Sosyal Medya

Güncel

İhvan yöneticisi Katar'dan Türkiye'ye geldi

Katar'ın Müslüman Kardeşler liderlerinden 7 kişinin ülkeden ayrılmalarını istemesi üzerine teşkilatın Dış İlişkiler Sorumlusu Amr Derrac Türkiye'ye geldi. 7 kişiden 2'si ülkeden ayrıldı, 5'i ise hâlâ Katar'da.



Mısır'da geçtiÄŸimiz yıl yaÅŸanan askeri darbenin ardından ülkelerinden kaçarak Katar'a sığınan Müslüman KardeÅŸler (Ä°hvan-ı Müslimin) teÅŸkilatının üst düzey yöneticileri, bu ülkeden de ayrılıyor. Mısır Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Ä°hvan liderlerinin Katar'dan Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'ya gittiklerini açıklamış, iki ülke arasında iade anlaÅŸması olmadığını belirtmiÅŸti. Mısır BaÅŸsavcısı HiÅŸam Berekat, ülkede yasadışı ilan edilen Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatı üyelerinin gıyaplarında yargılandıklarını söyleyerek Cumartesi günü Ä°nterpol'e tutuklanmaları için çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu.

Mısır Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Eski Vekili Cemal Abdülsettar da Katar'dan ayrılması istenen isimler arasında. Al Jazeera Türk'e konuÅŸan Abdülsettar, Mısır Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nı yalanlayarak 7 Ä°hvan yöneticisinden sadece ikisinin Katar'dan ayrıldığını açıkladı. Abdülsettar, teÅŸkilatın Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı Amr Derrac'ın Türkiye'de olduÄŸunu ancak hangi ÅŸehirde kaldığını bilmediÄŸini yine Müslüman KardeÅŸler yöneticilerinden Vecdi Guneym'in de Derrac'dan sonra ülkeden ayrıldığını ancak nereye gittiÄŸinin bilinmediÄŸini söyledi. Katar'dan ayrılmaları için net bir süre verilmediÄŸini kaydeden Abdüsettar, Doha yönetiminin, Guneym'den, doÄŸrudan ülkeyi terketmesini istemediÄŸini, ancak ayrılması için dolaylı yollardan talep gittiÄŸini ifade etti.  

Henüz Katar'dan ayrılmayan Cemal Abdülsettar, kendisinin de Ä°stanbul'a yerleÅŸeceÄŸini, geriye kalan 4 kiÅŸinin ise ÅŸimdilik tam olarak nereye gideceklerinin henüz netleÅŸmediÄŸini belirtti. Abdülsettar, ani geliÅŸen bir olay olması dolayısıyla ayrılması istenen kiÅŸiler arasında henüz bir koordinasyon olmadığını ve farklı kiÅŸilerin farklı yerlere yerleÅŸebileceÄŸini ifade etti.

"Katar'ın rolünü görüyor ve anlıyoruz"

Cemal Abdülsettar, Katar'ın ülkeden ayrılmasını istediÄŸi kiÅŸi sayısının 7 olduÄŸunu, Katar'ın böyle bir karar almasında bölge ve Körfez ülkelerinden yapılan baskının etkili olduÄŸunu söyledi. Abdülsettar, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Hepimiz biliyoruz ki Katar'a bölgeden ve Körfez ülkelerinden bir çok konuda baskı yapılıyor. Bölgede deÄŸiÅŸiklikler ve koalisyonlar meydana geliyor. Bu koalisyonları takip ediyoruz. Biz, Müslüman KardeÅŸler olarak sadece güvenli bir yer aramıyoruz; Mısır'da bize karşı yapılan kanlı ve zalim askeri darbe ile mücadele edebilmemiz için imkan saÄŸlayan, baskı olmadan faaliyetlerimizi yürütebileceÄŸimiz bir yer arıyoruz. Bizim asıl amacımız güven içinde yaÅŸamak deÄŸil, Mısır'daki zalim rejim ile mücadele etmek. Katar'a bu süreç içinde verdiÄŸi destekten dolayı, Mısır halkının meÅŸru taleplerinin yanında durduÄŸu için teÅŸekkür ediyoruz. Herkes Katar'ın bu büyük rolünü görüyor ve anlıyor. Katar halkların özgürlüÄŸüne kavuÅŸması için desteÄŸini sürdürüyor." 

Cemal Abdülsettar ve Amr Derrac dışında Katar'dan ayrılmaları istenenler; Müslüman KardeÅŸler Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Adalet ve Hürriyet Partisi'nin sözcüsü Hamza Zuba, Adalet ve Hürriyet Partisi eski milletvekili EÅŸref Bedreddin, Müslüman KardeÅŸler yöneticisi ve tebliÄŸ görevlisi Vecdi Guneym ile Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf Karadavi'nin eski ofis müdürü Ä°sam Telime.  

Körfez Katar ayrışması

Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi içinde imzaladığı güvenlik anlaÅŸmasını fiili olarak yerine getirmediÄŸi gerekçesiyle bu ülkedeki büyükelçilerini çekme kararı almıştı. Güvenlik anlaÅŸması terör örgütlerinin ve yöneticilerinin bu ülkelerde barındırılmaması çerçevesinde hazırlanmıştı. Mısır'da darbeyi destekleyen bu üç ülke, Müslüman kardeÅŸler yöneticilerinin bu anlaÅŸma çerçevesinde sınırdışı edilmelerini talep etmiÅŸ ancak Katar yönetimi bu anlaÅŸmaya uymamıştı.   

Ortak açıklamada Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı üyelerini birbirine baÄŸlayan ilkelerin olduÄŸu ve iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek için çaba gösterildiÄŸi dile getirilerek, Katar’ın da bu ilkelere imza atmasına raÄŸmen fiili olarak gereklerini yerine getirmediÄŸi öne sürüldü. 

Katar ile Suudi Arabistan, Mısır baÅŸta olmak üzere birçok konuda zıt politikalar izliyor. Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke.

Buna karşın Katar, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'ndan olan eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine net bir tepki gösterdi. Katar, Mısır'da göstericilere yönelik ÅŸiddet ve Müslüman KardeÅŸler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleÅŸtirmiÅŸti. Suudi Arabistan ise Mısır yönetiminin bu kararını söylemleriyle destekliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.