogun eyaletindeki evinden gece yarısı alınarak gizli bir hücre evinde tutulmasının ortaya çıkmasının ardından gelmesi dikkati çekti. Bilim adamı ve eÅŸinin polisler hakkında dava açması bekleniyor.

Raporda, ordunun kuzeyde Boko Haram örgütü ile girdiÄŸi çatışmalarda, örgüt üyelerini ararken birçok ÅŸüpheliyi örgütle iliÅŸkilendirerek gözaltına alıp iÅŸkence yaptığı belirtildi.

Nijerya'da 2004'te Sivil Özgürlükler Örgütü de benzer bir rapor yayınlayarak, polis ve ordunun neden olduÄŸu insan hakları ihlallerine dikkati çekmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.