Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de yeni kimyasal tesisler

Suriye, gizlediği üç kimyasal silah tesisini Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne bildirdi. Yeni ortaya çıkan tesisler, Esed rejiminin ilk paylaştığı bilgilerde şeffaf olmadığını ortaya koydu.



Reuters'a konuÅŸan diplomatik kaynaklar, Suriye rejimi, aralarında kimyasal AR-GE merkezleri ve zehirli Risin gazı üretim tesislerinin de bulunduÄŸu 3 kimyasal silah tesislerinin varlığını Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (KSYÖ) yeni bildirdi.

Sriye'nin, KSYÖ ile yürüttüÄŸü kimyasal stoklarının revize çalışmaları sırasında yapılan bu bildirim, daha önceki listelerde yoktu.

Üç yeni tesisin ortaya çıkması, bazı Batılı ülkelerin Esed rejiminin KSYÖ’ye bildirdiÄŸi kimyasal silah stoklarıyla ilgili ÅŸeffaf olmadığı yönündeki iddialarını güçlendirdi.

Suriye'nin kimyasal silahsızlandırılması anlaşması

Suriye, geçtiÄŸimiz yıl 21 AÄŸustos'ta Åžam’ın doÄŸu kırsalında yaklaşık bin 400 kiÅŸinin zehirli gaz saldırısı sonucu öldürülmesinden sonra ABD’nin askeri müdahale tehdidine karşı Washington ile Moskova arasında bir anlaÅŸma imzalanmıştı. Esed rejimi, bu anlaÅŸmayla elindeki kimyasal silah stoklarını teslim etmeye kabul etmiÅŸti.

Lahey merkezli Nobel Barış ödüllü KSYÖ, Suriye’nin varılan anlaÅŸmadan sonra bildirdiÄŸi ve daha sonra aÅŸamalı olarak teslim ettiÄŸi 1300 ton kimyasal silah stoÄŸunun teslim alınıp sonra da imha edilmesi sürecini bizzat denetledi.

Suriye’nin kimyasal silah tesislerinin tamamını bu aÅŸamada imha etmiÅŸ olması gerektiÄŸi halde elinde hâlâ imha edilmeyen 12 kimyasal deposu var. Bu depoların önümüzdeki aylarda imha edilecek.

ABD ve Ä°ngiltere, Suriye’nin KSYÖ’ye sunduÄŸu kimyasal silah stoklarına ait ilk listenin tutarlı olmadığını iddia etmiÅŸti. Uluslararası toplumun Suriye’de IŞİD gibi radikal örgütlerin güç kazanmasından sonra kimyasal silah tesislerinin akıbetiyle ilgili endiÅŸeleri artmıştı.

Suriye Sarin gazı veya kimyasal füzelere sahip olduÄŸunu hiçbir zaman kabul etmedi, bin 400 kiÅŸinin ölümünden de muhalifleri sorumlu tuttu.

Suriye, Kimyasal Silahlar SözleÅŸmesi'ni 1997 yılında imazalamıştı. AnlaÅŸmaya göre, Suriye'nin kimyasal silah bulundurması veya kullanması yasak. 

'Suriye rejimi hâlâ kimyasal silahı kullanıyor'

28 AÄŸustos 2014'te BM Suriye Bağımsız AraÅŸtırma Komisyonu, Åžam yönetimini Nisan ve Mayıs aylarında sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullanmakla suçladı.

Raporda, 'Rejim büyük olasılıkla klorin gazı kullandı' denildi.

Ankara,14 Eylül'de  Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün, Suriye'de yine kimyasal silah kullanıldığına dair güçlü kanıtlar bulunduÄŸunu açıklamasının ardından, BM Güvenlik Konseyi'nin gerekli adımları atmasını istedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.