Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazzelilerin son çaresi: Ölüme yolculuk

Ekonomik ve insani durumun giderek kötüleştiği Gazze'de gençler tüm riskleri göze alarak çoğunlukla "ölümle" sonuçlanan "meçhule" gidiyor.



Gazze'de Ä°srail'in 8 yıldır uyguladığı abluka hayatı yaÅŸanmaz hale getirirken, 7 Temmuz'da baÅŸlattığı ve 51 gün süren saldırılar da gençleri daha iyi yaÅŸam ÅŸartlarına sahip olma arayışlarına sevk ediyor.

Gazzeli gençlerin bu kapsamda sarıldığı yeni umudu ise daha iyi bir yaÅŸam için kaçak yollar ile baÅŸka ülkelere sığınmak.

ÖLÜME YELKEN AÇMAK

Ekonomik ve insani durumun giderek kötüleÅŸtiÄŸi Gazze'de gençler tüm riskleri göze alarak çoÄŸunlukla "ölümle" sonuçlanan "meçhule" yelken açıyor.

AA muhabiri kaçak yollardan Ä°talya'ya giden ismini vermek istemeyen Filistinli bir gençle telefon görüÅŸmesi yaptı. Her geçen gün kötüleÅŸen duruma artık gençlerin tahammül gücü kalmadığını belirten genç, birkaç gün önce Ä°talya'ya ulaÅŸtığını ifade etti.

TÜNELLER ARACILIÄžIYLA MISIR'A

"ArkadaÅŸlarımın büyük bir kısmı da Ä°talya, Ä°sveç ve baÅŸka ülkelere yolculuk etmiÅŸti. Gazze'de iÅŸ bulamadığımız için biz de bu yolculuÄŸu gerçekleÅŸtirdik" diyen Filistinli genç, "Öncelikle pasaportumu ilgili kiÅŸilere verdim, 100 dolar karşılığında Mısır'a girmek için pasaportu damgalattım daha sonra ise tüneller aracılığıyla Mısır'a geçmek için randevu vermelerini bekledim" dedi.

Filistinli genç, vakit gelince ise 800 dolar daha ödeyip, Mısır'da kalacakları bölgelere geçtiklerini aktardı.

YolculuÄŸun en tehlikeli aÅŸamasının Ä°talya sahillerinde yaÅŸandığını aktaran genç, yaklaşık bir ya da iki hafta deniz yolculuÄŸunun sürdüÄŸünü, güvenlik ve hava ÅŸartlarının elveriÅŸsiz olması sebebiyle beklenen tarihte Ä°talya'ya ulaÅŸamadıkları için yemeklerinin tükendiÄŸini, deniz suyu içmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Filistinli genç ÅŸunları kaydetti:

"YaÅŸadığımız zorlu hayat bizi buna itiyor. Hayatımızı kaybetme ve ailemizi terk etmeyi göze alarak bu iÅŸe giriÅŸiyoruz. Ekmek parası için kara ve deniz yoluyla uzun mesafeler katediyoruz. Bizim gibi bunu yapan çok sayıda kiÅŸi var"dedi.

"YASA DIÅžI GÖÇÜN SEBEBÄ°: Ä°SRAÄ°L ABLUKASI"

AA muhabirine konuÅŸan Avrupa-Akdeniz Ä°nsan Hakları Örgütü "Euro-Mid" BaÅŸkanı Rami Abdu ise "Onlarca gencin bu ÅŸekilde göç etmesinin baÅŸlıca sebebi Ä°srail'in ablukası" dedi.

"Gençler, uluslararası toplumun Ä°srail'in yıllardır uyguladığı ablukaya yönelik sessizliÄŸi karşısında terk edilmiÅŸlik hissediyorlar. Özellikle de son saldırılardan dolayı gençler, sıkı sıkıya baÄŸlı oldukları ümitlerini de yitirdi" ifadesini kullanan Abdu, "Göçmenlere iliÅŸkin elimizde net bir sayı yok" diye konuÅŸtu.

GAZZE'DEN ABLUKA KALKSIN

Abdu uluslararası toplumun Gazze'deki insanlık dramına seyirci kalmama ve Ä°srail'e Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için baskı yapması çaÄŸrısında bulundu.

Filistin yerel basınında yer alan haberlerde, dün Ä°talya'ya kaçak yollardan gitmek isteyen Filistinlileri taşıyan teknenin battığı 15 kiÅŸinin öldüÄŸü, 72 kiÅŸinin de Mısır sahil güvenliÄŸi tarafından kurtarıldığı belirtilmiÅŸti.

Filistin Sanayiciler Genel BirliÄŸi'nin istatistiklerine göre, Ä°srail'in Gazze saldırılarında 195 sanayi tesisi yıkıldı bu nedenle 30 bin kiÅŸi de iÅŸine son verildi. Ä°ÅŸsizlik oranının da 2014'ün ilk çeyreÄŸinde yüzde 40'a yükseldiÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.