Sosyal Medya

Güncel

Güneş'le çalışan elektrik santralleri artıyor

Anadolu'nun farklı yerlerinde güneş enerjisiyle çalışan elektrik santralleri kurulmaya başladı



KahramanmaraÅŸ'ın Ekinözü Ä°lçesi'nde, 1 milyon Euro'ya mal edilen güneÅŸ enerjisiyle çalışan elektrik santrali düzenlenen törenle açıldı ve üretime baÅŸladı. Özel bir ÅŸirket tarafından ilçenin Heyik mevkiindeki 20 dekarlık alan kurulan ve 1 milyon Euro'ya mal edilen elektrik santrali için açılış töreni düzenlendi. Santral ilçenin elektrik ihtiyacının 4'te birini karşılayacak.

Açılışta konuÅŸan Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttığını belirterek, "BaÅŸta teknolojik geliÅŸmeler olmak üzere enerji ihtiyacımızın her geçen gün arttığı günümüzde, deÄŸiÅŸik enerji kaynaklarının zararları da tartışılıyor. Böyle bir ortamda böylesine zararsız bir ÅŸekilde doÄŸanın ve güneÅŸin kullanılması ile elde edileceÄŸi bu tesisin baÅŸta ilçemize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Akdemir Kömür Madencilik ve Enerji Ticaret ve Limited Åžirketi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murtaza Temirci ise doÄŸduÄŸu ilçeye yatırım yapmaktan mutlu olduÄŸunu söyledi.
KonuÅŸmaların ardından santralin açılışı yapıldı.

MELÄ°KGAZÄ°'DE DE GÜNEÅž ENERJÄ°SÄ° ATAÄžI

Kayseri'de merkez Melikgazi Belediye BaÅŸkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, belediye olarak doÄŸa ve çevreye büyük önem verdiklerini özellikle enerji konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini bu amaç ile rüzgar ve güneÅŸ enerjisi hakkında araÅŸtırma yaptıklarını söyledi.

BaÅŸkan Büyükkılıç, güneÅŸ enerjisi ile ısıtılan su ile abdest alma yerleri oluÅŸturduklarını ve bunun örneklerini ÅŸehrin muhtelif camilerin abdest alma merkezlerinde görülebileceÄŸini söyledi.

Melikgazi Belediyesi sosyal ve spor tesisleri, zabıta birimleri, temizlik ve fen iÅŸleri atölyeleri, fidanlık ve sera tesislerinde güneÅŸ enerjisinden elektrik üretip bu tesislerde kullanmak istediklerini belirten BaÅŸkan Dr. Memduh Büyükkılıç, ÅŸunları söyledi:

"Ä°lklerin belediyesi ve referans belediye olarak doÄŸa ve çevre dostu bir belediye olduÄŸumuzu her zaman kanıtlıyoruz. Elektrik enerjisi ile çalışan hizmet otosu, güneÅŸ enerjisi ile ısıtmalı abdesthaneler bu konuya verdiÄŸimiz önemin bir ifadesidir. Çöp toplama araçlarının elektrikli olması için çalışma baÅŸlattık. Yeni alınacak çöp toplama araçları mutlaka elektrik motorlu olacaktır. Belediyemizin sosyal ve spor tesisleri ile diÄŸer tesislerin tamamının güneÅŸ enerjisinden elektrik üretim bu tesislerde kullanarak enerji harcamalarını büyük oranda azaltarak daha çok park ve yeÅŸil alan inÅŸa edeceÄŸiz. Anadolu güneÅŸi bundan böyle enerjiye dönüÅŸtürerek Anadolu’yu aydınlatacaktır. Belediye olarak bu çalışmayı mutlaka yerine getireceÄŸiz."

BaÅŸkan Dr. Memduh Büyükkılıç, güneÅŸten elektrik enerjisi elde ederek belediye tesislerinde kullanarak ekonomiye büyük katkı saÄŸlayacaklarını ekledi.

GÖLBAÅžI'NA GÜNEÅž ENERJÄ°SÄ°YLE ÇALIÅžAN SANTRAL KURULDU

Adıyaman'ın Gölbaşı Ä°lçesi'nde, iÅŸadamı Ahmet Dağılmış tarafından güneÅŸ enerjisiyle elektrik üreten santral kuruldu. GüneÅŸ panellerinin bulunduÄŸu santralde yılda 1 milyon 600 bin kilovat elektrik üretilmesi hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneÅŸ enerjisinden elektrik üreten sistem, Adıyaman'da ilk kez iÅŸadamı Ahmet Dağılmış tarafından ilçeye baÄŸlı Yarbaşı Köyü'nde kuruldu. Yaklaşık 3 ay önce 1 milyon 300 bin Euro'ya mal edilen santralde yılda 1 milyon 600 bin kilovat elektrik üretilmesi planlanıyor. Santralin sahibi iÅŸadamı Ahmet Dağılmış, kendisine ait arazide kurduÄŸu santralde 3 aydır elektrik üretimi yapıldığını belirterek, "Türkiye’de 1 megavatlık bir üretim yapan tesis sadece bizim santralde bulunuyor. Buradan kazandığımız parayla ilçemize yatırım yaptık ve bu tesisi kurduk. Bu tesisin kurulumu yaklaşık 1 milyon 300 bin Euro'ya mal oldu ve 3 aydır elektrik üretiyoruz. Yıllık üretim ÅŸu anda ortalama 1 milyon 600 bin kilovat saat düzeyinde. Devlet 10 yıl alım garantisi verdi ve ÅŸu anda ürettiÄŸimiz elektriÄŸi devlete satıyoruz. Santralde ürettiÄŸimiz elektrik ÅŸu anda Besni ilçesi elektrik hattına baÄŸlantı yapılarak bu ilçeye veriliyor" dedi.

KAYNAK:http://www.dunyabulteni.net/cevre-ve-iklim/307437/gunesle-calisan-elektrik-santralleri-artiyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.