Sosyal Medya

Dünya

'805 milyon insan aç'

BM dünya genelinde açlıkla mücadelede umut verici gelişmeler kaydedildiğini açıkladı. Ancak gelişme tüm kıtalarda eşit değil, dünyada her dokuz kişiden biri hala açlıkla mücadele ediyor ve başı Afrika çekiyor.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Roma'da açıkladığı yıllık rapora göre, son 10 yıl içerisinde 100 milyon insan açlıktan kurtuldu. Raporda, gelecek 20 yıl içinde 209 milyon insanın daha açlıktan kurtarılabileceÄŸi açıklandı. Ayrıca BM Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında, 2015 yılına kadar açlık çeken insanların sayısını yarıya düÅŸürme hedefine de yaklaşıldığı belirtildi.

FAO raporunda, açlıkla mücadelede en önemli geliÅŸmenin Asya, Latin Amerika ve GüneydoÄŸu Asya'da kaydedilerek, açlıkla mücadele edenlerin sayısının gerilediÄŸine yer verdi. En önemli geliÅŸmenin ise 526 milyonla en fazla açlığın yaÅŸandığı Asya kıtasında saÄŸlandığına dikkat çekildi.

Ancak raporda aynı zamanda, açlık çeken insanların sayısında gerileme olmasına raÄŸmen, halihazırda dünya genelinde 805 milyon insanın yetersiz beslendiÄŸini ve açlıkla mücadele etmeye devam ettiklerine dikkat çekildi.

Afrika'da gelişme sınırlı

Raporda, açlıkla mücadelede Afrika kıtasında çok fazla geliÅŸme kaydedilemediÄŸi belirtiliyor. Zira dünya genelinde her dokuz kiÅŸiden biri açlıkla mücadele ederken, Afrika’da Sahra Bölgesi'nin güneyinde bu sayı her dört kiÅŸiden biri olarak rakamlara yansıyor.

Açlıkla mücadele, BM tarafından yoksulluÄŸun ortadan kaldırılması, küresel barışın ve istikrarın saÄŸlanması için ana hedef olarak kabul ediliyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında açlık çeken insanların sayısını 2015 yılına kadar yarıya düÅŸürmeyi hedefliyor.

FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, açlıkla mücadele eden bölgelerde tarımcılığın artmasıyla, gıda ürünleri fiyatlarının düÅŸtüÄŸünü ve istikrar saÄŸlayabildiklerini belirtti. Silva bu sayede, genel resmin yakın gelecekte daha da iyileÅŸeceÄŸini umut ettiklerini ve 2015 hedefine yaklaşıldığını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.