Kültür Sanat
Salih Reis, Ertuğrul Fırkateyni'nin yolunda
Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'da kayalığa çarıp batmasının 125'inci yılında Salih Reis gemisi aynı rotayı takip edecek
Japonya’da 16 Eylül 1890’da Kushimoto kayalıklarına çarparak batan ErtuÄŸrul Fırkateyni’nde can verenler, kazanın 124. yılında anılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri de önümüzdeki yıl (125’inci yılında) modern savaÅŸ gemisi Salih Reis ile aynı rotayı izlemeyi planlıyor.
Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre Türk Deniz Kuvvetleri, 125’inci yıl olan önümüzdeki yıl Salih Reis adlı modern savaÅŸ gemisi ile aynı rotadan bir ziyaret daha yapacak.
Japon imparatoru Komeii’nin yeÄŸeninin Ä°stanbul’a gelmesiyle geliÅŸen iki ülke iliÅŸkileri, II. Abdülhamit’in çeÅŸitli hediyelerle yüklediÄŸi ErtuÄŸrul Fırkateyni’ni Japonya’ya göndermesiyle arttı. Okyanus aÅŸmaya yeterli olmayan ErtuÄŸrul gemisi, 11 ayda gittiÄŸi Japonya’nın Yokohama Limanı’ndan dönüÅŸe geçtiÄŸinde fırtınaya yakalandı. Pasifik tayfununun sürüklediÄŸi gemi, Kushimoto kayalıklarına çarparak batarken 540 denizci hayatını kaybetti. 38’i ağır, 69 asker kurtulurken iki ülke arasındaki iliÅŸki ErtuÄŸrul’un trajik sonuyla katlandı. Japon halkı, ErtuÄŸrul’un mürettebatını anmak için bir anıt yaparken bir de ÅŸarkı besteledi. Her anma töreninde anıta giden Japonlar besteledikleri ÅŸarkıyı söylerken, kendileri için gelen askerleri hiç unutmayacaklarını dile getiriyor.
SALÄ°H REÄ°S UZAKDOÄžU YOLCUSU
ErtuÄŸrul’un batmasının yüzüncü yıldönümü olan 1990’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na baÄŸlı Turgut Reis firkateyni aynı rotadan Japonya’ya gitmiÅŸti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 125’inci yıl olan 2015’te de Japonya’ya bir seyahat düzenleyecek. Donanma’nın en modern savaÅŸ gemilerinden biri olan Barbaros sınıfı Salih Reis’in Haziran 2015’te çıkacağı yolculukta ErtuÄŸrul’un kullandığı rota takip edilecek. Dalgıçlar ErtuÄŸrul’a inecek olan anı plaketi bırakacak.
KOMUTAN, HASAN ALÄ° YÜCEL’Ä°N BÜYÜK DEDESÄ°
Geminin komutanı olan Ali Bey, Cumhuriyet döneminin ilk Milli EÄŸitim bakanlarından Hasan Ali Yücel’in dedesiydi. Åžair Can Yücel’in de büyük dedesi olan Ali Bey, ErtuÄŸrul gemisinin komutanı olduÄŸu dönemde çıktığı Japonya seyahatinde eÅŸine sık sık mektup yazdı. Son mektubunu 28 Temmuz 1890’da Japonya’dan gönderen Ali Bey, eÅŸi AyÅŸe Hanıma toplam 31 mektup yazdı. Ä°ÅŸ Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan “ErtuÄŸrul Süvarisi Ali Bey’den AyÅŸe Hanım’a mektuplar” isimli kitapta, gemi komutanı Ali Bey’in ailesine veda bile edemeden sefere çıktığı anlatılıyor.
Henüz yorum yapılmamış.