Sosyal Medya

Dünya

'Niyetimiz göz korkutmak değil'

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD'e yönelik Suriye'de planladıkları hava saldırısının 'devamlı ve sürdürülebilir' bir operasyon olacağını belirtti.



ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey, IŞİD örgütüne karşı Suriye'de planlanan hava operasyonuyla ilgili Kongre'ye bilgi verdi. 

Dempsey tasarladıkları saldırının göz korkutma amaçlı olmadığını, 'devamlı ve sürdürülebilir' bir operasyon olacağını söyledi.

IŞİD'in düzeninin böylesi bir saldırı yöntemi gerektirdiÄŸini ifade eden Dempsey, operasyonla örgütün gücünün azaltılacağını savundu.

Savunma Bakanı Chuck Hagel da Kongre üyelerine seslendi ve "Cihatçıların güvenli bölgelerini hedef alacağız" dedi. 

Hagel, IŞİD'in sığınakları, lojistik merkezleri ve altyapısının vurulacağını söyledi. 

'Türkiye tehdidin farkında'

Hagel, Demokrat Senatör Kirsten Gillibrand'ın, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeledeki rolüne iliÅŸkin bir sorusunu da yanıtladı.

Türkiye'nin bu süreçte önemli bir ülke olduÄŸuna deÄŸinen Hagel, IŞİD'in ÅŸu anda 49 Türk diplomatını rehin tuttuÄŸuna dikkati çekerek geçen hafta Türkiye'yi ziyareti sırasında yaptığı tüm görüÅŸmelerde bu konunun Türk tarafından öncelik listesinin en başında yer aldığını aktardı.

Hagel, "Türkiye, diÄŸer her ülke gibi, IŞİD ve diÄŸer aşırılık yanlısı grupların oluÅŸturduÄŸu tehdidin farkında. Åžu anda bizimle birlikte çalışıyorlar ve çalışmaya devam edecekler" ifadesini kullandı.

‘IŞİD, Türkiye'nin güvenliÄŸine bir tehdit’

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da IŞİD'in Türkiye'nin güvenliÄŸine bir tehdit olduÄŸunu ve Türkiye'nin bu tehdidin dalga etkisini bölgedeki birçok ülkeden daha fazla hissettiÄŸini söyledi.

Bir gazetecinin, Türkiye ile ABD'nin eÅŸbaÅŸkanlığında gelecek hafta New York'ta Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun düzenleneceÄŸini hatırlatarak, "Türkiye bir yandan bazı ülkelerce IŞİD'e fon saÄŸlamakla suçlanırken, diÄŸer yandan nasıl bu foruma eÅŸbaÅŸkanlık yapacak" sorusunu yanıtlayan Harf, "Herhangi bir ülkenin IŞİD'e fon saÄŸladığı ya da destek verdiÄŸi yönünde elimizde bir kanıt yok" ifadesini kullandı.

Harf, ÅŸunları söyledi:

"Türkiye ile önemli bir ortaklığı paylaşıyoruz. Bölgede açıkça kilit bir rol oynuyorlar. IŞİD Türkiye'nin güvenliÄŸine bir tehdit ve bunun dalga etkisini, açık olmak gerekirse bölgedeki çoÄŸu ülkeden daha fazla hissettiler. Dolayısıyla onlarla oturup ortak zorluklar hakkında, bu mücadelede hepimizin nasıl katkılar saÄŸlayabileceÄŸi konusunda konuÅŸacağız. ÖrneÄŸin yabancı savaÅŸçılar konusuna gelirsek sadece coÄŸrafi açıdan baktığımızda, Türkiye'nin idare etmeye ve sıkı önlem almaya çalıştığı zorlukların bulunduÄŸu açık."

Harf, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona "tam katılım" göstereceÄŸine inanıp inanmadığı yönündeki bir soru üzerine de "Tam katılım diye bir ÅŸey yok. Her ülke bu koalisyona nasıl katılmak istediÄŸini kendi seçebilir. Askeri boyut bunun sadece bir parçası. Dolayısıyla bu mücadeleye katkı saÄŸlamak için herhangi bir ÅŸey yapmayı seçen her ülke bu çabanın bir parçasıdır" diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, geçen hafta IŞİD'le mücadele stratejisini açıklamıştı.

Dört aÅŸamalı planla Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeÅŸil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceÄŸim" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.